Magazin

Megérkezett az összes MAN csuklós a Volánbuszhoz

A Volánbusz az elmúlt héten átvette az utolsó hat példányát is annak az összesen 204 darabos csuklós MAN-flottának, melynek megvásárlásáról egy eredményesen zárult közbeszerzést követően még tavaly év végén kötött megállapodást a közlekedési cég és flottakezelő társasága az MAN hazai képviseletével. A teljes mennyiségből 72 autóbuszt nettó 7,3 milliárd forintért az állami busztársaság, a fennmaradó 132 kocsit pedig közel 13,5 milliárd forint értékben pedig a Volánbuszba hamarosan beolvadó Volán Buszpark Kft. szerzi be. Említést érdemel, hogy csuklós autóbuszok ilyen nagyságrendű beszerzésére az elmúlt 15 évben nem volt példa sem a Volánbusznál, sem pedig jogelődjeinél. A Lion’s City típuscsalád rövidebbik, 17 980 mm hosszú, G jelű csuklós változatából kikerülő, A23 gyári kód alatt futó autóbuszokból szinte minden megyébe került – a jóból csak Baranya, Somogy, valamint Tolna megyék maradtak ki.

Bár a Volánbusz hétfőn közzétett Facebook-bejegyzése szerint már az összes csuklós az utakat rója, több helyen, például Csongrád-Csanád, valamint Békés megyékben sem érkeztek még meg a járművek a rendeltetési helyükre. Az autóbuszok végleges leosztása a korábban közölt terveknek megfelelően történt, azaz Bács-Kiskun és Békés megyébe 5-5, Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe 18, Csongrád-Csanád megyébe 7, Fejér megyébe 21, Győr-Moson-Sopron megyébe 20, Hajdú-Bihar megyébe 16, Heves megyébe 6, Jász-Nagykun-Szolnok megyébe 10, Komárom-Esztergom megyébe 7, Nógrád megyébe 6, Pest megyébe 64, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe 7, Vas megyébe 3, Veszprém megyébe 5, Zala megyébe pedig 4 új kocsi került.

Az SRD-202–405 rendszámtartományba sorolt flotta legelső, ún. „Vorläufer” (azaz előrehozott gyártású) példánya még március közepén futott be az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. fóti telephelyére, ahová a járműveket ezek után július közepéig több ütemben szállították az MAN ankarai gyáregységéből. A csuklósok június közepe óta folyamatosan álltak forgalomba a közlekedési társaság kötelékében. Az autóbuszok leszállítására egyébként a forgalmazónak a szállítási szerződésben rögzített ütemterv szerint legkésőbb idén novemberig lett volna lehetősége.

A most beszerzett MAN-eket is beleszámítva 2018 óta összesen 310 csuklós autóbuszt cserélt le a közlekedési cég, megújítva ezzel csuklósjármű-állományának közel egyharmadát, amelynek átlagos életkora így 15,5 évről  10 év alá csökkent. A járművek specifikációjának főbb tudnivalóit korábban ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Fotók: MBI/Garamvölgyi Gergely

Címkék