Magyar gyártók

Sorozatgyártásra kész az ITE Reform 600 IC

Bő másfél év telt el az ITE Reform 600 IC legelső példányának premierje óta – a hazai gyártású helyközi autóbuszok között rég nem látott színvonalat képviselő prototípus azóta a Debreceni Egyetem sportklubjánál (DEAC) állt szolgálatba. Mostanra elkészült a már korábban beígért, immár a szériakivitelt megtestesítő második demóbusz is, amelyet a Ipar Napjai Debrecenben 2023 rendezvény és a hozzá kapcsolódó állásbörze látogatói tekinthették meg először március legvégén. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk olvasóinknak a járművet, amelyet nem titkoltan a Volánbusz döntéshozóinak figyelmébe (is) ajánl a debreceni buszgyártó.

A közelmúltban elkészült autóbusz tehát a 2021 szeptemberében bemutatott Reform 600 IC modell második prototípusa, amely már az előszériás verziót képviseli, elsődleges feladata pedig a sorozatgyártásra érett kivitel bemutatása. Hosszabb távon a cél természetesen az, hogy a debreceni gyártó az alacsony belépésű buszok után a normálpadlós helyközi szegmensben is kivehesse a részét a Volánbusz megrendeléseiből.

Általánosságban a jármű filozófiája, megjelenése változatlan, akárcsak a karosszéria befoglaló méretei: a 13 160 mm-es hosszúsághoz 2550 mm-es szélesség és (tetőszerelvények nélkül) 3220 mm-es magasság társul, 7100 mm-es tengelytávval. Az éles szeműek a frontrészen vehetnek észre apróbb változásokat: a ködlámpák a korábbinál nagyobbak, a Bustec gyártmányú homlokfali relációjelző viszont kisebb lett. Az első bemutatóbuszon használt bézs metál árnyalatot mellőzve a második példány RAL 9010 kódjelű tiszta fehér színben feszít, de a kivitelezésnél szerencsére továbbra is odafigyeltek a stílusbeli részletekre, a motortérajtó például ezúttal is lakkfekete fényezést kapott. Az ITE bemutatóbuszain megszokott, szénszálas hatású műanyagból készült kisebb dizájnelemeket (például lámpafészkek) egyszerűbb fekete darabok váltották, akárcsak a korábbi alacsony belépésű típusok szériakiviteleinek esetében.

Az ajtóképlet ennél a busznál is maradt 1-1-0, pneumatikus működtetésű, mélyen üvegezett, kifelé nyíló egyszárnyú lengőajtókkal, amelyek legalább 740 mm-es szabad nyílást biztosítanak. A belépési padlómagasság 380 mm.

A beltéri színvilág a Volánbusz követelményeihez igazodik. A felszereltség továbbra sem fapados, de közforgalomra szánt, vonaljárati kivitelről lévén szó, az extralistáról lekerültek azok a kényelmi tételek, amelyek megléte nem feltétlenül elvárás az ilyen alkalmazásoknál. A minél magasabb ülőutas-kapacitás elérése érdekében a busz a korábbi prototípusnál néggyel több, összesen 59 utasüléssel rendelkezik, ami az álló utasok szállítását is megengedő M3/II járműosztály szerinti vizsgáztatás esetén további 10 állóhellyel egészül ki. Maguk az ülőalkalmatosságok ezúttal is Kiel Ligero 3000 R típusúak, dönthető kivitelben, háttámlájukon egyéni olvasólámpával, USB-csatlakozóval és okostelefon-tartóval ellátott multimédia konzollal, ám a prototípusban látott vezetékmentes töltési opció nélkül. Valamennyi utasülés hárompontos biztonsági övvel van ellátva.

