Magazin

Megérkeztek az év elején megrendelt Volvo 8900-asok a Volánbuszhoz

Július 7-től kezdi meg szolgálatát az a 15 darab vadonatúj, alacsony belépésű Volvo 8900 LE autóbusz, amelyek megvásárlásáról idén januárban kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volvo Buses hazai képviselete. Az állami busztársaság célja a mostani beszerzéssel is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony kiszolgálása, valamint a szolgáltatási színvonal növelése.

Három példány a 15 darabos szériából a Népligetben tartott átadóceremónián

A járműveket 2020. július 7-én vette át a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona a Volvo Hungária Kft. ügyvezetőjétől, Illés Dávid Viktortól. A 15 darab háromtengelyes autóbusz összértéke közel 1,2 milliárd forint. A frissen forgalomba állított Volvo 8900 LE flotta tagjaival elsőként Pest megyében találkozhatnak az utasok, várhatóan az ősz második felétől pedig a Budapest-Újhartyán, Budapest-Veresegyház-Erdőkertes, továbbá Gödöllő és Isaszeg-Dány térsége mellett a Miskolc-Kazincbarcika útvonalon is megjelennek majd az új szerzemények.

A most átadott, 53 ülőhellyel szerelt, M3/II osztályú, alacsony belépésű járművek a második ajtó vonaláig akadálymentes kialakításúak. A második ajtóval szemben peronrész is helyet kap, így a buszok kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Az utastérben 28 kW hűtőteljesítményű klímaberendezés, vezeték nélküli internetkapcsolat, minden ülésről elérhető telepített USB-csatlakozók (üléspáronként 1-1 darab) szolgálják az utazóközönség kényelmét. Az autóbuszokat emellett felszerelték az utasok biztonságát szolgáló, teljes utasteret megfigyelő biztonsági kamerarendszerrel, tolatókamerával, forgalomfigyelő kamerával, sztereó kamerás utasszámláló rendszerrel és és GPS vezérelt utasinformációs rendszerrel – amely 19 colos monitoron jeleníti meg a valós idejű utazási információkat – is. A 14,8 méter hosszú buszok mozgatásáról Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, 7,7 literes, 320 lóerős (235 kW), hathengeres Volvo D8K dízelmotor gondoskodik. Erőátviteli egységként a ZF 6+1 fokozatú, 1500 Nm fékezőnyomatékú intarderrel egybeépített EcoLife 6AP (ZF 6AP1400B) automataváltója szolgál. A Volvo B8RLE önjáró alvázra szerelt, alumíniumötvözetből készített karosszéria kis tömegének köszönhetően a Volvo 8900 üzemeltetése a gyártó szerint a kategóriában megszokottnál gazdaságosabb és környezetkímélőbb. A szervizelés és a karbantartás az átadást követő 24 hónapban a Volánbusz számára nem jár költséggel, ezeket a kiadási tételeket a nyertes ajánlat magában foglalja.

A 8900-as sorozatra jellemző egyszerű, de modern kialakítású utastér, a Volánbusz színtervéhez igazítva

A Volánbusz 2019 és 2022 között jelen állás szerinösszesen 3930 darab autóbusz beszerzését tervezi, így a vállalat teljes járműflottájának 60 százaléka lecserélődhet. A járműállomány fiatalítása része a fenntartható közösségi közlekedés elérése és Magyarország buszstratégiájának megvalósítása érdekében tett intézkedéseknek. A vállalat tervei szerint 2022 végéig 8,99 évre, 2031 végéig pedig 5,73 évre szorítaná le járművei átlagéletkorát.

https://m.youtube.com/watch?v=ReCDHFbMlok#menu

A most érkező 8900-asokkal együtt a Volánbusz járműfiatalítási programja keretében 2018 őszétől már 747 új és újszerű autóbuszt állított forgalomba országszerte, év végéig pedig további 119 jármű, 90 darab csuklós Mercedes-Benz Conecto és 29 darab Neoplan Tourliner kezdi meg szolgálatát a közlekedési társaság kötelékében.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék