ITK

Hamarosan bemutatkozik az ITE Reform sorozat intercity típusa

Amilyen visszafogottan telt a 2020-as év hazai buszos újdonságok szempontjából, olyan hamar megérkezett az idei első vadonatúj magyar autóbusztípus, elkészült ugyanis az Inter Traction Electrics Kft. (ITE) által gyártott Reform típuscsalád régóta várt intercity változata. A debreceni cég ma reggel egy rövid kedvcsináló videóban tájékoztatta a nagyközönséget legújabb modelljének érkezéséről, amelynek pontos típusjelzése egyelőre nem ismert, fejlesztése viszont már a közúti futáspróbák fázisában tart.

Az újdonságról az ITK Holdinghoz tartozó debreceni gyártó saját ígérete szerint hamarosan konkrétumokat is megoszt majd. A prototípus egyelőre a formaterv részleteit eltakaró fóliázással járja az utakat, de a busszal összefutva így sem nehéz kitalálni, melyik gyártó terméke bújik meg az álcázás alatt, hiszen a kamuflázs mintázata a Reform típuscsalád logójából épül fel, a homlokfalon pedig már ott virít a büszke Mercedes-Benz csillag is. Az 1-1-0 ajtókiosztású újdonság jól láthatóan szinte változtatás nélkül örökölte meg a típuscsalád alacsony belépésű modelljeinek arculatát, viszont elhagyták utóbbiak teljesen sík oldalfalait, így az összhatás várhatóan kevésbé lesz dobozszerű. Az oldalablakok körvonalai alapján úgy tűnik, hogy az újdonság alacsonyan futó övvonalat kap egészen a csomagtérajtókig leérő, optikailag mélyre húzott üvegsávval, az egykori MAN Lion’s Regio és a Solaris InterUrbino mintájára. Bár a műszaki adatokról hivatalosan egyelőre semmit nem közölt az ITE, a cég eddigi termékstratégiája alapján több, mint valószínű, hogy a busz a Mercedes-Benz normálpadlós OC 500 RF jelű önjáró alvázára épül, ennek megfelelően mozgatásáról a Reform sorozat városi-elővárosi típusaiból ismert 7,7 literes Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor vagy a nagyobb, 10,7 literes Mercedes-Benz OM 470 jelű erőforrás gondoskodik.

A gyártó szerint a tesztbusz Budapest és Debrecen környékén is feltűnik majd az elkövetkezendő időszakban, mi pedig szeretettel várjuk a fényképeket azon szerencsés olvasóinktól, akik összetalálkoznak a járművel az utakon!

Címkék