Magazin

Fejér megyében állnak forgalomba a 88 darabos ITE Reform-flotta első példányai

A Volánbusz idén is folytatja a flotta megújítását a 2018-ban indított nagyszabású járműfiatalítási programjának keretében. Ennek következő lépéseként forgalomba állítja az első saját tulajdonú ITE Reform 501 LE típusú autóbuszokat az ország helyközi közlekedésében. Az ITE Bus & Truck Kft.-vel kötött szerződésnek köszönhetően összesen 88 ilyen típusú jármű kezdi meg szolgálatát Fejér, Hajdú-Bihar és Komárom-Esztergom megye útjain, melyek közül az első 6 darab a Fejér megyében élők még kényelmesebb és komfortosabb utazását biztosítja  – olvasható az állami busztársaság portálunk részére eljuttatott közleményében.

tavaly nyáron sikerrel zárult beszerzésnek köszönhetően tavaly 365 darab Credobus Econell állhatott forgalomba országszerte, amelyeket most 88 darab hazai gyártású, új ITE Reform 501 LE autóbusz követ. Az buszok nyár közepéig állnak forgalomba Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Fejér megye útjain. A nettó 6,4 milliárd forint összértékben beszerzett autóbuszokat az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. gyártotta Debrecenben. A 88 járműből 26 darab Fejér megye helyközi járműflottáját erősíti, melyek közül az első 6 darab már meg is érkezett. Az autóbuszokkal a Székesfehérvár–Sárosd, Székesfehérvár–Hantos–Nagylók, Nagylók–Sárbogárd, Székesfehérvár–Aba, Székesfehérvár–Enying, Enying–Dég, Enying–Simontornya, Enying–Mátyásdomb, Lepsény–Enying–Szabadhidvég–Felsőnyék, Siófok–Enying–Kisláng, Enying–Siófok autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok.

A Mercedes-Benz OC 500 LE 1830 típusú járóképes alvázra épült, 45 ülő- és 30 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony belépésűek, akadálymentes kialakításúak. Az új járműveket 36 kW hűtő-, és 40 kW fűtőteljesítményű klímaberendezéssel, holttérmentes fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel, tolató- és forgalomfigyelő kamerával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel és utasszámlálóval, valamint üléspáronként 1-1 darab USB-csatlakozóval szerelték fel. A buszokat 354 lóerős (260 kW), 7,7 literes, Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, hathengeres Mercedes-Benz OM 936 LA dízelmotor mozgatja, melyhez ZF EcoLife 6AP típusú 6+1 sebességes automatikus sebességváltó társul.

Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter elmondta:

Magyarország tiszteletre méltó hagyományokkal bír a busz- és a vasúti járműgyártás terén. A közösségi buszközlekedés szolgáltatási színvonalának emelése és a fenntarthatóság mellett iparfejlesztést ösztönző megfontolásokat is igyekezett érvényre juttatni a magyar kormány, amikor a Volánbusz a 2018-as járműfiatalítási programját elindította. Az elmúlt négy évben nagyarányú járműfejlesztést hajtott végre a társaság, amelynek eredményeként autóbusz-állomány 40 százaléka megújul az év végére, a flotta átlagéletkora 8 év közelébe csökken a program megkezdése előtti több mint 13 évről. A megújuló flotta jelentős része a hazai gyártású. A nemzeti vasúttársasággal egységes irányítás alá került társaság száz elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatot a Zöld Busz Program keretében. Az idei év elejétől már zajlik azoknak a Mercedes-Benz eCitaro típusú járműveknek a próbaüzeme, amelyekből negyven darab a budapesti agglomerációban közlekedik majd. További hatvan darabra is folyamatban van a közbeszerzés, Győr után Székesfehérvárra érkezhet majd a legtöbb, összesen 12 elektromos jármű. A kormány célja, hogy a közösségi közlekedés versenyképességének erősítésével jelentősen emelje a magyar családok életminőségét, és a buszközlekedési szolgáltatás modernizációjával eljutási időben és árban is vonzó választást nyújtson a számukra.

