Egyéb gyártók, ITK

Inter Traction Electrics Kft.: ötven új Mercedes-Benz Conecto a VOLÁN Buszparknak

A közbeszerzési pályázatban megszabott teljesítési határidő lejárta előtt, ünnepélyes keretek között adta át az Inter Traction Electrics Kft. a megrendelő VOLÁN Buszpark Kft. számára készre szerelt 50 Mercedes-Benz Conecto Next Generation városi szóló autóbusz utolsóként elkészült 17 példányát. A cég debreceni főhadiszállásán megtartott sajtónyilvános rendezvényen beszédet mondott Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési-vezérigazgató helyettese.

Az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az alacsony belépésű Reform autóbuszcsaládot is fejlesztő Inter Traction Electrics Kft. a mai napon sajtónyilvános esemény keretében adta át Debrecenben a VOLÁN Buszpark Kft. számára azt a 17 darab Mercedes-Benz Conecto Next Generation városi szóló autóbuszt, melyeket a vállalat az összesen 50 darabból álló megrendelés utolsó ütemében, helyben szerelt készre. Amint arról korábban portálunk is folyamatosan tudósított, a debreceni buszgyártó az EvoBus Hungária Kft.-vel szorosan együttműködve, a szállítási ütemezést betartva március közepétől folyamatosan helyezte forgalomba a teljes hosszban alacsonypadlós járműveket. Az utolsó darabok kulcsait az április 24-i vállalt határidő előtt, ünnepélyes keretek között nyújtotta át Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója Ungvári Csabának, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési-vezérigazgató helyettesének. Az átadott összesen 50 darab új Conecto a hazai regionális közlekedési központok járműállományát erősíti tavasztól az ország keleti felében. Úgy tudjuk, a félszáz autóbuszon a DAKK Zrt. és a KMKK Zrt. osztozkodik majd 41:9 arányban, a következő felosztás szerint: Szeged 24, Kecskemét 17, Szolnok és Eger 3-3, Hatvan 2, Salgótarján pedig egy új Conecto NG-t kap majd. A mai átadóünnepség keretében a kecskeméti rendeltetésű példányokat adták át megrendelőnek, melyek korábban leszállított, fehér fényezésű társaiktól eltérően a helyi ezüst flottaszínt kapják, ezzel vitán felül az ötven darabos széria legattraktívabb megjelenésű kocsijai lesznek.

Az indítókulcsok jelképes átadásának pillanata – a Conecto NG először áll hadrendbe Magyarországon

A VOLÁN Buszpark Kft. 17 milliárd forintot meghaladó értékben összesen 201 darab modern, a mai kor elvárásait is kielégítő autóbusz beszerzésére írt ki nyílt közbeszerzési eljárást még 2018 nyarán. A pályázaton sikerrel szerepelt az Inter Traction Electrics Kft. és a Merkantil Bank közös ajánlata, ennek eredménye a félszáz darabos Conecto flotta mostani átadása.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Volánbusz elvárásaihoz mérten tudtuk teljesíteni a szerződésben meghatározott feltételeket. Fontos lépés volt gyárunk életében ez az ötven járműből álló flottabeszerzés, a terveink alapján a későbbiekben csuklós buszok készre szerelését is végezhetjük majd. A most átadott autóbuszok jelentős magyar hozzáadott értékkel készültek, de hosszútávon a készre szerelés esetében elérhetjük a kiemelkedően magas, akár negyven-ötven százalékos arányt – mondta el Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Emellett áprilistól kezdhetjük el a sorozatgyártást is a debreceni üzemünkben, heti rendszerességgel érkeznek majd az alvázak a spanyol Mercedes-Benz gyárból, s hamarosan új kategóriákban is bemutatunk egy-egy prototípust.” A járóképes alvázak beszállításának felpörgéséből arra lehet következtetni, hogy a Mercedes-Benz saját típusainak végszerelése mellett végre lendületet kaphat a magyar felépítménnyel rendelkező Reform típuscsalád gyártása is. Az alvázas konstrukciójú modellből eddig két – egy városi és egy elővárosi kivitelű – prototípust mutattak be, a bemutatókocsik igényes kidolgozása miatt pedig sokan a magyar buszgyártás egyik nagy ígéreteként tartják számon a Reform sorozatot.

