Magyar gyártók, ITK

Magasabb osztályon – ITE Reform 600 IC bemutató

Szeptember 28-án ünnepélyes keretek között bemutatkozott a debreceni Inter Traction Electrics Kft. (ITE) önálló fejlesztésű autóbuszcsaládjának legújabb tagja. A Reform 600 IC névre keresztelt normálpadlós helyközi típus képében új és meglehetősen kompetens kihívó érkezik a magyarországi buszpiacra.

19 db

Így gördült be a premier helyszínére az ITE Reform 600 IC legelső példánya

Már viszonylag régóta tudni lehetett, hogy a Reform típuscsalád soron következő tagja egy normál padlószintű, intercity forgalomra tervezett modell lesz. Az új autóbusz vázszerkezetéről az első képek 2019 tavaszán láttak napvilágot, majd az időközben elkészült prototípus idén januárban már közúti forgalomba is kimerészkedett tesztelés céljából, minimális álcázással. A gyári futáspróbák és a típusengedélyezési procedúra lezárultával most végre a nagyközönség is megismerhette a ITE legújabb büszkeségét, amelynek premierjét ezúttal is Debrecenben, ám rendhagyó módon nem a gyár területén, hanem a Nagyerdei Stadionban tartották. Magát a bemutatót az gyártótól megszokott nagyszabású sajtóesemény előzte meg, a szervezők láthatóan ezúttal is kitettek magukért.

Kéz az kézben az oktatással

A rendezvény elején Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója mutatta be a sajtóanyagokban következetesen Mercedes-Benz Reform 600 IC néven említett vadonatúj busztípus legfontosabb jellemzőit. Elmondta, összesen 980 minősített beszállítójuk között jelenleg 52 külföldi cég van, több, mint 580 a kis- és középvállalkozások, mintegy 360 pedig a közepes- és nagyvállalatok soraiból kerül ki. A beszállítói lánc pillanatnyilag 6232 főnek biztosít munkát, ebből 2265 személy kkv-knál dolgozik. A cégcsoport minden eddigi fejlesztését saját forrásból finanszírozta.

19 db

A saját fejlesztésű típusok mellett a Mercedes-Benz Sprinter alapjaira épített ITE minibuszokat is meg lehetett tekinteni a rendezvényen

Hozzátette: a jövőbe történő befektetést évek óta kiemelt prioritásként kezelik, ezért aktív szerepet vállalnak a debreceni régióban tanuló műszaki szakemberek képzésében. A duális képzés keretében eddig összesen mintegy 200 fő, az iskolarendszeren kívüli képzésben pedig további közel 500 fő vett részt oktatási programjaikban, töltötte gyakorlatát vagy dolgozott tanulás mellett az ITK Holdingnál. Ösztöndíj programjukban 10 egyetemi hallgatót támogatnak és további 15 jövőbeli mérnököt segítenek tanulmányaikban. Kossa György bejelentette, hogy a cégcsoport 100 millió forint értékű eszköztámogatást nyújt a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány, a Debreceni Egyetem és a Debreceni Szakképzési Centrum számára a felsőoktatási képzés színvonalának növeléséhez és működésének biztosításához. Ennek keretében két Mercedes-Benz önjáró buszalvázat és egy Mercedes-Benz személyautót adományoznak az intézményeknek.

19 db

A stadion előterében felsorakozott Mercedes-Benz OC 500 LE alvázakat oktatási célra ajánlja fel az ITK csoport

Schanda Tamás, Magyarország innovációs és technológiai miniszterhelyettese szerint mára hazánkban olyan munkaalapú gazdasági környezetet sikerült kialakítani, amely ösztönzi az innovációt, a családokra, a vállalkozásokra és a magyar dolgozók szakértelmére épít, ezen kívül megbecsüli a sikeres fejlesztéseket. Kitért az ITE által fejlesztett járművek jelentős hazai hozzáadott értékére is, amely a most bemutatott Reform 600 IC esetében a gyártó szerint meghaladja a 60%-ot. Dr. Papp László, Debrecen polgármestere a bemutatót a város és az ország szempontjából is ipartörténeti pillanatnak nevezte, ezúttal is megemlítve, hogy a város rövidesen az európai járműgyártás egyik meghatározó központjává válhat. Mint mondta, ehhez kapcsolódóan mindent megtesznek a helyi vállalkozások sikeréért is.

