Magazin

Újabb MAN csuklósok állnak az utazóközönség szolgálatába

Szerda délelőtt jelképesen, ünnepélyes keretek között adta át a Volánbusz Zrt. azt a 71 darab csuklós MAN Lion’s City G autóbuszt, amelyek a jövőben Pest és Komárom-Esztergom megye helyközi közlekedésében fogják a térség utazóinak kényelmét szolgálni. A mai napon bemutatott nyolc „elővárosi oroszlán” annak az összesen nettó 20,8 milliárd forint értékű 204 darabos MAN-flottának a tagja, amelyet a Volánbusz Zrt. és flottakezelője, a Volán Buszpark Kft. még tavaly decemberben rendelt meg egy sikeresen zárult közbeszerzést követően az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-től. Az országszerte forgalomba álló járművek  több ütemben érkeznek a közlekedési cég kötelekébe, s várhatóan augusztus végére már a teljes kontingenst birtokba veheti majd az utazóközönség. Az első „fecskék” Vas, Veszprém és Zala megye útjain már meg is jelentek, s az elkövetkezendő napokban, hetekben egyre több helyen tűnnek majd fel a Volánbusz legújabb szerzeményei. 

A darabonkénti nettó 102 millió forint vételárú MAN csuklósokkal Pest megyében a Budapest-Szentendre-Esztergom; Budapest-Szentendre, Püspökmajori ltp; Budapest-Szentendre-Váci rév, Budapest-Dunakeszi-Vác; Budapest-Fót; Budapest-Dunakeszi-Fót-Budapest; Vác-Gödöllő, Budapest-Érd-Százhalombatta; Budapest-Érd-Sóskút-Pusztazámor; Budapest-Érd-Parkváros-Érd, Bp. (Csepel)-Szigetszentmiklós-Szigethalom-Tököl; Budapest-Üllő-Monor; Budapest-Maglód-Gyömrő-Monor autóbuszvonalakon, Komárom-Esztergom megyében pedig Budapest-Szentendre-Visegrád-Esztergom; Tatabánya-Környe-Majk/Kecskéd-Oroszlány; Tatabánya-Környe-Kömlőd-Kisbér; Esztergom-Tát-Mogyorósbánya; Tatabánya-Tata-Dunaalmás-Esztergom autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok.

Dr. Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója az átadón kiemelte, hogy ilyen nagyságrendű csuklósbusz-beszerzésre nem volt példa az elmúlt 15 évben a Volánbusznál. Elmondta, hogy a most érkező 71 autóbusznak köszönhetően a 798 darabos Pest megyei, valamint 200 darabos Komárom-Esztergom megyei helyközi járműállományon belül a csuklós kivitelűek 56 és 29%-a újul meg. Hozzátette, hogy a két megye érintett buszvonalain éves szinten közel 17 millió utas számára biztosít kényelmesebb utazást a Volánbusz.  Elmondta azt is, hogy a mostani beszerzésnek is köszönhetően 2018 óta összesen 310 csuklós autóbuszt cserélt le a vállalat, aminek eredményeként a csuklósjármű-állomány egyharmada megújul, így a buszok átlagéletkora 15,5-ről várhatóan 9,5 évre csökken a teljes 204 darabos flotta forgalomba helyezés után.

Emellett az elnök-vezérigazgató megjegyezte, hogy 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít a társasag közbeszerzési eljárást, amelyekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 még idén  megérkezik a vállalathoz. A fennmaradó állomány pedig 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40%-a újul meg.

A közel 18 méter hosszú háromajtós járművek az elővárosi felhasználásnak megfelelően 50 ülőhellyel rendelkeznek, maximális befogadóképességük hivatalosan 105 fő. Az akadálymentes kialakítású, azaz teljes hosszban alacsonypadlós autóbuszok a második ajtónál kézi működtetésű, 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel is kényelmesen igénybe vehetők. Az utasok biztonsága és vandálok féken tartása érdekében az utastérben biztonsági kamerarendszer is helyet kapott.