Megosztóra sikerült a Conecto aktuális generációjának formavilága, bár ezzel a színtervvel egész jól mutatnak a buszok

Az ünnepélyes buszátadót követően Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár beszédében elmondta: „Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elvárásai szerint a közösségi közlekedésnek utasbarátnak, innovatívnak, fenntarthatónak, integráltnak és rugalmasnak kell lennie. A legfontosabb igény természetesen az, hogy az ágazat minél jobb minőségű szolgáltatást kínáljon a felhasználók számára. A mobilitási igényeket úgy kell kiszolgálni, hogy a kínálat versenyképes legyen az egyéni megoldásokkal, az autózással szemben. E törekvés valóra váltásában újabb jelentős eredmény a félszáz korszerű, minden elvárásnak megfelelő autóbusz forgalomba állása.”

Ez a példány már korábban megérkezett rendeltetési helyére, a DAKK Zrt.-hez (Fotó: Monostori László)

Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési-vezérigazgató helyettese beszédében hangsúlyozta: „A Volán társaságok a helyközi és távolsági közlekedésen túl elkötelezettek a helyi közlekedés magas színvonalú kiszolgálása mellett is. Ezt bizonyítja, hogy országszerte hatvanhat településen látjuk el a közszolgáltatási feladatokat, és azon dolgozunk, hogy folyamatosan bővítsük együttműködéseink körét. Ebben nagy segítségünkre lesznek a most átvett új, modern autóbuszok, melyek komoly változást hoznak mindannyiunk életébe, és meggyőződésem, hogy elnyerik utasaink tetszését is. A korszerű járművek Szegeden, Kecskeméten, Szolnokon, Egerben, Salgótarjánban és Hatvan elővárosában állnak forgalomba.

Német tervezés, török gyártás, magyar befejezés

A főként a Közel-Keletre, illetve a szűkebb pénztárcájú kelet-európai piacokra szánt (Németországban nem is kapható), törökországi gyártású Conecto jelenleg futó harmadik nemzedéke 2016-ban mutatkozott be. Korábban két gyári demóbusz (egy dízel és egy CNG-üzemű) tette tiszteletét hazánkban, a budapesti 67-es vonalon általunk is kipróbált dízelmotoros jármű akkor olcsó részletmegoldásai és a Mercedestől elvártnál gyengébb kidolgozása miatt felemás szájízt hagyott maga után. A ma átadott járművek 12,13 méter hosszúak, 2550 mm szélesek és klímával együtt 3,12 méter magasak; teljes befogadóképességük 102 fő, a fix ülőhelyek száma 26. Kerekesszékkel a középső ajtóval szembeni peronrészen lehet utazni, a felhajtást mechanikus rámpa segíti.

Szeged kapja a kontingens oroszlánrészét, összesen 24 darabot (Fotó: Monostori László)

A Conecto önsúlya specifikációtól függően 10 780 – 11 019 kg, megengedett gördülő össztömege 19 000 kg.  A 2-2-2 ajtóképletű, teljes hosszban alacsonypadlós járművek (320 mm a belépő magasság) megfelelnek a legmagasabb környezetvédelmi és emissziós normáknak. A buszokat hathengeres, 7,7 literes, 299 lóerő (220 kW) maximális teljesítményű, 1200 Nm csúcsnyomatékú, Euro 6-os minősítésű Mercedes-Benz OM936 dízelmotorral (ugyanez az erőforrás található a Reform sorozat tagjaiban és a Citaro egyes változataiban is), és 6+1 fokozatú ZF EcoLife automata váltóval szerelték. Műszaki kialakításuk tartalmazza a Daimler Buses típusaiban megszokott járműbiztonsági és menetstabilizációs rendszereket. A belső burkolat alumínium és üvegszál erősítésű műanyag elemekből áll, a felszereltség természetesen a mindenkori vevői igényekhez igazítható.

Címkék