19 db

A debreceni cég jelentős szerepet vállal az egyelőre pilot jelleggel futó Úszó Nemzet Programban is

A felszólalók sorában ezek után az ITK Holding Zrt.-vel partneri viszonyt ápoló oktatási intézmények képviselői következtek. Az ipari vállalatokkal, a kormányzattal és a helyi oktatási intézményekkel való együttműködés, illetve a tudományos munka és az ipari munkakultúra ötvözésének fontosságát hangsúlyozta Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja a magas szaktudású szakemberek képzésének három alappillérét (jövőkép, felkészült oktatók, innovatív intézményi környezet) emelte ki beszédében, Dr. Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó, a Magyar Úszó Szövetség elnöke pedig az ITK Holding Zrt. szerepének jelentőségéről beszélt a két hete indult Úszó Nemzet Programban. A kezdeményezés tesztidőszakában a vállalat 16 járműve – 10 teljes méretű autóbusz és 6 darab minibusz – szállítja a résztvevő 83 tanintézmény 3200 gyermekét Debrecenben, Tokajban, Móron és Budafokon.

19 db

A dedikált szélfogóüvegek a második Reform 600 IC demóbuszba kerülnek majd

A rendezvény végén a jelenlévő prominens személyek a sorozatgyártás jelképes elindításaként kézjegyeikkel látták el a soron következő Reform 600 IC szélfogó üvegeit.

Útra fel!

A beszédek után végre közelebbről is szemügyre lehetett venni a nap főszereplőjét. A prototípus a busz karakteréhez jól illeszkedő aranymetál fényezést kapott – ezúton is jár a piros pont az ITE illetékeseinek, amiért a bemutatópéldányt nem azonnal a kiszemelt leendő üzemeltető flottaszínébe öltöztetik. A Reform 600 IC megalkotását a már bevált csapatra bízták: vezető tervezője a típuscsalád többi tagjához hasonlóan Kozák Péter, formavilágát pedig Fodor Lóránt jegyzi – a magyar buszgyártás történetében jártasabbaknak egyik urat sem kell különösebben bemutatnunk, hiszen a szakma méltán elismert neveiről van szó. A debreceni premieren bemutatott kivitel 13 160 mm hosszú és légkondicionálóval együtt 3456 mm magas, szélessége az általánosnak mondható (és Európában maximálisan megengedett) 2550 mm. A tekintélyes, 7100 mm-es tengelytávhoz 2670 mm-es mellső, illetve 3390 mm-es hátsó túlnyúlás társul – utóbbiakat az alváz adottságai is nagyban befolyásolják.

19 db

A külső dizájn szorosan követi a Reform 500 LE és 501 LE modelleken bevezetett, alapvetően konzervatív márkaarculatot. Ez hatványozottan igaz a homlokfalra, ami néhány apróságtól, például a ködlámpák körüli bemélyedés rajzolatától eltekintve lényegében nem más, mint az alacsony belépésű típusok frontrésze, függőlegesen megnyújtva. A szélvédő alatti terület emiatt kissé üresnek tűnik, a sisakrész viszont szemből nagyon szépen takarja a légkondicionáló előretolt tetőegységét. A vázszerkezet rozsdamentes acél zártszelvényekből épül fel, akárcsak az 500-as sorozatnál, ám az oldalfalak ezen a típuson már nem egyenesek, a függőleges vázelemek egyetlen rádiusz mentén hajlítva készülnek. Ez, bár az avatatlan szemnek jóformán alig észrevehető, a gyakorlatban mégis érezhetően lágyabb karaktert kölcsönöz a járműnek. A B-tengely felett ívesen megemelkedő övvonal kimondottan mélyen fut, közvetlenül az ablaköv alatt pedig már a láda- és csomagtérajtók sávja kezdődik, így kimarad a helyközi és távolsági buszok többségére jellemző, feszített lemezborítással ellátott szakasz. A hátfalon a motortérajtó az aktuális divatnak megfelelően lakkfekete fényezést kapott, de nem ez jelenti az egyetlen formai újítást: az eleve magasabb építésen túl a vékony LED-es hátsó lámpák immár belemetszenek a motortérajtóba, ami a korábbinál merészebb megoldás. A bemutatóbuszon helyenként megjelennek a típuscsalád más tagjain már látott karbon-kompozit dizájnelemek is, például a lámpafészkeknél vagy a sofőrablak mögötti oszlopon – ennek véleményezése ízlés kérdése, bár mi továbbra is inkább a sima feketére szavaznánk ezeken a helyeken is.

19 db

A külső világítás teljes egészében LED-technikát alkalmaz, ráadásul a Reform 600 IC esetében – friss típusjóváhagyással rendelkező autóbuszként – irányjelzéskor az indexlámpák mellett az adott oldali körvonalfények is villognak, teljesítve ezzel a legújabb ENSZ-EGB előírások követelményeit.

19 db

Szokatlan, de nem példa nélküli megoldás az oldalsó relációtábla alacsony elhelyezése

Az alapvetően vonaljárati felhasználásra szánt bemutatóbuszt Bustec gyártmányú elektronikus viszonylatjelzőkkel is felszerelték. Említést érdemel az oldalsó egység elhelyezése, amelyet közvetlenül a mellső tengely fölé építettek be – erre a formaterv a mélyre húzott övvonal révén lehetőséget adott. Bár ezáltal nagyobb szabad ablakfelület alakítható ki az itteni üléseknél, az eddigi visszajelzések alapján ez egy megosztó részlete a busznak, noha valószínűleg inkább megszokás kérdése a dolog.

Emelt szinten

A 380 mm-es belépőmagasságú demóbuszt a helyközi alkalmazáshoz illően egyszárnyú, kifelé nyíló lengőajtókkal szerelték, 1-1-0 elrendezésben. A tervezőasztalon már létezik 1-2-0 ajtóképletű változat is, amelynek fő vonzerejét a kerekesszékes lift beépíthetősége jelenti majd. A második ajtó közvetlenül a B-tengely elé került, ami a nagy tengelytávval párosulva még jobban ráerősít az autóbusz nyúlánk megjelenésére. Az utasajtók – ellentétben a városi, illetve elővárosi Reform típusokéval – pneumatikus működtetésűek és magyar partnercég, nevezetesen a Metál 99 Kft. termékei. Ebben a kategóriában ugyan nem általánosak a nagy üvegfelületek az ajtókon, az ITE tervezői mégis emellett döntöttek, az első ajtó esetében javítva ezzel a járművezető rálátását a busz melletti területre a megállókba történő beálláskor.

19 db

Az ugyancsak magyar beszállítótól származó, központilag zárható csomagtérajtók pantográfos mechanizmussal, a busz oldalfalával párhuzamosan nyílnak. Ez a megoldás, túl azon, hogy igényesebb, mint zsanéros megfelelője, ergonómiai szempontból is előnyös, hiszen a nyitásához kevésbé kell mélyre hajolni. Az 5,1 m³-es csomagtér valamivel szűkebb nyíláson át pakolható, mint ahogyan azt az ajtók magassága alapján várnánk – bár egy szokványos kabinbőrönd még állítva is kényelmesen elfér -, cserébe viszont igen színvonalas kidolgozású: alsó felületét az utastérben is használt parkettahatású műanyag borítja, de még az itt futó függőleges vázelemeket is szövettel burkolták, gondolva az egy-egy zsúfoltabb út során nekinyomódó poggyászokra.

19 db

Az elsődleges vevőjelöltnek számító Volánbusz elvárásaihoz igazodva a Reform 600 IC a második utasajtónál 880 mm-es padlószinttel rendelkezik (az utastér elejében ennél valamivel alacsonyabban húzódik a járóköz). Ez az érték az állami busztársaság saját normája szerint a kategóriában megengedett maximumot jelenti, amelynek kihasználására egyfelől az alváz gépészeti kialakítása miatt, másrészt a csomagtér befogadóképességének növelése érdekében volt szükség. A második ajtó vonalától hátrafelé az álló motor miatt tovább emelkedik a padlószint, a leghátsó üléssor előtt pedig egy fellépőn is túl kell jutnia azoknak, akik a busz végében szeretnének helyet foglalni.

