Magazin

Eddigi legjelentősebb megrendelését teljesítette az MAN hazai képviselete

Amint arról korábban már beszámoltunk weboldalunkon, a Volánbusz augusztus közepén átvette az utolsó példányait is annak az összesen 204 darabos csuklós MAN-flottának, melynek megvásárlásáról egy eredményesen zárult közbeszerzést követően még tavaly év végén kötött megállapodást a közlekedési cég és flottakezelő társasága az MAN hazai képviseletével. A SRD-202–405 rendszámtartományba sorolt flotta átadása május végén kezdődött meg, s az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. közlése szerint a gördülékeny szállítási, illetve forgalomba helyezési folyamatnak köszönhetően bőven a szerződésben rögzített novemberi határidő előtt, augusztus közepén sikeresen be is fejeződött. A Volánbusz vadonatúj csuklósaiból Baranya, Somogy, valamint Tolna megyék kivétellel az ország összes megyéjébe került.

A 204 új MAN Lion’s City G csuklósbusz leszállításá mindkét fél számára kiemelt projektet jelentett, ugyanis a Volánbusznál az elmúlt 15 évben nem valósult meg ennél nagyobb csuklósbusz-beszerzés, míg az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. életében ez tekinthető az eddigi legjelentősebb buszmegrendelésnek. A közlekedési vállalat ezzel a beszerzéssel együtt 2018 óta összesen 310 csuklós autóbuszt cserélt le, így csuklósjármű-állományának egyharmada megújult, járműveinek átlagos életkora pedig 15,5-ről 9,5 évre csökkent.

A német haszongépjármű-gyártó óriásvállalat törökországi gyáregysége a félvezetőhiány miatti gyártási nehézségek ellenére jóval a vállalt novemberi határidő előtt teljesítette a magyarországi importőr 204 darab csuklós autóbusz legyártására vonatkozó megbízását. A tavaly megrendelt sorozat legelső, előrehozott gyártású tagja még március közepén futott be Ankarából. A járművek ezután tervszerű ütemezéssel érkeztek az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. fóti telephelyére, ahol a Volánbusz munkatársai május vége és augusztus közepe között heti rendszerességgel vehették át a forgalomba helyezett és azonnali üzembe állásra felkészített buszokat. Az átadási folyamat részeként a Volánbusz gépkocsivezetői minden esetben kétórás elméleti és gyakorlati típusismertető oktatásban részesültek az MAN ProfiDrive oktatócsapatának köszönhetően.

A nemrégiben átadott MAN Lion’s City G A23 csuklós autóbuszok minden tekintetben megfelelnek az elővárosi felhasználás követelményeinek. A 17 980 mm hosszú, 2-2-2-0 ajtóképletű, végig alacsonypadlós járművek 50+1 ülő- és 55 állóhelyet kínálnak Az automatikus térdeplési funkcióval ellátott buszokat a második ajtónál kihajtható rámpával szerelték fel az akadálymentesség biztosításához. Az utasok kényelmét nagy teljesítményű légkondicionáló és kiegészítő fűtés, valamint négy üvegezett tetőszellőző szolgálja, a megfelelő utastájékoztatásról pedig két beltéri TFT-monitor gondoskodik. A járművek hátuljában MAN D2066 LUH típusú, 10,5 literes, soros, hathengeres, Euro VId környezetvédelmi minősítésű dízelmotor dolgozik. A 265 kilowatt, azaz 360 lóerő legnagyobb teljesítményű erőforráshoz ZF EcoLife hatfokozatú, automatikus sebességváltó kapcsolódik. A járművek legnagyobb sebességét 90 kilométer/órára korlátozták. Az európai színvonalú utazási körülmények megteremtéséhez hozzájáruló járművek specifikációjának főbb tudnivalóit korábban ebben a cikkünkben mi is összefoglaltuk.

Fotók: MBI/Garamvölgyi Gergely

Címkék