Magazin

Veszprém megye sem marad vadonatúj Credobusok nélkül

A térségbe 33 darab 12 méteres Credobus Econell 12 kezdi meg szolgálatát a július elején megrendelt 365 példányból. A győri és mosonmagyaróvári gyártású járművek a július 2-i szerződéskötés óta folyamatosan érkeznek a Volánbusz kötelékébe, s már egyre több megyében lehet találkozni a most már kizárólag csak „volánsárga” flottaszínben szállított Econellekkel.  A több száz darabos flotta 80%-a a közlekedési társaság közlése szerint már az iskolakezdésre forgalomba is állhat.

A Volánbusz vadonatúj Econelljeit felszerelték GPS-vezérelt LED-es rendszerű szöveges kijelzőkkel és beltéri LCD-monitorral egyaránt kiegészített audiovizuális utastájékoztató rendszerrel,  fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel, tolató- és forgalomfigyelő kamerával, üléspáronként 1-1 USB-csatlakozókkal, új, HKIR-kompatibilis jegykiadó és jegyellenőrzési funkcióval rendelkező fedélzeti számítógéppel, valamint 30 kW hűtőteljesítményű klímaberendezéssel.

A Veszprém megyei utazóközönség az Euro 6-os kibocsátási norma előírásainak megfelelő, 286 lóerős (210 kW) FPT (Iveco) NEF 6 dízelmotorral szerelt kocsikkal többségében az Ajka–Kerta–Kamond–Tüskevár–Ajka, az Ajka–Dabrony–Ajka, az Ajka–Kisberzseny–Ajka, az Ajka–Sümeg–Ajka, az Ajka–Veszprémgalsa–Ajka, az Ajka–Veszprém–Ajka, az Ajka–Németbánya–Ajka, az Ajka–Halimba–Ajka, az Ajka–Magyarpolány–Ajka, az Ajka–Devecser–Ajka, az Ajka–Nyirád–Ajka, az Ajka–Pápa–Ajka, az Ajka–Oroszi–Noszlop–Ajka, az Ajka–Tapolca–Ajka, az Adorjánháza–Iszkáz–Csögle–Kamond-Celldömölk-Jánosháza–Adorjánháza, a Nagyvázsony–Zánka–Tapolca–Zánka–Ajka–Nagyvázsony, a Pápa–Devecser–Révfülöp, a Pápa–Bakonyszűcs, a Szany–Pápa, a Pápa–Csikvánd, a Mihályháza–Pápa, a Pápa–Szerecseny, a Pápa–Románd, a Tapolca–Sümeg–Zalaszentgrót–Zalaegerszeg, a Tapolca–Badacsonytomaj, a Tapolca–Balatonhenye– Kővágóörs–Révfülöp, a Tapolca–Raposka–Szigliget, a Tapolca–Szentbékkálla–Zánka, a Tapolca–Balatonederics–Keszthely–Hévíz, a Jánosháza–Sümeg–Ajka–Veszprém, a Vindornyaszőlős–Ajka–Veszprém, a Balatonfőkajár–Várpalota, a Várpalota–Veszprém, a Csajág–Veszprém, a Várpalota–Balatonfűzfő, a Veszprém–Tapolca–Keszthely, a Veszprém–Zirc, a Veszprém–Hajmáskér–Öskü, a Veszprém–Berhida–Balatonfőkajár, a Veszprém–Papkeszi–Fűzfőgyártelep, a Veszprém–Berhida–Ősi, a Veszprém–Balatonfűzfő–Küngös, a Veszprém–Fűzfőgyártelep–Balatonalmádi, a Veszprém–Szentkirályszabadja–Balatonalmádi, a Veszprém–Felsőörs–Alsóörs, a Veszprém–Csopak–Balatonfüred, a Veszprém–Nemesvámos–Veszprémfajsz, a Veszprém–Nagyvázsony–Monostorapáti, a Veszprém– Szentgál–Úrkút–Ajka, a Papkeszi–Berhida, a Balatonalmádi–Fűzfőgyártelep, a Zirc–Bakonycsernye–Székesfehérvár, a Dudar–Bakonyszentlászló–Románd–Győr, a Zirc–Veszprém, a Zirc–Bakonyszentkirály, a Zirc–Dudar–Bakonynána, a Zirc–Lókút–Bakonybél és a Dudar–Zirc–Olaszfalu–Felsőperepuszta autóbuszvonalakon találkozhatnak majd.

A Veszprém megyei Credobusok átadása kapcsán dr. Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta:

Maximális fokozaton a jármű-fiatalítási programunk, aminek eredményeként idén az elmúlt évek legnagyobb volumenű egyidejű autóbusz-beszerzése zajlik. Rövid időn belül már másodszor jelenthetjük be a megyében élőknek új járművek érkezését.

Hozzátette, hogy júniusban összesen 5 darab MAN Lion’s City G csuklós járművet állítottak forgalomba Veszprém megye útjain, ezeket most újabb 33 környezetkímélő, kényelmes és korszerű autóbusz követ 2,059 milliárd forint összértékben. A most érkező új járműveknek köszönhetően ismét tovább korszerűsödik a megye flottája, aminek eredményeként a térségben közlekedő helyközi járműállományon belül a szóló kivitelűek 9,4 százaléka, a teljes járműállománynak pedig 9,2 százaléka újul meg. A fejlesztéssel éves szinten több mint 2 millió utas számára biztosít a társaság még kényelmesebb utazást.

A júniusban  forgalomba állított csuklós MAN-ek érkezésével a Veszprém megyei helyközi járműállomány csuklós tagjainak 100%-a újult meg, a darabonként 102 millió forintért beszerzett kocsik Pápa-Nagytevel-Ugod, Pápa-Nemesgörzsöny, Pápa-Pápadereske-Dáka-Pápa, Veszprém-Hajmáskér-Várpalota, Veszprém-Várpalota-Székesfehérvár, Veszprém-Hajmáskér-Öskü-Várpalota/Pétfürdő, Veszprém-Berhida-Várpalota, Veszprém-Berhida-Ősi, Veszprém-Balatonfűzfő, Veszprém-Balatonfűzfő-Küngös, Veszprém-Fűzfőgyártelep-Balatonalmádi, Veszprém-Nemesvámos-Veszprémfajsz, Veszprém-Herend-(Szentgál/Csehbánya), Balatonalmádi-Fűzfőgyártelep viszonylatokon teljesítenek szolgálatot.

A Volánbusz 2021 év végéig 834 vadonatúj autóbusszal frissíti flottáját. Az eddig eredményesen zárult közbeszerzési eljárásoknak köszönhetően a társaság járműparkjába idén 204 darab MAN Lion’s City G, 365 darab Credobus Econell 12, 50 háromtengelyes Volvo 8900 LE, 88 Mercedes-Benz alvázas ITE Reform 501 LE és 40 elektromos Mercedes-Benz eCitaro érkezik nettó 61 milliárd forint értékben. Emellett a Volán Buszparknak  jelenleg is folyamatban van egy, összesen 79 darab (+opcióban 8 darab) M3/II osztályú (főként ülő utasok szállítására kialakított) új autóbusz beszerzésére  kiírt tendere, amely jelenleg még bírálati szakaszban tart, de várhatóan abban az eljárásban is hamarosan eredmény születik.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék