Egyéb gyártók, Magyar gyártók

Új gyáregységet avatott Kaposváron a BM Heros

Az utóbbi időben jócskán megszaporodtak a gyáravatók kis hazánkban: a mai napon a BM Heros Zrt. új, 3100 m²-es kaposvári üzemcsarnokát, valamint a somogyi megyeszékhely új oktatási és innovációs műhelyét adták át egy rendkívül szűk körű sajtórendezvény keretében. A beruházás a tervek szerint 100 új munkahelyet teremt majd. Az eddig főként tűzoltójárművek gyártásával és felújításával foglalkozó, állami tulajdonú BM Heros a közeljövőben belevágna a buszgyártásba is, az erre vonatkozó tervekkel kapcsolatban meglepően konkrét kijelentések hangzottak el – nem mellékesen pedig megmutatták az ezek alapját képező, hazai fejlesztésű busztípust is.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere (Fidesz-KDNP) az eseményen azt mondta: a másfél milliárd forintból épített, regionális szervizként és tanműhelyként is szolgáló létesítmény az első vállalkozás a város 32 hektáros keleti ipari parkjában, ahová gépiparban érdekelt társaságok betelepülését várják. Kaposvár mindig a gazdaság erősítését helyezte a fókuszba, ennek tükrében épült a várost az M7-es autópályával összekötő 67-es gyorsforgalmi út, továbbá épültek és újultak meg az iparterületek – közölte. Jelezte: folyik a város 21. századi újraiparosítási programja annak érdekében, hogy minden kaposvári dolgozhasson, többet kereshessen, jobban élhessen. A politikus az Innovációs és Technológiai Minisztérium félmilliárd forintos támogatásával kialakított oktatóműhelyről elmondta: a lehető legkorszerűbb műszerekkel felszerelt helyiség egyaránt segíti a szakképzést, az Óbudai Egyetem villamosmérnök-, valamint a Szent István Egyetem gépészmérnök-képzését.

A tervek szerint itt készülnek majd a BM Heros különféle járművei

Gelencsér Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője bejelentette, hogy egy új ipari park épül Kaposváron. Szólt arról, hogy az iparosítási törekvések európai uniós, magyarországi és helyi, kaposvári szinten egybeesnek. Utalt rá, az Európai Bizottság a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus tervezésénél megfogalmazta, hogy az ipar reneszánszára van szükség Európában. Magyarország 2016 óta az Irinyi-terv mentén fejleszti iparát, célul tűzte ki, hogy 2030-ra az össztermékének 30%-a az iparból fog származni, és Kaposvár is egyre többet tesz iparának fejlesztéséért. Az iparnak van egy, a többi ágazathoz nem hasonlító húzóhatása, minden száz ipari munkahely további száz másik munkahely létrehozását eredményezi – mutatott rá.

Ez a belül üres MAN TGE sem véletlenül pózolt az új csarnokban, a BM Heros a jövőben minibuszok átépítésével is foglalkozna

Rajnai Attila, a BM Heros Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a vállalat a gyártási portfólió, a kapacitás bővítése, termékeik egyre magasabb színvonalú gyártása, a nemzetgazdaság erősítése és a nemzetközi piacra lépés érdekében, továbbá a Kaposváron beinduló mérnökképzés hatására döntött a kaposvári beruházás mellett. Hozzátette: a vállalat arra törekszik, hogy a piaci igények felmérése után lehetőleg saját fejlesztésű, tervezésű, gyártású járműveket állítson elő magyar munkavállalókkal, magyar beszállítókkal, alvállalkozókkal úgy, hogy a termékekben minél magasabb legyen a hazai hozzáadott érték. A kaposvári gyárba első körben 20 dolgozót vettek fel, számuk a megrendelések függvényében elérheti a százat. A vezérigazgató korábban az MTI-nek elmondta: a BM Heros a tűzoltójárművek mellett mentőgépjárműveket, más gépjárműveket, speciális eszközöket, konténereket is gyárt, és igyekszik portfólióját folyamatosan bővíteni.  Rajnai Attila a gyártóközpont átadásakor hangsúlyozta: a cég újabb üzemegységek létesítését tervezi, a lehetséges helyszínek között Kaposvár is szerepel. A vezérigazgató az esemény végén a BM Heros ajándékaként egy 60 millió forintos tűzoltóautót adott használatba a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesületnek (KÖTÉL), a járművet Bodó László egyesületi elnök vette át.