19 db

Szépen kidolgozottak és nem is túl magasak az utaslépcsők

Az utastérbe lépve otthonos hangulat és kellemes bézs színvilág fogadja az embert. A tervezők láthatóan törekedtek a minőségi alapanyagok használatára: az elegáns és modern hatást erősíti a már említett parkettahatású padlóburkolat, a szálcsiszolt kapaszkodók és több helyen megjelenő eloxált alumínium burkolóelemek, de szintén ide sorolandó a teljes egészében LED-es indirekt utastéri, illetve rejtett ambient és éjszakai világítás is. A közvetlen piaci riválisok többségéhez hasonlóan az ITE újdonsága is egyaránt specifikálható M3/II (elővárosi), vagy M3/III (távolsági) járműosztálynak megfelelően – a bemutatókocsi az utóbbi szerint készült, de az alapkialakítást befolyásoló jellemzőket, például a padló lejtéseit úgy alakították ki, hogy az ilyen téren szigorúbb elővárosi kritériumokat is teljesítse.

19 db

A most bemutatott prototípus magas komfortfokozatot képvisel, így ebben a formában valószínűleg nem sok példány fut majd a magyar utakon, ám az ITE – egyébként dicséretes – elgondolása szerint egy bemutatóbusznak prezentálnia kell, hogy igény esetén mire képes a készítője. Ennek jegyében magyar gyártású helyközi buszokon még soha nem látott extrákkal is találkozhatunk a fedélzeten, sőt, meg merjük kockáztatni, hogy esztétika és kényelemérzet szempontjából a Reform 600 IC túltesz a Mercedes-Benz azonos kategóriájú saját típusán, a tavaly megújult Intourón is.

19 db

Itt van például mindjárt a nagyvonalú, háromcsillagos IRU-minősítésnek megfelelő, bőséges lábteret kínáló üléskiosztás, igaz, az üléssorok végig dobogón helyezkednek el. Ebben a konfigurációban a busz 55 utasüléssel rendelkezik, de kérhető sűrűbben székezett, 59 üléses kivitel is – ilyenkor a bal oldalra, illetve jobboldalt a két ajtó közötti szakaszra további egy-egy üléspárt építenek be, bár ez értelemszerűen a helykínálat rovására megy. A tervezők mindkét elrendezés esetében sikeresen abszolválták a benyúló kerékdobok által jelentett akadályt, így azok nem korlátozzák érdemben az utasok férőhelyét. A bemutatóbuszt Kiel LIGERO 3000 R típusú regionális ülőalkalmatosságokkal szerelték, nem is akármilyen kivitelben – a hárompontos biztonsági öv mellett a háttámlába beépített USB-aljzattal és vezeték nélküli töltésre alkalmas okostelefon-tartóval, valamint érintésre aktiválható LED-es olvasólámpával is rendelkeznek. Az ablak felőli üléseket vezeték nélküli leszállásjelző gombbal is ellátták, a pontot az i-re pedig az egyedi hímzésű Reform-logó teszi fel. Az ülések ugyan nem szélesíthetőek, de keresztirányban a lehető legtávolabb helyezték el őket egymástól az egy utasra jutó férőhely növelése érdekében, háttámlájuk pedig természetesen dönthető, még a leghátsó üléssor esetében is.

