Magazin

Volvo és ITE autóbuszokkal fiatalodik Komárom-Esztergom megye járműállománya

Országszerte folytatódik a Volánbusz frissen beszerzett járműveinek átadása, a mai napon Tatabányán jelentette be összesen 21 új helyközi autóbusz – három darab háromtengelyes Volvo 8900 LE és további 18 darab ITE Reform 501 LE – forgalomba állítását az állami busztársaság. Portálunk részére eljuttatott közleményük szerint a Volánbusz jármű-fiatalítási programjának kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony és magas színvonalú kiszolgálása. A flottacsere jelentős színvonal-emelkedést hoz Komárom-Esztergom megye helyközi közlekedésében is.

A háromtengelyes buszok beszerzésére még 2021 elején írt ki tendert a Volán Buszpark Kft., amely azóta már beolvadt a Volánbusz Zrt.-be. A sikeresen zárult pályázat eredményeként 50 darab alacsony belépésű, háromtengelyes Volvo 8900 LE kezdi meg szolgálatát országszerte. Ebből a szériából állt most forgalomba három kocsi Komárom-Esztergom megye útjain. A Volánbusz tatabányai telephelyére érkezett új autóbuszok a KomáromTataTatabányaOroszlány, a KomáromAlmásfüzitő/BábolnaTatabánya, valamint a TatabányaOroszlány viszonylatokra kerülnek, ahol évente több mint 3,5 millió utas számára biztosítanak majd komfortosabb utazást az állami busztársaság számításai szerint.

A nagyságrendileg nettó 250 millió forint értékben beszerzett háromtengelyes autóbuszok mindegyike 95 férőhellyel rendelkezik, alacsony belépésű konstrukciójuk jóvoltából akadálymentes kialakításúnak tekinthetők. A légkondicionált járműveket környezetbarát, Euro 6e besorolású motor hajtja, felszereltségükben megtalálható egyebek mellett az elektronikus utastájékoztató rendszer, a népszerű USB-töltőpontok és a fedélzeti biztonsági kamerarendszer is.

A Volvók mellett az ITE Bus & Truck Kft.-vel tavaly megkötött szerződésnek köszönhetően a nyár közepéig összesen 88 darab debreceni gyártású ITE Reform 501 LE is megkezdi szolgálatát Fejér, Hajdú-Bihar és Komárom-Esztergom megye útjain. Az utóbbi régióba érkező 18 jármű összértéke nagyságrendileg nettó 1,3 milliárd forint. Az új szerzeményekkel az utazóközönség a KomáromDorog, KomáromAlmásfüzitő/NaszályTata, ÚjbarokBicskeTatabánya, TatabányaBajnaEsztergom, CsászárTatabányaTata, KisbérKomárom, KisbérBábolna, AkaKisbér, ÁcsTatabányaZsámbék, OroszlányTatabányaEsztergom, KisbérSúr, KisbérHánta, valamint a LábatlanEsztergom, PiliscsévKesztölc, EsztergomPilisvörösvár/Tinnye, Nyergesújfalu/MogyorósbányaEsztergom, TatabányaVárgesztes és a TatabányaBicskeÓbarok vonalakon találkozhat majd.

A Reformok hosszabb társaikhoz hasonlóan alacsony belépésűek, akadálymentes kialakításúak, továbbá klímaberendezéssel, kamerával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel és utasszámlálóval, valamint üléspáronként egy-egy USB-csatlakozóval is felszerelték őket. A buszok az üzemeltető látásmódja szerint 45 ülő- és 30 állóhellyel rendelkeznek – érdekesség, hogy a gyártó ennél 10 fővel nagyobb utaskapacitást ad meg; a különbség az állóhelyek eltérő kalkulációjából fakad (a Volánbusz 4 fő/m² utassűrűséggel számol). Ezeket az autóbuszokat is Euro 6 emissziós normának megfelelő dízelmotor hajtja, a technikai alapok viszont esetükben a Mercedes-Benz kelléktárából érkeznek, járóképes alváz formájában. A járművek további jellemzőit ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze részletesen.

Dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az átadóünnepségen elmondta: „Azon dolgozunk, hogy a közlekedési szolgáltatók az autózás ésszerű alternatívájaként kényelmi szempontból, eljutási időben és árban is versenyképes választási lehetőséget kínáljanak. A közösségi közlekedés mellett szóló legerősebb érvünk a korszerű és komfortos járművek forgalomba állítása. Az akadálymentes, légkondicionált, utastájékoztató és mobiltelefontöltő aljzatokkal ellátott új autóbuszok értéke meghaladja a másfél milliárd forintot. Az új járművekkel tizenkilenc megyei útvonalon találkozhatnak az utasok.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy a megye gazdaságának bővülése folyamatosan újabb és újabb fejlesztéseket igényel a közúthálózat, a vasút és a tömegközlekedés terén. Bencsik János országgyűlési képviselő a fejlesztés irányairól szólva arról beszélt, hogy elektromos buszokkal szeretnék megújítani Tata tömegközlekedését, illetve szorgalmazza a Tata és Agostyán közötti útszakasz felújítását.

A Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját, amelynek köszönhetően ismét új járművek érkezését jelenthetem be a Komárom-Esztergom megyében élők számára” – mondta dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: a most forgalomba álló huszonegy új járművel együtt 2018 óta már 46 új autóbusz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást a megyében. „A folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek autóbuszra, hiszen a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton” – fogalmazta meg a célokat az elnök-vezérigazgató. Az elmúlt hónapban egyébként különösen felpörögtek az autóbusz-átadások: a Volánbusz tavaly lezajlott járműbeszerzéseinek eredményeként februárban Békés, Bács-Kiskun, Pest, Somogy, Zala és Vas megyében is új buszokkal – az elhangzottak sorrendjében 3, 2, 10, 4 illetve 2-2 darab, a most átadott kocsikéval azonos kivitelű Volvo 8900-assal – ismerkedhetett meg a helyi utazóközönség, de Hajdú-Bihar megyébe is jutott már négy vadonatúj Reform 501 LE.

A MÁV–Volán-csoport elmondása szerint az egységes stratégiai irányításnak is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult járműpark-fiatalítási programja keretében – a tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – mára 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további mintegy 1000 új autóbusz beszerzését tervezi. A nagyarányú állományfrissítés eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45%-a megújulhat, a flotta átlagéletkora pedig ezzel párhuzamosan 8 évre csökkenhet.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék