Magyar gyártók, ITK

Így festenek a Volánbusz vadonatúj ITE Reform 501 LE helyközi buszai

Amint az köztudott, a nyár közepéig összesen 88 példány érkezik a Volánbusz Zrt. flottájába a debreceni ITE Bus & Truck saját fejlesztésű helyközi modelljéből, az alacsony belépésű Mercedes-Benz önjáró alvázra épülő Reform 501 LE típusból. Az első példányok január 20-ai átadóünnepségén mi is jelen voltunk, bár akkor az esemény jellegéből fakadóan kevesebb idő és lehetőség jutott az új járművek alaposabb szemügyre vételére. Az ITE jóvoltából most hivatalos gyári képsorozat és specifikáció alapján mutathatjuk be olvasóinknak közelebbről is a jövevényeket, amelyekkel hamarosan Fejér, Hajdú-Bihar és Komárom-Esztergom megyékben lehet majd találkozni menetrend szerinti forgalomban – a felsorolt régiókba rendre 26, 44 illetve 18 példány kerül a Debrecenben gyártott autóbuszokból.

A székesfehérvári autóbusz-állomáson tartott januári sajtórendezvényen még csak az első 10 új Reform 501 LE forgalomba állítását jelentette be a Volánbusz. A TAS-301…310 rendszámmezőbe sorolt autóbuszok közül hat kocsi Fejér, a fennmaradó négy pedig Hajdú-Bihar megyében, Debrecen és Hajdúszoboszló térségében kezdte meg a munkát. Mindeközben a Reform típuscsalád eddigi legnagyobb darabszámú egységes szériájának gyártása jelenleg is gőzerővel zajlik, az elkészült példányokat folyamatosan szállítja és adja át a megrendelőnek az ITE.

A debreceni gyártó saját, belső típusjelölési rendszerében D26 kódszámon futó modell (a Volánbusz-specifikus verzió ezen belül a D26.B kivitelbe tartozik) korrózióálló acélprofilokból és lemezekből felépülő hegesztett vázszerkezettel készül, amelyet szintén hegesztéssel rögzítenek az alvázhoz, az átmeneti zónákban speciális bevonatot alkalmazva. A külső borítást a tetőhosszsarkok, a homlok- és a hátfal esetében üvegszálas kompozit műanyag formadarabok, a tetőnél poliészter síklemez, az oldalfalakon pedig sík kompozit, illetve alumínium panelek alkotják, a nyitható elemeket leszámítva minden esetben ragasztással rögzítve. A 12 490 mm hosszú, 2550 mm széles és 3320 mm magas busztípus viszonylag nagy, 6530 mm-es tengelytávval rendelkezik.

A Volánbusz járművei az állami busztársaság arculatának megfelelő, RAL 1028 színkódú dinnyesárga fényezéssel állnak szolgálatba. A homlokfalra a Volánbusszal egyeztetett kivitelben, de talán túlságosan is nagy méretben került fel az üzemeltető logója – esztétikusabb lenne kisebb, fehér betűkkel a szélvédő alatti fekete sávon megjeleníteni az emblémát.

A szélvédő laminált biztonsági üvegből készül, a vezetőtéri oldalsó ablak és az első utasajtó kétrétegű thermopan üvegezést kap, a színezett oldalablakok sávja és a hátsó szélvédő viszont szimpla kivitelű. Az aktuális útvonalról a homlokfalon és jobboldalt Vultron vezérlővel működtetett, Bustec gyártmányú elektronikus relációtáblák tájékoztatnak, hátsó viszonylatjelző nincs. A Volánbusznak szállítandó széria a manapság egyre divatosabb kamerák helyett még hagyományos visszapillantó tükröket kap fűtött, motoros kivitelben, a jobb oldalon Cat. VI kiegészítő tükörrel ellátva.