A jól ismert Rába-Heros tűzoltóautók egyike a november 13-ai rendezvényen

A beruházó NIPÜF-csoport közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a fejlesztés során nemcsak a bérlő BM Heros Zrt. egyedi igényeit, hanem az energiahatékonyságot és a fenntartható megoldások alkalmazását is szem előtt tartotta. „Így a nagy teherbírású ipari padló, valamint a nagyméretű szekcionált kapuk mellett a korszerű szigetelés és a takarékos LED-világítás is az épület fő jellemzői közé tartozik” – jegyezték meg.

Avíttas kinézete ellenére friss fejlesztés az ezúttal a BM Heros neve alatt futó, 12,7 méter hosszú alacsonypadlós városi autóbusz

A rendezvény buszos szempontból legjelentősebb momentumaként először szerepelt nagyobb nyilvánosság előtt az egykori ARC mérnökgárdája által fejlesztett BM Heros 127ST típusjelű alacsonypadlós városi autóbusz, amely le sem tagadhatná a rokonságot a korábban ARC, Ikarus és Modulo márkajelzéssel is gyártott elődökkel. A Cummins ISB6.7 dízelmotorral és Allison automataváltóval szerelt működőképes prototípus mellett egy fényezett vázállapotú példányt is kiállítottak az új csarnokban, szintén BKK-kék színben – információink szerint egyébként jelenleg öt példány áll összeszerelés alatt a típusból, amelynek érkezésével ismét van a piacon teljes hosszban alacsonypadlós (low floor), magyar gyártmányú dízelmotoros autóbusz.

A második 127ST a képen látható állapotban várja a további munkafázisokat

Az eseményen kiadott sajtóanyag szerint évente 150 darab szóló és 100 darab csuklós autóbuszt gyártanak majd az újonnan átadott üzemben. Ez elég merész kijelentésnek tűnik annak fényében, hogy a BM Heros egyelőre nem indult olyan tenderen, ahol a 127ST labdába rúghatna, 2022-től pedig elvileg már csak zéró emissziós (elektromos vagy hidrogénhajtású) autóbuszokat lehet majd forgalomba állítani a 25 000 főt meghaladó lélekszámú magyarországi településeken. Könnyen elképzelhető ugyanakkor, hogy egyik-másik hazai üzemeltető – a buszok színterve alapján valószínűsíthető, hogy a BKV – még a kormány által előírt villanybusz-invázió előtt nagybevásárlást tart majd dízelmotoros buszokból. (Ez nem lenne példa nélküli kontinensünkön, Berlinben például a teljes villanyosításról szóló nagyívű tervek bejelentése előtt a BVG biztos, ami biztos alapon még gyorsan tető alá hozott két keretmegállapodást 950 darab Mercedes-Benz Citaro, illetve 430 darab Alexander Dennis Enviro500-as beszerzéséről – ezek mindegyikét dízelmotorral rendelte meg a német főváros.)

A Modulókon edződött fővárosi utasoknak ismerős lesz a 127ST beltere – „ugyanaz az elegancia, ugyanaz a stílus”, hogy egy klasszikust idézzünk

A BM Heros a tűzoltóautók és a teljes méretű autóbuszok mellett minibuszok gyártását is tervezi – utóbbiakból évente körülbelül 50 darabot készítenének, minden bizonnyal MAN TGE alapokra, továbbá ezen kívül 400 különféle jármű szervizelését is elvégeznék Kaposváron. A BM Heros egyébként a kormányzat által meghirdetett Zöld Busz Programban is érdekelt, bár saját fejlesztésű elektromos autóbusz híján várhatóan az MAN-nel együttműködve az oroszlános márka villanybuszának, a Lion’s City E-nek igyekeznek majd helyet csinálni a magyar piacon – a fentebb említett termelési darabszámba akár a német villanybuszok kisebb-nagyobb mértékű hazai végszerelése is beletartozhat, bár erre vonatkozó kijelentés egyelőre nem hangzott el. Az MAN-nel folytatott kooperáció további szemléltetéseként egy Neoplan Tourliner turistabusz is jelen volt a mai rendezvényen.

Kaposváron egyébként már van hagyománya a buszgyártásnak: korábban a NABI amerikai exportra gyártott, kompozit karosszériás típusai készültek itt.

Forrás: MTI/MBI, fotók: 74nullanulla.hu

Címkék