Magazin

A Kravtex és az Omnibus Hungária nyerte a Volán Buszpark normálpadlós tenderét

Eredmény született az állami buszbeszerzésekért felelős Volán Buszpark Kft. április utolsó napjaiban megindított, összesen 79+8 darab M3/II osztályú (főként ülő utasok szállítására kialakított) új autóbusz beszerzésére vonatkozó tenderén. A flottakezelő társaság a két szakaszra osztott eljárás első részében 50 darab (+5 darab opció) elővárosi jellegű, míg a második részben 29 (+opcióként további 3) darab országos és regionális forgalmat kiszolgáló autóbusz megajánlását várta a pályázóktól. Az első rész tekintetében az eredmény megfelel az előzetes várakozásoknak, ezt a győri székhelyű Kravtex-Kühne Csoport nyerte Credobus Inovell típusával. A második szakaszban külföldi győzelem született, a fennmaradó 29 darab autóbuszt a Daimler Buses hazai képviseletét ellátó Omnibus Hungária Kft. szállíthatja. Az importőr a nemrég alapos modellfrissítésen átesett Mercedes-Benz Intouro típussal pályázott.

A közbeszerzési felhívás első, nagyobb darabszámú részében a győri székhelyű Kravtex-Kühne Csoport és az Iveco autóbuszok magyarországi forgalmazója, a Danube Truck Magyarország Kft. mérkőzött meg, érvényes ajánlat viszont csak hazánk legnagyobb buszgyártójától érkezett. A Danube Truck ajánlatát azért minősítette érvénytelennek a bíráló bizottság, mert a cég nem teljesítette az ajánlatkérő hiánypótlási felhívás kérésében foglaltakat. A Kravtex így nettó 5 893 734 216 forint értékű ajánlatával nyerte a flottakezelő megrendelését, ez az összeg magában foglalja a buszok 10 évre vetített szűkített élettartam-költségét is. A korábbi hasonló tendereken jellemzően 65 millió forint körül alakult a típus darabonkénti vételára, így minden bizonnyal nagyjából ekkora összegért cserébe érkeznek a Volánbuszhoz a legújabb Inovellek is, ám információink szerint a szokásos fehér helyett ezúttal már a Volánbusz elővárosi buszainak jellegzetes dinnyesárga színében.

A kiírás második szakaszát az Omnibus Hungária Kft. nyerte egyedüli érvényes ajánlattevőként. A cég nettó 3 766 875 185 forint értékű ajánlatot tett, ami ebben az esetben is tartalmazza a buszok 10 évre vetített szűkített élettartam-költségét is. Kevésen múlt egyébként, hogy az Omnibus Hungária egyedüli ajánlattevőként húzhatta be a tendert, ugyanis a BM Heros Zrt. mindössze fél perccel a határidő lejárta után adta be a saját pályázatát, amelyet így érvénytelennek nyilvánított az ajánlatkérő. A megrendelést a forgalmazó a Daimler Trucks & Buses leányvállalataként működő EvoBus GmbH bevonásával teljesítené.

A nyertes ajánlattevőkkel a hamarosan a Volánbusz Zrt.-be beolvadó Volán Buszpark a szerződéskötési moratórium lejárta után, leghamarabb szeptember 14-én kötheti meg a szállítási szerződéseket. Az autóbuszok átadásának végső határideje (azon járművek esetében, amelyekre az ajánlattevő nem vállalt korábbi teljesítést) a szerződéskötéstől számított maximum 365 naptári nap. Az ajánlatkérő a szerződések megkötésekor fog nyilatkozni arról, hogy az opciós mennyiségeket igénybe kívánja-e venni.

A címlapkép illusztráció, forrás: Daimler Buses

Címkék