Magazin

Az MAN nyerte az elővárosi csuklósokra kiírt mindkét hazai tendert

Az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. nyerte a Volánbusz Zrt., valamint az állami buszbeszerzésekért felelős Volán Buszpark Kft. régóta húzódó háromajtós, elővárosi kialakítású csuklós autóbuszok beszerzésére irányuló tendereit. Ennek eredményeként az opciókkal együtt összesen akár 204 darab is érkezhet a Lion’s City típuscsalád 18 méteres csuklós verziójából a hazai utakra.

A Volán Buszpark Kft. 120 darab (+ opcióban további 12 darab), a Volánbusz Zrt. pedig 65 darab (+ opcióként további 7 darab), főként ülő utasok szállítására kialakított, M3/II osztályú, “Volánsárga” fényezésű elővárosi csuklós autóbusz beszerzésére írt ki tendert még májusban. A két társaság ezzel a januárban eredménytelenül zárult, ugyancsak háromajtós elővárosi csuklós autóbuszokra meghirdetett közbeszerzési eljárásait folytatta le ismételten, ezúttal viszont már sikeresen.

Remekül állna a Volánbuszos színvilág az MAN aktuális városi típusainak – reméljük, hogy tényleg a legújabb kiadást kapja a magyar állami busztársaság

A Volánbusz 65+7 darabos eljárásának véghajrájában a Volkswagen-birodalomhoz tartozó MAN hazai képviselete és az EvoBus GmbH magyarországi leányvállalata, az EvoBus Hungária Kft. csapott össze, és végül az utóbbi maradt alul. Érdekesség, hogy mindkét induló vont be a pályázatába magyarországi (ráadásul állami kötődésű) alvállalkozókat is, igaz, ezek személye nem jelent különösebb meglepetést: az MAN a BM Heros Zrt.-vel, míg az EvoBus a debreceni Inter Traction Electrics Kft.-vel együttműködésben vett részt a tenderen. Az érvényes ajánlatot benyújtó két német cégóriáson kívül a Otokar Otomotiv is indult a pályázaton, de a török buszgyártó ajánlatát érvénytelennek minősítették. Az MAN nettó 13 998 758 893 forintos ajánlattal győzedelmeskedett az állami busztársaság pályázatán, az EvoBus valamivel drágább, nettó 14 496 981 489 ajánlatot tett. Amellett, hogy az MAN pályázata a tízéves szűkített élettartamköltség (üzemanyag és alkatrészköltségek) tekintetében is kedvezőbb volt, a bíráló bizottság az értékelési szempontok alapján is ezt találta a jobb ár-érték arányú ajánlatnak. Cikkünkben a Lion’s City sorozat új generációjának képei szerepelnek illusztrációként, de hozzá kell tennünk, hogy maga az importőr egyelőre nem erősítette meg, hogy valóban a legújabb nemzedékből, és nem a kifutó elődmodellből érkeznek majd a Volánbusznak szánt példányok.

Egy elképzelés a buszok lehetséges belső elrendezésére

A Volán Buszpark 120+12 darab elővárosi csuklós autóbusz beszerzésére kiírt pályázatán egyedül az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-től érkezett érvényes ajánlat, így az importőr nettó 25 843 862 571 forint értékű ajánlatával el is nyerte a flottakezelő cég megrendelését. Ez az összeg itt is magában foglalja a buszok 10 évre vetített élettartam-költségét, maguk a járművek nettó 12,24 milliárd forintos beszerzési értékkel bírnak, ami 102 millió forintos darabonkénti nettó vételárat jelent. Ebben az eljárásban további három jelentkező is indult, ám az EvoBus Hungária, az Otokar Otomotive és a Goldi Mobility ajánlatait egyaránt érvénytelennek minősítették – utóbbi cég ezúttal a kínai Golden Dragon egyik típusával próbálkozott. Az EvoBus a hiánypótlást nem teljesítette megfelelő módon, míg a másik két ajánlattevő az ajánlati biztosítékot nem bocsátotta az előírt módon az ajánlatkérő rendelkezésére.

A Volánbusz és a Volán Buszpark az eljárások eredményéről szóló tájékoztató hirdetményeket a december 4-ig tartó szerződéskötési moratórium lejártát követően teszi közzé, mivel az eljárásokban részt vevő cégek ebben az időszakban még jogorvoslattal élhetnek. Az autóbuszok szállításának végső határideje (azon autóbuszok esetében, amelyekre az ajánlattevő nem vállalt korábbi teljesítést), a szerződéskötéstől számított maximum 365 naptári nap. Az ajánlatkérők a szerződés megkötésekor nyilatkoznak arról, hogy az opciós mennyiséget igénybe kívánják-e venni.

Frissítés! Az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. megkeresésünkre közölte:

A Volán tender keretében A23 típusú autóbusszal indult az MAN Busz és Kereskedelmi Kft., amely nem a legújabb modellünk, de megbízható, a magyar üzemeltetők számára is jól ismert és bizonyított ugyanakkor innovatív, környezettudatos technológia. Az utazóközönség által is preferált, közkedvelt típus.

A képek illusztrációk / MAN configurator

Címkék