Juhász Roland, állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár hozzátette:

A közösségi közlekedés fejlesztése, a közlekedési infrastruktúra és a járműállomány folyamatos korszerűsítése túlmutat önmagán: nemcsak a nemzeti vagyont gyarapítjuk új vagyonelemekkel, de a színvonalas, megbízható és biztonságos szolgáltatás révén a vidék népességmegtartó képességét is erősítjük. A járműmodernizációs program a Volánbusz működőképességének, sikeres jövőképének egyik kulcseleme, amely elősegíti a fenntartható és korszerű közösségi közlekedés elérését, és hozzájárul a közösségi közlekedést választók számának növeléséhez, valós alternatívát kínálva az egyéni közösségi közlekedéssel szemben. Egyúttal rámutat arra is, hogy az állami vállalatok igenis képesek megújulni, és a piaci igényekhez igazodva az állampolgárok érdekeit szolgálni.

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte:

 

Az ITK cégcsoporthoz tartozó Inter Traction Electrics Kft. által fejlesztett és gyártott autóbuszok Magyarország egyre több településén jelennek meg, méltón képviselve a hazai járműgyártást országszerte. A Volánbusz Zrt. autóbuszflotta fiatalításának keretében tavaly álltak forgalomba ITE Reform 500 LE típusú járműveink Székesfehérváron és Esztergom térségében. A kedvező fogadtatás után nagy örömmel adjuk át a Reform autóbusz család újabb típusát, az ITE Reform 501 LE járműveinket a térség utazóközönsége számára, remélve, hogy még szélesebb körben ismerik és kedvelik meg járműveinket, és még több utas számára biztosíthatunk korszerű, kényelmes és biztonságos utazást a közösségi közlekedés keretében.

A Volánbusz is kiemelt figyelmet fordít a magyar munkaerővel és hozzáadott értékkel előállított hazai gyártmányokra, ezért is külön öröm, hogy társaságunk forgalomba állítja az első magyar gyártású új ITE Reform 501 LE típusú autóbuszokat – emelte ki dr. Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója, aki beszédében elmondta, hogy

a nyár közepéig Fejér megyébe érkező 26 autóbusznak köszönhetően a térségben közlekedő helyközi járműállományon belül a szóló kivitelűek közel 12%-a, míg a teljes megyei állománynak a 9%-a újul meg. A korszerűsítéssel éves szinten az érintett viszonylatokon utazó több mint 2,8 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást. Tavaly 21 darab MAN Lion’s City csuklós autóbusz és 6 darab Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz került a megyébe, így 2018 óta már 84 új autóbusz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást. Emellett jelentős előrelépés előtt állunk a megyeszékhely helyi közlekedésében is, melynek köszönhetően 12 új elektromos meghajtású jármű fiatalíthatja a helyi állományt. A fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, az autó helyett inkább szálljanak buszra, vonatra, hisz a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő útján.

A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – tavaly év végéig – 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további több mint 1000 új jármű beszerzését tervezi, aminek eredményeként év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40%-a megújulhat.

A közlekedési cég december utolsó napjaiban összesen 543 autóbusz beszerzésére hirdetett pályázati felhívásokat, amelyek keretében a társaság 114 darab alacsonypadlós elővárosi csuklós, 10 darab alacsonypadlós városi csuklós, 360 darab alacsony belépésű, kéttengelyes elővárosi, valamint 59 darab normál padlómagasságú, kéttengelyes helyközi autóbuszt vásárolna. Emellett a Volánbusznak jelenleg több pályázata tart bírálati szakaszban, ezek 60 darab városi villanybusz85 darab helyi és 79 elővárosi kivitelű CNG-hajtású50 darab alacsony belépésű (low entry) háromtengelyes elővárosi, 140 darab kéttengelyes normál padlómagasságú helyközi, 45 darab háromtengelyes emelt padlómagasságú távolsági és 8 darab használt, újszerű kéttengelyes turista autóbusz vásárlására vonatkoznak.

Címlapkép: Vasvári Tamás/MTI, fotók: Volánbusz Zrt., Vasvári Tamás, MBI

Címkék