Magazin

Akár már idén utazhatunk a Volánbusz első saját tulajdonú Reformjaival

A hamarosan a Volánbusz Zrt.-be beolvadó flottakezelő, a Volán Buszpark Kft. még az év elején indította el a több, mint félezer új autóbusz beszerzésére vonatkozó közbeszerzéseit, amelyeken június folyamán született hivatalos eredmény. A nagy volumenű beruházás keretében három buszgyártó, név szerint a győri Kravtex Kereskedelmi Kft., a debreceni székhelyű ITE Bus & Truck Kereskedelmi Kft., valamint hazai képviseletén keresztül a Volvo Buses összesen 503 darab alacsony belépésű elővárosi autóbuszt szállíthat két-, illetve háromtengelyes kategóriában az állami busztársaságnak. A tekintélyes megrendelésből a Kravtex 365 darab Credobus Econellel, a Volvo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. félszáz Volvo 8900 LE háromtengelyes szóló autóbusszal, az ITE Bus & Truck Kereskedelmi Kft. pedig 88 darab Mercedes-Benz alvázra karosszált Reform 501 LE típusú busszal veszi ki a részét.

A szóló elővárosi autóbuszok megvásárlására a flottakezelő egy három részből álló ajánlati felhívást tett közzé. A tender első és második része 40-40 darab (+ opcióban 4-4), a harmadik pedig további 332 darab (+ opcióban további 33) új, M3/II osztályú, alacsony belépésű szóló autóbusz beszerzésére vonatkozott, utóbbin a Kravtex, az első és második szakaszban pedig a debreceni ITE lett a befutó.

A ITE Bus & Truck saját karosszálású elővárosi modelljével, a Reform 501 LE típussal indult a tenderen, amelyből – miután az ajánlatkérő lehívta a 8 darabos opciós mennyiséget is – összesen 88 darabot szállíthat majd a Volánbusz részére. A modell egyébként most először mutatkozik be az állami busztársaságnál. A pontosság kedvéért azonban fontos megjegyezni, hogy Komárom-Esztergom megye helyközi közlekedésében 6 példány már korábban forgalomba állt a típusból a Volánbusz „színeiben”, ám ezeket a járműveket az Inter Tan-Ker Zrt. üzemelteti a közlekedési cég alvállalkozójaként. Az újabb, immár saját tulajdonú Reformokkal Hajdú-Bihar, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben lehet majd találkozni.

A spanyol gyártású Mercedes-Benz OC 500 LE 1830 típusú járóképes alvázra Debrecenben karosszált Reformok nettó 6 330 944 000 forint értékben érkeznek a közlekedési vállalathoz. Az alapmennység részeként szállítandó járművek darabonkénti nettó vételára 71 988 000 forint, az opciós példányoké pedig 71 488 000 forint – vagyis az ITE a lehívásra kerülő opciós mennyiség vételárából darabonként 500 000 forint kedvezményt biztosít.

A „volánsárga” színben érkező, hazai gyártású és tervezésű 12 490 mm hosszú kocsik 75 fő szállítására lesznek alkalmasak, fedélzetükön a Kiel magasított háttámlás, LIGERO típusú regionális utasüléseit találjuk majd, szám szerint 45 darabot. Az autóbuszok kétajtós kivitelben, elöl bolygó-, középen pedig lengő-toló rendszerű kétszárnyú, elektromos működtetésű ajtókkal szállítja a gyártó. A Volánbusz Reformjait felszerelik majd GPS-vezérelt LED-es rendszerű szöveges kijelzőkkel és beltéri LCD-monitorral egyaránt kiegészített audiovizuális utastájékoztató rendszerrel, holttérmentes fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel, tolató- és forgalomfigyelő kamerával, USB-csatlakozókkal, új, HKIR-kompatibilis jegykiadó és jegyellenőrzési funkcióval rendelkező fedélzeti számítógéppel, valamint 36 kW hűtő-, és 40 kW fűtőteljesítményű Valeo gyártmányú klímaberendezéssel.

 

Az erőforrással kapcsolatban nincsennek különösebb meglepetések, a Volánbusz első Reformjait az alvázzal járó 354 lóerős (260 kW), 7,7 literes, hathengeres Mercedes-Benz OM 936 LA dízelmotorral szerelik, melyhez ZF gyártmányú automatikus sebességváltó társul.

A járművek várhatóan az év végétől állnak majd fokozatosan forgalomba. Az első tenderrészben szereplő 44 kocsi leszállítására a július 14-i szerződéskötéstől számítva 458, míg a második szakasz ugyancsak 44 autóbuszának átadására pedig 365 nap áll a debreceni gyártó rendelkezésére.

Címkék