Az utasteret szemmel tartó egységek mellett a fedélzeten beépítésre került egy, a járművezető közvetlen környezetére (a pénztárgépre és az első ajtóra) rálátást biztosító kamera, egy forgalomfigyelő kamera, valamint egy tolatókamera is. Szintén a felszereltség részét képezi a 47 kW hűtő- és 40 kW fűtőteljesítményű klímaberendezés, a sztereó kamerás utasszámláló berendezés, a hővédő fóliával ellátott üvegezés és a GPS vezérelt utasinformációs rendszer, amely kocsitestenként a HC Linear 1-1 darab 19 colos TFT monitorján jeleníti meg a valós idejű utazási információkat. Az autóbuszokat LED-es nappali menetfénnyel és három külső BUSE viszonylatjelzővel szállította az MAN.

 

A buszok hátuljába egy 10,5 literes, 360 lóerős (265 kW) dízelmotor került, amely megfelel a jelenleg hatályos legszigorúbb Euro 6d környezetvédelmi norma követelményeinek. Az SCR (NOx katalizátor) és AGR (kipufogógáz visszavezetés) rendszerrel és részecskeszűrővel szerelt erőforrás 1800 Nm-es maximális nyomatékát 6+1 sebességes, intarderrel egybeépített ZF Ecolife automata sebességváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. A járműveket Fogmaker automatikus tűzoltórendszerrel is felszerelték.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes az esményen kifejtette: a kormány nem csak beszél a környezet védelméről, hanem tesz is érte. Mint mondta, a közlekedés kulcsfontosságú terület ebből a szempontból is, ezért, legyen szó akár egyéni, akár közösségi közlekedésről, támogatja a kormány a környezetkímélő megoldások bevezetését és elterjedését.

Ezek a most átadott buszok is kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a régebbi járművek, ezért nem csak a kényelmes közlekedést, de a tisztább levegőt is biztosítják az embereknek.

Juhász Roland, állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár kiemelte:

A mai buszátadás az integráció sikerességének bizonyítéka is egyben. Hiszen az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező Volánbusz ma már rugalmasabban tud igazodni az utazási és megrendelői igényekhez, hatékonyabban bonyolítja le a járműbeszerzéseket, ezáltal egységesebb és egyben magasabb színvonalú szolgáltatást tud nyújtani az utazóknak.A járműmodernizációs program a Volánbusz működőképességének, sikeres jövőképének egyik kulcseleme is egyben, amely elősegíti a fenntartható és korszerű közösségi közlekedés elérését, és hozzájárul közösségi közlekedést választók számának növeléséhez, valós alternatívát kínálva az egyéni közösségi közlekedéssel szemben. Egyúttal rámutat arra is, hogy az állami vállalatok igenis képesek megújulni és a piaci igényekhez igazodva az állampolgárok érdekeit szolgálni.

Völner Pál, Esztergom és térsége országgyűlési képviselője elmondta: az elmúlt 11 évben a kormány rengeteget tett a vidék fejlesztéséért.

Itt, a választókerületemben is folyamatosan fejlődik az úthálózat, hamarosan elindul az M100-as út kivitelezése is, amellyel Esztergom bekapcsolódik a gyorsforgalmi úthálózatba, a vasutat pedig már korszerűsítettük, környezetkímélővé tettük

– sorolta a miniszterhelyettes, hozzátéve, hogy ezzel szemben 2010 előtt a pangás jellemezte a vidéket, a kormány nem fordított figyelmet a falvakban és kisebb városokban élőkre. Mint mondta, a most forgalomba álló 7 csuklós busz is a vidéki embereket szolgálja a mindennapokban, ráadásul az EURO 6D motornak köszönhetően klímabarát módon.

Pogácsás Tibor országgyűlési képviselő hangsúlyozta:

Pest megye közösségi közlekedésében fontos szerepet tölt be a Volánbusz. A megyében élők jelentős részének életforma az ingázás, a napi utazás az iskolába, a munkahelyre és vissza. Ezért különösen fontos a szolgáltatás színvonala, a járművek állapota. Ma már természetes eljárás, hogy a zsúfolt utakon környezetbarát motorokkal szerelt üzembiztos autóbuszok közlekedjenek. A ma átadott autóbuszok többsége az agglomerációban teljesít majd szolgálatot, így a Monorról-Budapestre közlekedőket is szolgálja. Bízunk abban, hogy a további fejlesztések a Volánbusz teljes flottájának cseréjét biztosítják majd.

Fotók: MBI/Garamvölgyi Gergő

Címkék