Magazin

A budapesti Mercedes-Benz eCitarók részletei, első kézből!

Mint ismert, a Daimler Buses termékek hazai forgalmazója, az Omnibus Hungária Kft. és debreceni partnere, az Inter Traction Electrics Kft. (ITE) nyerte a Volánbusz tisztán elektromos hajtású szóló buszokra kiírt tenderének első szakaszát, így kettejük konzorciuma szállíthat összesen 40 darab Mercedes-Benz eCitaro autóbuszt a budapesti agglomerációba. A németországi Mannheimben eredetileg saját kockázatra legyártott járművek nagy része időközben már megérkezett Magyarországra, mi pedig még a hivatalos átadás előtt megmutatjuk, milyenek lesznek a fővárosba szánt vadonatúj villanybuszok.

A járművek külső megjelenése viszonylag kevés meglepetést tartogat – elvégre ez lényegében adottnak tekinthető, akárcsak a BKK által megkövetelt, RAL 5015 kódszámú égkék flottaszín. Az eCitaro jellegzetes homlokfala messziről felismerhetővé teszi majd a főváros legújabb villanybuszait, de az egyedi arculatra rátesz egy lapáttal a járművek környezetbarát jellegét hangsúlyozó matricázás is. Korszerű busztípushoz illően a külső és belső világítást is kizárólag LED fényforrások biztosítják, de ugyancsak LED-technikát alkalmaznak a Lawo gyártmányú elektronikus relációjelzők is. Közülük az első, a hátsó és a jobb oldali egység a járatszám mellett az úti cél kiírására is képes lesz, míg a bal oldali csak előbbit jeleníti meg. A korábban kiszivárgott gyártósori képekkel ellentétben a buszok végül fényezett külső tükörházakat kapnak, ami kétségkívül dekoratív, de kérdés, hogy a nagyvárosi adok-kapokban hosszú távon mennyire lesz gazdaságos húzás. A mindenkori budapesti specifikáció részét képező apróságként a buszokat a tető elején kétoldalt zászlótartókkal is felszerelik.

Csak a teljesség kedvéért írjuk le, hogy a 12 135 mm hosszú, 2550 mm széles és klímával együtt 3400 mm magas, 2-2-2 ajtókiosztású buszok teljes hosszban alacsonypadlósak lesznek, a második ajtónál kézi működtetésű rámpával felszerelve. Az ajtók mindegyike kétszárnyú bolygóajtó, utasszámláló-beépítési lehetőséggel; az első ajtó szárnyai a szokásoknak megfelelően külön-külön is működtethetők. Az ajtóvezérlő rendszer a BKK előírásaival összhangban támogatja a „20 órás” üzemmódot is, ilyenkor a rendszer a hátsó ajtók külső nyitógombjait blokkolja. A második és a harmadik ajtónál található beltéri leszállásjelzők álló helyzetben, engedélyezéskor ajtónyitóként működnek. A dupla üvegezésű első utasajtókat leszámítva a buszok mindenhol szimpla oldalüvegezést kapnak szürke tónusú színezéssel. Oldalanként három-három ablakfelület lesz nyitható, egész pontosan a felső rész 1/3-ában elhúzható kivitelű.

Ami az utastér berendezését illeti, a főváros leendő eCitarói hivatalosan 28+1 ülő- és 50 állóhellyel rendelkeznek majd, továbbá alakítottak ki férőhelyet egy főnyi kerekesszékes/babakocsis utas számára is. Az utasszekció ülőalkalmatosságai a csillagos márka egyéb városi modelljeiben is megtalálható, házon belül gyártott Mercedes-Benz City Star Eco utasülések, a buszvezető pedig Grammer Linea MSG 90.6 típusú kartámaszos, kiforgatható és fűthető vezetőülésben foglal helyet. Az utazóközönségnek szánt menet közbeni információk egy 29″-os beltéri TFT monitoron lesznek megjeleníthetők. Idehaza ma még újdonságot jelentenek az utasok mobil eszközeinek töltésére szolgáló USB-csatlakozók, a budapesti eCitarók fedélzetén viszont már ez az extra is megtalálható lesz. Az utastérben összesen 13 darab dupla aljzatot helyeznek el az oldalfalakon, illetve az ajtóoszlopokon, mindezeken kívül pedig a járművezetőnek is jár egy kettős csatlakozó. Nem marad ki a felszereltségből a biztonsági kamerarendszer sem, ami alapvetően öt beltéri térfigyelő egységből áll, továbbá egy első forgalomfigyelő-, valamint egy tolatókamerával egészül ki.

