Magazin

Huszonkét új autóbusszal fiatalít a Volánbusz Békésben

Békés megyébe is bőven jut új autóbusz a Volánbusz jármű-fiatalítási programja keretében: az elmúlt hetekben 5 darab MAN Lion’s City G csuklós autóbusz és 10 Credobus Econell érkezett a megyébe, és hamarosan további 7 új Credobus Inovell is megkezdi szolgálatát a térségben – olvasható a közlekedési társaság pénteki közleményében.

A forgalomba álló, összesen mintegy 1,57 milliárd forint értékű 22 darab új autóbusz éves szinten 1,6 millió utas számára nyújt biztonságos és minőségi szolgáltatást. A új járművek üzembe helyezésének köszönhetően a megye autóbusz-állományának átlagéletkora 14,73 évről 12,19 évre csökken, és a flotta 11%-a újul meg. A Volánbusz közlése szerint a társaság folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, ennek eredményeként 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 40 darab új autóbusszal frissült a vállalat békési buszparkja.

Az alacsony belépésű Credobus Econelleket 62,4, a teljes hosszban alacsonypadlós MAN csuklósokat 102, a normálpadlós Credobus Inovelleket pedig 61,2 millió forintos darabonkénti vételáron szerezte be a Volánbusz. 

A csuklós MAN Lion’s City autóbuszok szeptember első felében kezdték meg szolgálatukat, velük a Békés-Békéscsaba, Vésztő-Békéscsaba, Újkígyós-Békéscsaba, Csorvás-Békéscsaba és Békéscsaba-Gyula autóbuszvonalakon találkozhatnak a társaság utasai. A megyébe érkezett 10 darab Credobus Econell 12 is forgalomba állt már, ezek a járművek a Füzesgyarmat-Békéscsaba, Vésztő-Békéscsaba, Gyula-Vésztő, Kertészsziget-Füzesgyarmat-Szeghalom-Békéscsaba, Nagyszénás-Orosháza, Orosháza-Békéscsaba, Tótkomlós-Békéscsaba, Békéscsaba-Gyomaendrőd, Pusztaföldvár-Orosháza, Mezőkovácsháza-Orosháza viszonylatokon közlekednek. Emellett a napokban 7 darab Credobus Inovell 12 is befutott Békésbe, az autóbuszokkal a Békéscsaba-Debrecen, Orosháza-Debrecen, Csökmő-Békéscsaba, Füzesgyarmat-Békéscsaba, Vésztő-Békéscsaba, Tótkomlós-Szeged, Mezőkovácsháza-Békéscsaba, Békéscsaba-Szarvas vonalakon  lehet majd utazni.

A közlekedési társaság a 2018 óta tartó flottamegújítás eredményeként 2021 végig várhatóan összesen 1700 korszerű járművet állít forgalomba Magyarország útjain, jövő év végéig pedig a teljes, mintegy 6200 darabot számláló autóbusz-állományának 40%-a újul majd meg. Mint azt nemrégiben részleteztük, a 2018 óta már lezajlott és a jelenleg még teljesítés alatt álló beszerzéseknek köszönhetően 2022 elejére a közlekedési cég járműparkjának közel 25,5%-a cserélődik le és teljes járműparkjának átlagéletkora 12 év alá, a helyközi járműállományon belül pedig 10,2 évre fog  csökkenni.

A Volánbusznál jelen pillanatban 467 darab – 60 darab elektromos85 darab helyi és 79 elővárosi kivitelű CNG-hajtású , 50 alacsony belépésű (low entry) háromtengelyes elővárosi, 140 kéttengelyes normál padlómagasságú helyközi, 45 háromtengelyes emelt padlómagasságú távolsági és 8 darab használt, újszerű kéttengelyes turista – autóbusz beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás van folyamatban, s a tervek szerint a társaság további 600 darab jármű beszerzését indítaná meg a közeljövőben.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék