Magazin

Alacsony belépésű Iveco és Setra autóbuszok is érkezhetnek a Volánbuszhoz

Eredmény született a Volánbusz február óta húzódó, összesen 160 darab alacsony belépésű szóló elővárosi autóbusz beszerzésére irányuló tenderén. A pályázatot az Iveco Bus és a Daimler Buses (Mercedes-Benz, Setra) magyarországi forgalmazói, név szerint az ECO-tech visiON Kft., illetve az Omnibus Hungária Kft. nyerték. Ennek megfelelően hamarosan új típusokkal, az Iveco Crossway LE és az idén bemutatott vadonatúj Setra MultiClass sorozat tagjaival ismerkedhetnek meg az állami busztársaság utasai. A pontos darabszámok ugyanakkor még nincsenek meghatározva, az új járművek ugyanis a korábbitól lényegesen eltérő konstrukcióban kerülnek Volánbuszhoz.

Szakítva az eddigi gyakorlattal, a mostani megállapodás lényegében egy három éves időszakra vonatkozó keretszerződés, amelynek értelmében a Volánbusz a teljes, 160 darabos összmennységből igény szerint, a rendelkezésre álló források alapján hívhat le kisebb, vagy akár nagyobb szériákat. Ezek szállítási jogát vélhetően a későbbiekben kedvezményezettként a két mostani tendergyőztes – tehát az Iveco Bus és a Daimler Buses helyi képviseletei – között versenyeztetnék meg, s a kedvezőbb ajánlatot nyújtó pályázó teljesíthetné az adott részmegrendelést.

Iveco győzelem esetén az olasz gyártó cseh üzeméből…

A tavaly decemberben elindított eljárásban az ajánlatkérő alacsony belépésű, M3/II osztályú, szóló kéttengelyes autóbuszok megajánlását várta. Az ajánlatkérésre összesen négy ajánlat futott be, a két legalacsonyabb költség értékelési szempont szerinti legkedvezőbb ajánlatot tevő Eco-Tech Vision és az Omnibus Hungária mellett, az MAN Lion’s Intercity LE-vel induló MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft., valamint az ITE Reformokat gyártó Inter Traction Electrics Kft. nyújtott még be pályázatot. A véghajráig viszont csak az előbbi két induló jutott el, az MAN hazai képviselete ugyanis a felszólítás ellenére  nem végezte el a szükséges hiánypótlást, az ITE pedig az ajánlati kötöttség lejártának eredeti időpontját követő kiterjesztett időszakra vonatkozóan nem tartotta fent nettó 41 221 511 409 forint értékű ajánlatát, így azt nem is vette figyelembe az ajánlatkérő az elbírálás során.

… Setra szállítások esetén pedig a Daimler Truck török üzeméből érkezhetnek a járművek az állami busztársasághoz

Az ajánlatokat összegző dokumentumból kiderül, hogy az Eco-Tech Vision és az Omnibus Hungária közül az előbbi adott be kedvezőbb pályázatot, az Iveco képviselettől nettó 33 372 395 858 forintos, a Mercedes-Benz és Setra márkák importőrétől pedig 5 milliárd forinttal drágább, nettó 38 490 225 659 forintos ajánlat érkezett. Mindkét megajánlott ár ezúttal is magában foglalja a buszok 10 évre vetített szűkített élettartam-költségét is.

Az MAN Magyarország és az ITE által megajánlott típusok; az MAN Lion’s Intercity LE és az ITE Reform 501 LE (utóbbiból már 88 darab fut a Volánbusz kötelékében)

A keretmegállapodások megkötésére a jogszabályok által megkövetelt, az esetleges jogorvoslati kérelmek benyújtására hagyott 10 napos szerződéskötési moratórium lejártát követően, leghamarabb szeptember 30-án kerülhet sor. A Volánbusz a szerződéskötéstől számított 3 éven belül hívhatja le a teljes, 160 darabos mennyiséget, ez idő alatt a nyertesek vállalásuknak megfelelően nem kérhetnek magasabb árat a most rögzítettnél. Egy esetleges részteljesítés esetén, a keretmegállapodás terhére leghamarabb jövő év elején érkezhetnek autóbuszok a Volánbuszhoz.

A címlapkép illusztráció.

Címkék