Magazin

Fejlesztette vasi járműparkját a Volánbusz

Öt új autóbuszt állított forgalomba, ezzel tovább fiatalította járműparkját Vas megyében a Volánbusz Zrt. – közölte pénteken a társaság.

A Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbuszok összértéke meghaladja a 307 millió forintot. A járművek Vas megyében a Szombathely-Nagykanizsa, Szombathely-Zalaegerszeg, Vasvár-Szombathely, Újkér-Kőszeg-Szombathely, Bükfürdő-Szombathely, Vasvár-Gersekarát vonalakon közlekednek majd – írták a közleményben.

Emlékeztetnek arra, hogy 2018 óta 35 darab új, helyközi autóbuszt állítottak forgalomba a térségben, az elmúlt hónapokban pedig 3 csuklós MAN Lion’s City G és 13 Credobus Econell 12 kezdte meg szolgálatát a térségben.

A most átadott normálpadlós Inovellek 73 személyesek, légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval, valamint az üléseken USB-töltőpontokkal felszereltek. Ultrakönnyű felépítésük miatt üzemeltetésük gazdaságos, közlekedtetésükkel akár 15%-os üzemanyag-megtakarítás is elérhető a gyártó szerint.

A jelenlegi fejlesztés eredményeként a 210 autóbuszból álló vasi járműállomány átlagéletkora 13-ról 10 évre csökkent, az új Credobusoknak köszönhetően a helyközi, szóló buszállomány 12%-a újult meg.

A közlemény ismerteti: a Volánbusz 3,4 milliárd forint értékben beszerzett, 55 Credobus Innovell 12 október közepéig folyamatosan érkezett és kezdte meg szolgálatát a Volánbusz kötelekében. Az idén lezárt beszerzések keretében csaknem 1700 jármű érkezik a társasághoz, jövőre pedig további ezer új jármű fiatalíthatja majd a flottát. Ennek eredményeként 2022 végig a teljes autóbusz-állomány 40%-a megújul, a flotta átlagéletkora pedig 8,28 évre csökkenhet.

Címlapkép: Volánbusz, fotó: Hende Csaba FB, forrás: MTI/MBI

Címkék