A buszok a szokásos 2-2-0 ajtóképlettel rendelkeznek, a típusra jellemző módon elektromos működtetésű, elöl bolygó-, hátul pedig lengő-toló mechanizmusú Tamware utasajtókkal, rendre minimum 1100, illetve 1210 mm-es szabad nyílással. Az M3/II járműosztályra vonatkozó, ezen a téren megengedőbb előírások és a városi változaténál ballonosabb gumiabroncsok hozományaként a belépési padlómagasság 380 mm, ami a térdeplőrendszer segítségével 70 mm-rel csökkenthető. Bár hátul a kifelé nyíló ajtószárnyak lehetővé tennék a peronrész jobboldali kialakítását is, az összevont kerekesszékes- és babakocsis férőhely a hazánkban megszokott módon a második utasajtóval szemben található, ahol mechanikus rámpa segíti a mozgáskorlátozottak felszállását. A buszokat utasszámláló berendezéssel is felszerelték.

A kifejezetten jó minőségérzetet keltő belső térben a szürke szín különféle árnyalatai dominálnak. A Volánbusz ugyancsak friss beszerzésű MAN Lion’s City G csuklósaival ellentétben a kapaszkodók a Reformok esetében nem kapnak sárga festést, helyette a natúr színükhöz hasonló RAL 9006 „fehéralumínium” színben pompáznak, ami véleményünk szerint modernebb hatást kelt. A Gerflor kelléktárából származó műanyag padlóburkolat érdekes és ötletes kombinációja a praktikumnak és az eleganciára törekvésnek. A járófelület nagy részén a jól ismert antracitszürke változatot alkalmazták, azonban a kerekesszékes-férőhelynél és elöl az álló utasok számára fenntartott terület határánál, valamint a lépcsőfokok és dobogók függőleges oldalain ízléses parkettahatású borítást találunk. A belső oldalburkolatok, illetve a légcsatornák fedelei porfestett alumínium panelekből készülnek. A két fokozatban kapcsolható, integrált éjszakai fénnyel is rendelkező beltéri világítás természetesen LED-es fényforrásokat használ.

A fentebb említett szürkeséget hatásosan oldja az ülések sárga méhsejt mintás kárpitozása. A Volánbusz által rendelt konfigurációban 40 ülő- és 45 állóhely áll az utazóközönség rendelkezésére, a teljes befogadóképesség kerekesszékes utas szállítása esetén 82 főre csökken. A Kiel LIGERO 1000 HF típusú magasított, merev háttámlás helyközi utasülések végig 2+2 soros elrendezésben sorakoznak – ez városi forgalomra már érezhetően szűkös lenne, elővárosi szerepkörre viszont teljesen megfelelő. Minden egyes utasülésen elő van készítve a hárompontos biztonsági öv későbbi beépítésének lehetősége, amelynek elvégzése kizárólag az ITE felelőssége. A helyközi rendeltetésnek megfelelően természetesen nem hiányoznak a közlekedőfolyosó szintjéhez igazodó pozícióban felszerelt csomagtartó polcok sem, az ebben kategóriában már sok esetben előforduló függönyök/naprolók viszont ezúttal kimaradtak a felszereltségből.

A kényelmi extrák sorából ugyanakkor ma már nem hiányozhatnak a viharos gyorsasággal elterjedt USB-töltőpontok – ezekből összesen 25 darabot találunk a Volánbusz legújabb szerzeményeinek fedélzeten az üléspárok között/alatt, illetve az oldalfalba integrálva. Ezen kívül a WiFi szolgáltatás előkészítése is gyárilag megtörtént. A beltéri vizuális utastájékoztatásért Bustec gyártmányú, 21,5″-os színes TFT-monitor felel, amely a vezetőfülke mögötti keresztcsatornán, a digitális óra tőszomszédságában található.

Az utastér minden évszakban komfortos hőmérsékletét Valeo REVO 360 típusú klímaberendezés biztosítja 36 kW hűtő-, és 40 kW fűtőteljesítménnyel. Nyitható ablakfelületek csak a tengelyek vonalában vannak – ezek szükség esetén kalauzkulccsal reteszelhetők -, így nyáron a sötétített ablaksáv ellenére mindenképpen lesz dolga a légkondicionálónak. A fűtést vonalradiátorokkal oldották meg (az utasajtóknál megerősített fűtést biztosítva a jegesedés elkerülése érdekében), a Spheros gyártmányú fűtőkészülék az alváz tartozékaként érkezik.