Az utastér mindenkor kellemes hőmérsékletéért EvoThermatik Plus típusú hőszivattyús, CO2 hűtőközeges klímaberendezés felel, hideg időben pedig egy gázolaj-tüzelésű kályha szolgál kiegészítő fűtőberendezésként. Lesz lehetőség fordafüggő automatikus fűtőberendezés-programozásra és akkumulátortöltés közbeni előkondicionálásra (vagyis az utastér előzetes, indulás előtti lehűtésére vagy felfűtésére még a töltőn állva) is, amivel értékes hatótáv-kilométereket lehet megtakarítani. Az elmúlt bő másfél év pandémiás kihívásaira reagálva a szellőzőberendezésekbe aktívszűrős antivírus-filtereket építettek, az oldalfalon lévő légbefúvókat pedig pollenszűrővel is ellátták.

Információink szerint a budapesti széria az utolsók között van, amely a Mercedes-Benz képviselői által NMC-1-esként emlegetett, első generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkumulátorcsomaggal hagyta el a mannheimi gyárat. Az Akasol által szállított energiatárolók modulonkénti kapacitása megközelítőleg 25 kWh, így a 10 egységgel szerelt budapesti kocsik járművezetői 243 kWh összkapacitással gazdálkodhatnak. A típustól megszokott módon négy akkumodul a motortorony aljában, az egykori dízelmotor helyén található, a fennmaradó hat egység pedig a tetőn helyezkedik el. Töltésükre CCS Combo 2 rendszerű csatlakozóval ellátott plug-in töltőberendezés szolgál majd, amihez a mellső tengely felett jobb- és baloldalt is alakítottak ki járműoldali interfészt. A nagy tömegű akkupakkok tehetetlenségét az opciós extraként megrendelt támolygás-bólintáscsillapítás (WNR) funkció hivatott kompenzálni, ami a lengéscsillapítók elektronikus szabályzásával küszöböli ki a karosszéria ún. parazita mozgásait.

A buszok hajtásáról, mint minden eCitaro esetében, ezúttal is a jól ismert ZF AxTrax AVE típusú kvázi-kerékagymotoros portálfutómű gondoskodik. Ez két, egyenként 125 kW csúcsteljesítményű és 485 Nm maximális nyomatékú, folyadékhűtéses aszinkron villanymotort alkalmaz, amelyek i=22,66 módosítású bolygóműves végáttételen keresztül hajtják meg a hátsó kerekeket, közel 11 000 Nm-re növelve a kerekeknél megjelenő legnagyobb nyomatékot. A mellső futómű szintén a ZF terméke, itt az RL 82 EC típusjelű független felfüggesztésű konstrukciót találjuk. Mindkét tengely kanyarstabilizátor rúddal ellátott. A buszvezető kényelmét az útfelület egyenetlenségeit kisimító kormánylengés- és rezgéscsillapító funkció növeli. A járművek végsebességét alapesetben 80 km/h-ban korlátozza az elektronika, de a városi forgalomban sokszor hasznos sebességhatároló funkció bekapcsolásával már 53 km/h-nál véget vet a száguldásnak a rendszer.

Az akkumulátoros verzió a villanybuszokra jellemző módon nehezebb dízelmotoros testvérénél: üresen 13 865 kg-ot nyom a mérlegen, ebből  5436 kg a mellső, 8429 kg pedig a hátsó tengelyre adódik. A Budapestre szánt kocsik Continental gyártmányú gumiabroncsokkal jönnek, hátul a kategóriában megszokott 275/70 R22,5, elöl pedig a nagyobb teherbíráshoz, illetve az ehhez párosuló megfelelő sebességindexhez szükséges 315/60 R22,5 méretben. A vezetéstámogató aktív biztonsági elektronikák sorában megtalálható többek között a vészfékasszisztens, az ASR és az ESP is, utóbbi kikapcsolható. A tartósfék (ilyenkor a motorok generátor módban üzemelnek egy bizonyos pontig) egyaránt működtethető a fékpedállal és kormánykapcsolóval is, az üzemi fékek kopását százalékos formában jelzi a műszerfalon a rendszer. A buszok fordulókörének átmérője 21 214 mm.

Az új eCitarók információink szerint forgalomba állásukat követően elsőként a szeptember 5. és 12. között esedékes Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, majd pedig a szeptember 25. és október 14. között tartandó Nemzetközi Vadászati és Természeti Világkiállítás látogatóit szállítják majd a Hungexpo rendezvényközpontba. Ezt követően immár állandó jelleggel a Budakeszire közlekedő 22-es, valamint a budaörsi vonatkozású 40-es vonalcsalád járatain találkozhat velük az utazóközönség.

Fotók: Csengessünk blog

Címkék