19 db

Az utastér mindenkor kellemes hőmérsékletéről vonalradiátorok, illetve Valeo gyártmányú, 36 kW hűtőteljesítményű légkondicionáló berendezés gondoskodik. Utóbbit ezúttal nem volt alkalmunk élesben kipróbálni, de számadatok alapján megfelelőnek tűnik a beltér hatásos hűtésére. Az ülések felett nincsenek egyéni befúvók, a hűvös levegő egyenletesen, a légcsatornák pereme mentén jut az utastérbe. A hőszigetelésben fontos szerep jut a sötétített, kétrétegű thermopan oldalüvegezésnek is. A vezetőtér, illetve az első ajtó felett, a csomagtartó polcok formai folytatásaként egy-egy lenyitható tárolórekeszt alakítottak ki, a kettő közötti területre pedig egy lapos és széles, Bustec gyártmányú 29″-os TFT-monitort illesztettek be. Ez, bár elvileg lenne rá lehetőség, nem az utazás alatti filmvetítés céljából került beépítésre – a visszajelzések azt mutatják, hogy az utasok sokkal inkább a megbízható WiFi szolgáltatást igénylik, hogy az út során nézendő filmet vagy videókat maguk választhassák ki. A képernyő így a menet közbeni tájékozódáshoz hasznos, ám a interneten nem elérhető tudnivalók megjelenítésére szolgál, mint például az autóbusz pillanatnyi pozíciója a térképen, aktuális sebessége, az érkezés várható időpontja, a kinti hőmérséklet, az átszállási lehetőségek és egyéb, az utazással kapcsolatos információk.

19 db

A tervezőgárdák közötti összefüggést ismerve nem jelent különösebb meglepetést az ablakoknál a néhai Ikarus EAG típusait idéző, lehúzható naprolók használata, de kérhető egyszerűbb, hagyományos függönyökkel szerelt kivitel is – a jellemzően vételár-centrikus hazai tendereken valószínűleg inkább ez utóbbit ajánlja majd az ITE. Ezen kívül számos ízléses apróság teszi teljessé az összképet, mint például az ablaköv alatt vagy az utasfolyosó széleinél, a dobogók pereme alatt húzódó rejtett hangulatvilágítás, a kapaszkodók szépen kidolgozott csúcsos végződései az egyszerű műanyag dugók helyett, vagy a diszkrét, alig észrevehető biztonsági térfigyelő kamerák. Bár egyes burkolati elemek illeszkedésén érződik még, hogy a típus legelső példányával van dolgunk, mire a sorozatgyártás beindul, bőven lesz lehetőség finomítani az összeszerelésen is.

19 db

A járművezető számára fenntartott tárolórekeszek egyike a bal oldali kalaptartó előtt

A jellegzetes formavilágú, pohártartóval és praktikus tárolórekeszekkel ellátott vezetőkörnyezet már ismerős lehet a városi-elővárosi Reform típusokból. A műszerfal, közepén az alvázzal járó Mercedes-Benz műszeregységgel, lényegében azonos a 500-as sorozatban használttal, kiegészítve a távolsági felhasználáshoz szükséges elemekkel és persze módosított gombkiosztással. A menetrend szerinti járatokat teljesítő példányok középkonzoljához tartozik majd egy függőlegesen futó szálcsiszolt oszlop is, amihez a pénztárgépet lehet majd rögzíteni. A premier idején ez még hiányzott a bemutatóbuszból, csak a leendő helyét lehetett megfigyelni egy mélyedés formájában. A járművezető kényelmét légrugózású, masszázsfunkcióval, integrált figyelmeztető rendszerekkel és mikrofonnal kiegészített, kiforgatható vezetőülés szolgálja – utóbbi funkció a robotizált sebességváltó karja miatt elengedhetetlen. A bemutatón csak álló helyzetben lehetett kipróbálni az autóbuszt, de ígéretet kaptunk, hogy a gyár később lehetőséget teremt tesztvezetésre is.

19 db

A vezetőkörnyezet átgondolt és ergonomikus. A jobb oldali, kör alakú mélyedés helyére egy függőleges oszlop kerül a szériaváltozaton

Német gépészet

A Reform 600 IC technikai bázisát a Mercedes-Benz OC 500 RF 1930 önjáró alváz adja, amelyre most először építettek autóbuszt Magyarországon. Ez a globális platform szoros rokonságot mutat az alacsony belépésű modellek alapját jelentő OC 500 LE típussal, esetünkben a hátuljában elhelyezett, Euro 6-os emissziós besorolású dízelmotor is azonos. A bemutatóbuszba a hathengeres, 7,7 literes Mercedes-Benz OM 936 erőforrás 354 lóerős (260 kW), 1400 Nm csúcsnyomatékú változata került – ugyanez dolgozik az elővárosi Reform 501 LE-ben is. Az erőátvitel terén viszont van különbség: ezúttal Mercedes-Benz GO 250-8 PowerShift típusú 8+1 fokozatú automatizált sebességváltó továbbítja a motor által leadott nyomatékot a hajtott tengelyhez. Az üzemanyagtartályok össztérfogata 2 x 140 liter.

