Magazin

Ötvenegy vadonatúj autóbusz a borsodi utakon

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is megkezdték szolgálatukat a Volánbusz vadonatúj MAN Lion’s City G csuklós járművei a napokban, s emellett Credobus Econellekkel is frissül a társaság flottája a megyében. A 204 darabos MAN-flotta átadása egyébként hamarosan befejeződik, az utolsó 6 példányt ezen a héten helyezték forgalomba az MAN hazai képviseletének fóti telephelyén. A napokban Csongrád-Csanád, illetve Bács-Kiskun megyébe is megérkeztek az oda szánt kocsik, így az MAN Kamion és Busz és Kereskedelmi Kft. korábbi közlésének megfelelően valóban átadásra kerül az összes csuklós autóbusz augusztus végéig.

Az MAN csuklósából 18 darab, a győri székhelyű Kravtex szóló típusából pedig 33 kerül a megyébe. Az éves szinten 26 milliónál is több utas kiszolgáló 51 darab jármű értéke megközelíti a nettó  3,9 milliárd forintot.

A darabonként nettó 102 millió forintért vásárolt MAN-ek több ütemben, várhatóan augusztus végéig folyamatosan érkeznek és kezdik meg szolgálatukat a megye útjain. A 18 méter hosszú autóbuszokkal Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Miskolc–Kazincbarcika, a Kazincbarcika–Zubogy, a Miskolc–Ózd–Borsodnádasd és a Miskolc–Ónod, valamint a Miskolc–Sajópetri, a Miskolc–Sajólád, a Miskolc–Onga–Ócsanálos és a Miskolc–Edelény–Bódvaszilas viszonylatokon találkozhatnak a társaság utasai.

A 33 darab Credobus Econell 12 egy év elején kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként áll forgalomba a megyében a következő hetekben. A járművek az Ózd–Borsodszentgyörgy, az Ózd–Uppony, az Ózd–Dédestapolcsány, a Kazincbarcika–Dédestapolcsány, az Ózd–Aggtelek, a Putnok–Ózd, az Ózd–Putnok–Miskolc, a Miskolc–Baktakék, a Miskolc–Telkibánya, a Felsődobsza–Halmaj és az Encs–Szemere, valamint a Miskolc–Encs, a Miskolc–Bőcs, a Miskolc–Kesznyéten, a Miskolc–Gesztely, a Miskolc–Megyaszó, a Miskolc–Szerencs, a Miskolc–Szalonna, a Meszes–Kazincbarcika, az Edelény–Kazincbarcika, a Miskolc–Edelény, a Kazincbarcika–Szendrő, a Miskolc–Sajókeresztúr, a Miskolc–Sajósenye, a Miskolc–Sajópálfala, a Mezőkövesd–Mezőcsát és a Mezőkövesd–Tiszaújváros autóbuszvonalakon közlekednek majd.

A Volánbusz 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen 68 darab új autóbuszt állított forgalomba a térségben. A jelentős nagyságrendű – 51 darabos – új beszerzéssel most Észak-Borsodban a teljes állomány 14%-át, Dél-Borsodban és Miskolc térségében 16%-át cseréli le a közlekedési cég.

Fotók: Demeter Zoltán

Címkék