Magazin

204 darab csuklós MAN Lion’s City érkezik a Volánbuszhoz

Amint arról korábban már beszámoltunk, az MAN nyerte a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. által összesen 204 darab új, háromajtós, elővárosi csuklós autóbusz beszerzésére kiírt tendereket. A járművek megrendeléséről szóló megállapodást tegnap írták alá a Volánbusz és a Volán Buszpark vezetői az MAN hazai képviseletével. A beszerzésnek köszönhetően 2021 folyamán összesen 204 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú elővárosi csuklós autóbusz kezdi meg szolgálatát az állami busztársaság kötelekében. A Volánbusz tájékoztatása szerint a vállalat kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények legmagasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója

A járműbeszerzésről szóló szerződést a Volánbusz Zrt. részéről dr. Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgató, a Volán Buszpark Kft. nevében Magyar Beatrix ügyvezető, a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. képviseletében pedig Martin Strier ügyvezető igazgató és Hoyos György buszüzletág-igazgató írta alá 2020. december 7-én.

Magyar Beatrix, a Volán Buszpark ügyvezető igazgatója

A megállapodás értelmében a Volánbusz és Volán Buszpark együttesen 20,8 milliárd forint + ÁFA értékben vásárol összesen 204 darab csuklós járművet – ez alapján tehát az opciós mennyiségek is lehívásra kerülnek. A teljes mennyiségből 72 autóbuszt nettó 7,3 milliárd forintért a Volánbusz, a fennmaradó 132 kocsit pedig közel 13,5 milliárd forint értékben a Volán Buszpark Kft. szerzi be. A vadonatúj (bár még a típuscsalád előző, kifutó generációjába tartozó) háromajtós MAN Lion’s City GL A23 csuklós autóbuszok – várhatóan 2021 nyarától kezdődően – elővárosi vonalakon közlekednek majd országszerte.

Hoyos György, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. buszüzletág igazgatója

Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező járművek teljes hosszban alacsonypadlós (low floor), akadálymentes kialakításúak lesznek, a második ajtónál található, 300 kg teherbírású rámpának köszönhetően pedig kerekesszékkel vagy babakocsival utazók számára is könnyen igénybe vehetők. Az új autóbuszokat környezetkímélő, Euro 6-os besorolású dízelmotorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, biztonsági kamerarendszerrel, valamint utasszámláló berendezéssel is felszerelik majd.

Martin Strier, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója

A 2018 ősze és 2020 decembere között megvalósult beszerzéseknek köszönhetően eddig 866 új és/vagy újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusznál, illetve jogelőd társaságainál. A flotta fiatalítása része a fenntartható és korszerű közösségi közlekedés elérése, valamint Magyarország buszstratégiájának megvalósítása érdekében tett intézkedéseknek. Ennek érdekében 2021-re összesen 827 darab helyközi és egy helyi járatú elektromos autóbusz beszerzése szerepel a Volánbusz terveiben.

A címlapkép illusztráció, fotó: MAN Truck & Bus SE

Címkék