19 db

szellőzőrácsok elhelyezkedése a motor, a hűtő és a kipufogódob pozíciójából adódó alapjellemző

Az alváz egyébként opcionálisan rendelhető a nagyobb, 10,7 literes OM 470 jelű erőforrással is, ám ilyen túlmotorizált változat gyártása nincs napirenden az ITE-nél. Szintén inkább csak elméleti lehetőséget jelent a háromtengelyes verzió kifejlesztése – az alapként szolgáló Mercedes-Benz alvázból létezik ugyan ilyen, ám Debrecenben egyelőre nem tervezik ennek karosszálását, noha ez a kategória már régóta hiányzik a magyar buszgyártók repertoárjából. Egy rövidebb, 12 méter hosszú kéttengelyes változat érkezésére viszont a későbbiekben reális esély van.

A busz megengedett legnagyobb össztömege 19 000 kg, ebből teljes terhelésnél a független felfüggesztésű mellső tengelyre 7500, a hátsóra pedig 11 500 kg jut. A megfelelő tapadásról az Alcoa gyártmányú alumínium keréktárcsákra szerelt, 295/80 R22,5 méretű Continental gumiabroncsok gondoskodnak, a busz elektronikusan korlátozott végsebessége 100 km/h. Az alvázzal járó aktív biztonsági és menetstabilizációs elektronikák (ABS, ASR, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, vészfékasszisztens, abroncsnyomás-figyelő stb.) arzenálja az ITK csoport saját fejlesztésű távoli fedélzeti diagnosztikai- és kontrolleszközeivel egészül ki. Ezek valós idejű térképes információt szolgáltatnak a jármű pillanatnyi pozíciójáról, illetve üzemelési és működési mutatóiról, lehetővé téve ezáltal a flotta autóbuszainak távoli ellenőrzését és a beérkező adatok alapján a karbantartás optimális időzítését. A rendszer a fedélzeti kamerák képeit is továbbítja, illetve rögzíti.

A következő lépés

Az ITE az attraktív és minden tekintetben korszerű hatású Reform 600 IC bemutatásával immár a normálpadlós szegmensben is letette a névjegyét, magasabbra helyezve a lécet a hazai gyártású intercity buszok között. A mostani bemutatón egyébként az új típus mellett az ITE teljes kínálata felvonult: tiszteletét tette a városi kivitelű Reform 500 LE első debreceni rendeltetésű sorozatpéldánya (a prototípus már jelenleg is a cívisvárosban közlekedik), az Úszó Nemzet Programban résztvevő egyik Reform 501 LE, valamint a Sprinter alapú Reform-S School, Reform-S City, Reform-S Intercity és Reform-S Commute minibuszok is. Szintén meg lehetett tekinteni azt a két Mercedes-Benz OC 500 LE alvázat, amelyeket a rendezvény keretében az ITK csoport ünnepélyesen a Debreceni Szakképzési Centrumnak adományozott. Érdekesség, hogy az önjáró alvázak rendőri felvezetéssel, saját kerekeiken gurulva távoztak a helyszínről az rendezvény végén.

19 db

A korábban bemutatott alacsony belépésű típusok is képviseltették magukat - az ezüst színű Reform 500 LE Debrecenben szolgál majd

A 600 IC projekt értesüléseink szerint hamarosan a második demókocsi építésével folytatódik, amelyet már a szériaváltozat mintapéldányaként kezel a gyártó. A prototípusban látott extra felszerelések természetesen opcióként továbbra is elérhetők maradnak. Az új típus számára egyébként máris komoly esély kínálkozik a piaci érvényesülésre, hiszen a Volánbusz belátható időn belül 140 darab ilyen kategóriájú autóbusz beszerzését tervezi a közeljövőben.

Címkék