A Volánbusznak szállítandó kocsik félig zárt vezetőfülkét kapnak: az ISRI 6860/875 NTS típusú vezetőülésben helyet foglaló sofőrt oldalról üveglap, hátulról pedig teljes magasságú, üvegezett, átlátszatlan válaszfal határolja el az utastértől. A vezetőtér fűtését, szellőzését, klimatizálását, valamint a szélvédő páramentesítését biztosító frontbox az Aurora terméke. A kényelmes munkavégzést ezen kívül zárható tárolórekeszek, a fülkeajtóban kialakított másfél literes palacktartó, két USB-aljzat, valamint MP3-fájlok lejátszására is képes Kenwood AM/FM rádió szolgálja. A vezető- és utastér, illetve a jármű előtti terület megfigyelését szolgáló, a tolatókamerát is hozzászámítva öt egységből álló biztonsági kamerarendszer képe egy 7″-os kontroll kijelzőn jelenik meg.

A Reform 501 LE műszaki alapját városi testvéréhez hasonlóan a spanyolországi EvoBus Ibérica által gyártott, alacsony belépésű Mercedes-Benz OC 500 LE önjáró alváz adja. A Volánbusz legújabb járműveibe a jól ismert hathengeres, 7,7 literes Mercedes-Benz OM 936 erőforrás 354 lóerős (260 kW), 1400 Nm csúcsnyomatékú, Euro 6d emissziós normát teljesítő változata került, 6+1 fokozatú ZF EcoLife automataváltó társaságában. Utóbbi integrált retarderrel egészül ki, amelynek vezérlése egyaránt történhet a fékpedálról és kézi fokozatkapcsolóról. A futóművek szintén a csillagos márka termékei, elöl a merev hidas konstrukciójú Mercedes-Benz VO 4/39 egységet, míg hátul a cég turistabuszaiból származó Mercedes-Benz RO 440 jelű, középső differenciálműves hajtott futóművet találjuk, i=5,222 végáttétellel. A fordulókör átmérője 24 900 mm, a végsebességet elektronika korlátozza 85 km/h-ra. A hajtott tengely elé kétoldalt beépített üzemanyagtartályok térfogata 2 x 140 liter. A buszok Continental Conti Coach HA3 típusú, 295/80 R22,5 méretű gumiabroncsokon futnak, a járművek menetkész tömegét 12 000, megengedett összgördülőtömegét pedig 18 600 kg-ban adta meg a gyártó.

A bent ülők testi épségére vigyázó aktív biztonsági elektronikák sorában megtaláljuk többek között az ABS-t és az ESP-t. Az erőforrás környékén esetlegesen felcsapó lángokat Fogmaker gyártmányú automata motortéri tűzelfojtó rendszer hivatott megfékezni – ez a biztonsági és vagyonvédelmi szempontból egyaránt kiemelt jelentőségű extra immár az M3/II járműosztályban is kötelező tartozék.

A Volánbusz flottájában először mutatkozik tehát be a hazai fejlesztésű Reform típuscsalád, amely ugyan már több magyarországi városban is szolgálja a helyi utazóközönséget, de most először fordul elő, hogy nem a gyártó cégcsoporthoz köthető cég üzemelteti a járműveket. Az állami busztársaság idén januárban meghirdetett újabb tenderein is – amelyek célja egyebek mellett összesen 360 darab alacsony belépésű kétajtós szóló autóbusz beszerzése, három szakaszban – jó esélyekkel indul a típus, így jelenleg minden adottnak látszik ahhoz, hogy az elkövetkezendő évtizedben a hazai országutak megszokott látványa legyen a debreceniek elővárosi-helyközi modellje.

Fotók: ITE Bus & Truck

Címkék