Magazin

Hazánkban a Volánbusz összes leendő MAN csuklósa

Az elmúlt héten megérkeztek Magyarországra a Volánbusz és a Volán Buszpark számára gyártott, összesen 204 példányt számláló MAN Lion’s City G flotta utolsó darabjai is. A tavaly megrendelt sorozat legelső, előrehozott gyártású tagja még március közepén futott be az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. fóti telephelyére, ahová a járműveket ezután több ütemben szállították az MAN ankarai üzeméből. Az országszerte forgalomba álló csuklósok június közepe óta folyamatosan érkeznek a közlekedési társaság kötelekébe, és információink szerint néhány héten belül a teljes kontingens az utazóközönség szolgálatába áll.

Utóbbi értesülésünkkel kapcsolatban megkerestük Hoyos Györgyöt, a hazai MAN-vezérképviselet autóbuszos üzletágának igazgatóját, aki érdeklődésünkre közölte, hogy az MAN törökországi gyáregysége valóban teljesítette a magyarországi importőr 204 darab csuklós autóbusz legyártására vonatkozó megbízását. Hozzátette, hogy a járművek forgalomba helyezése és a vevőknek történő átadása a tervezett ütemezés szerint halad, és várhatóan augusztus 31-ig valamennyi kocsit át tudják adni a Volánbusznak. Az autóbuszok leszállítására egyébként a forgalmazónak a tavaly decemberben aláírt szállítási szerződésben rögzített ütemterv szerint legkésőbb idén novemberig van lehetősége. A járművek specifikációjának főbb tudnivalóit korábban ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Két év alatt nagyot frissült a hazai csuklósállomány: tavaly 90 darab Mercedes-Benz Conecto G állt szolgálatba a budapesti agglomerációban, valamint Győr, GyulaSzékesfehérvár, Szombathely és Zalaegerszeg helyi közlekedésében

A nettó 20,8 milliárd forint értékű Lion’s City G széria megvásárlásával kapcsolatban elmondható, hogy csuklós autóbuszok ilyen nagyságrendű beszerzésére az elmúlt 15 évben nem volt példa sem a Volánbusznál, sem pedig jogelődjeinél. A társaság flottájának ez irányú korszerűsítése tavaly kezdődött el 90 darab Mercedes-Benz Conecto G forgalomba állításával. A most érkező MAN-eket is beleszámítva 2018 óta összesen 310 csuklós autóbuszt cserélt le a közlekedési cég, megújítva ezzel csuklósjármű-állományának közel egyharmadát, amelynek átlagos életkora így 15,5 évről várhatóan 10 év alá fog csökkenni. A Volánbusz és a Volán Buszpark az idei évben egyebek mellett további 124 darab alacsonypadlós csuklós autóbusz beszerzését is tervezi, ezáltal rövid időn belül tovább fiatalodhatna a hazai járműpark.

Fotók: MBI/Garamvölgyi Gergely

Címkék