A beltéri vizuális utastájékoztatást egy Bustec gyártmányú 21,5″-os LED-monitor szolgálja, emellett a felszereltség része a Volánbusz specifikációja szerinti WiFi-előkészítés is. Az extrudált alumíniumprofilokból összeállított, saját tervezésű mennyezeti burkolatrendszert továbbfejlesztették és alkalmassá tették a sorozatgyártásra. A színezett thermopan oldalablakoknál és a hátsó szélvédőnél sínes rendszerű függönyök biztosítják a fényvédelmet, kiváltva az első prototípuson használt, az egykori Ikarus EAG típusokat idéző, de kétségkívül drágább megoldást jelentő lehúzható naprolókat. A Valeo gyártmányú klímaberendezés 40 kW fűtő-, és 36 kW hűtőteljesítményű.

A járművezető Grammer MSG 90.6PG ülésben foglal helyet, kényelmes munkavégzését egyebek mellett két USB-töltőaljzat, valamint MP3-lejátszási és USB-csatlakozási lehetőséggel kiegészített Kenwood autórádió szolgálja. A hazai menetrend szerinti járatok teljesítéséhez a műszerfal jobb oldalán található oszlopon a Helyközi Közösségi Közlekedési Információs Rendszer (HKIR) elemeinek (OBU készülék, nyomtató és validátor) fogadására alkalmas tartókonzolt alakítottak ki, a műszerfal alá beépített zárható pénzkazetta pedig a korábbi 4+4 helyett 5+5 rekesszel rendelkezik.

A pantográfos mechanizmussal nyíló ajtókon át hozzáférhető, padló alatti csomagtér kialakításakor a tervezők a manapság nagyon népszerű, alapvetően a légitársaságok által meghatározott méretű gurulós kabinbőröndöket vették alapul. Az alapelgondolás az volt, hogy az üléssorok közötti, mélyebben húzódó járóközt leszámítva mindenhol állítva lehessen őket elhelyezni, elkerülve így a csomagok egymásra pakolását. A befogadóképesség valamelyest nőtt a prototípushoz képest, a korábbi 5,1 helyett immár 5,6 m³ férőhely áll a poggyászok rendelkezésére.

A gépészeti alapot természetesen továbbra is a Mercedes-Benz OC 500 RF 1930 járóképes alváz adja, amelynek műszaki specifikációja is azonos a korábbival. Az Euro 6 E kibocsátási normát teljesítő 354 lóerős (260 kW) Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor 1400 Nm csúcsnyomatékát 8+1 fokozatú Mercedes-Benz GO 250-8 PowerShift robotizált sebességváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. Ennek előválasztó karját a vezetőülésről áthelyezték a műszerfalra, így a ki- és beszállás során nem jelent akadályt a gépkocsivezető számára. Az erőátviteli egység integrált retarderrel is rendelkezik, amely a fékpedálról vagy a kormányoszlopon elhelyezett ötfokozatú kapcsolóról vezérelhető. A busz elektronikusan korlátozott végsebessége 100 km/h. A helyközi jellegű felhasználáshoz igazodva a Reform 600 IC alapesetben 2 x 140 liter gázolajat képes magával vinni, maguk a tartályok a Mercedes-Benz OC 500 LE önjáró alvázból származnak.

A busz alatt elöl ZF RL 75 EC típusú független felfüggesztésű, hátul Mercedes-Benz RO 440 egyfokozatú merev hidas futóművet találunk, a megfelelő tapadásért 295/80 R22,5 méretű Continental Conti Coach HA3 gumiabroncsok felelnek. A főegységek és a fedélzeti elektromos rendszer nagy része mellett számos aktív balesetmegelőző és vezetéstámogató funkció is az alvázzal együtt érkezik, ilyen például az ABS, az ESP, az abroncsnyomás-ellenőrző, a vészfékasszisztens vagy a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (lane departure warning system, LDWS), amely szükség esetén a vezetőülés rezgetésével hívja fel a figyelmet a veszélyes manőverre.

A frissen elkészült busz előtt most első lépésben a különféle gyári és hatósági próbafutások állnak, ezek sikeres teljesítése után pedig nem lennénk meglepve, ha előbb-utóbb a Volánbusz járatain is viszontlátnánk majd tesztüzemben az ITE termékeitől megszokott magas kidolgozási színvonalat képviselő, elegáns járművet.

Fotók: ITE Bus & Truck

Címkék