Magazin

Új képviselettel és elektromos midibusszal erősít az Iveco Magyarországon

Március 24-én egy új hazai járműpiaci szereplő, az ECO-tech visiON Kft. sajtórendezvényére voltunk hivatalosak, amely a jövőben a Danube Truck Magyarország Kft. helyét veszi át az Iveco polgári haszongépjárműveinek – beleértve az autóbuszokat is – magyarországi viszonteladó partnereként. Buszos szempontból az esemény legfőbb attrakciója az Iveco e-Way városi villanybusz első magyarországi nyilvános szereplése volt, amelynek alkalmából közelebbről is szemügyre vettük a francia származású, de magát olasznak kiadó lokálisan nullemissziós típust.

Az ECO-tech visiON Kft. szigetszentmiklósi telephelyén megtartott sajtórendezvényen Molnár Tamás, a társaság ügyvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, aki családilag is már hosszú évtizedek óta kötődik az Iveco márkához. Beszédében elmondta, az Iveco magyarországi jelenlétének megújítási folyamatát egy éve kezdték el felépítményezéssel és haszonjárművek tartós bérbe adásával foglalkozó alapító társaival. Az ECO-tech visiON Kft. egyetlen profilja az Iveco termékeinek hazai képviselete, így minden energiájukkal erre a feladatra tudnak koncentrálni. Elmondása szerint a jelenlegi globális nehézségek – a koronavírus-világjárvány, a chiphiány illetve az ukrajnai háború – ellenére is elkötelezettek a fenntartható fejlődés mellett, gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt. Az új képviselet saját referenciaszervizzel rendelkezik Szigetszentmiklóson, amelynek alapján egy országszerte elérhető hálózat kiépítése a cél. Újságírói kérdésre válaszolva Molnár úr elmondta, hogy a háború egyelőre nem okoz ellátási gondokat az Ivecónál, ellentétben az európai járműipar számos más szereplőjével.

Emilio Parato, az Iveco Group közép- és kelet-európai részlegének vezetője felidézte, hogy az Iveco Group idén januárban kivált a CNH Industrial konszernből. Elmondása szerint az újonnan létrejött csoportosulás – amely a névadó anyacég különféle divíziói mellett az Heuliez Bus, FPT, Astra és Magirus márkákat foglalja magában – más, mint elődje, „már nem a múltba, hanem előre néz”. Ennek jegyében nem csak az alternatív hajtásrendszerek és az önvezető (autonóm) járművek fejlesztése, hanem a logisztika és az ügyfelek hatékonyabb kiszolgálása terén is szeretnének szembenézni a közlekedési szektor ebben az évtizedben lezajló átalakulásának kihívásaival. Magyarországon céljuk, hogy a piaci részesedés növelése mellett az eddiginél magasabb szintű szolgáltatást nyújtsanak ügyfeleiknek.

Horváth Viktor az új magyarországi képviselet megalapításának körülményeit idézte fel, valamint a 2022-es modellévre ráncfelvarráson átesett Daily fontosabb részleteiről beszélt. A népszerű kisáruszállító aktuális generációja 3,5 és 7,2 tonna közötti össztömegű kivitelben érhető el, így hasznos terhelhetősége akár 3,5-4 tonna is lehet. Lényeges változás a kínálatban, hogy immár a kisebb, 2,3 literes Iveco F1A motorhoz (86-115 kW) is kapható a pontos kapcsolást biztosító hatsebességes ZF gyártmányú kézi váltó, de az ugyancsak a ZF-től származó nyolcfokozatú automata is elérhető marad opcióként. Szintén nem változik a 162 és 212 lóerő (119-156 kW) közötti teljesítménnyel kérhető háromliteres Iveco F1C dízelmotor, amely az Euro 6 E kibocsátási norma követelményeit is teljesíti, valamint továbbra is szerepel a palettán háromliteres, 136 lóerős (100 kW) sűrített földgáz-üzemű (CNG) erőforrás is. A megújult Daily felszereltségében egyebek mellett a memóriahabos ülések, az Amazon Alexa hangvezérlésével működő Iveco Driver Pal virtuális asszisztens és az AIR-PRO intelligens légrugós felfüggesztés számít friss elemnek.

Lukács Gyula autóbusz-üzletág vezető az Iveco Bus francia és magyar piacért felelős képviselőinek társaságában vázolta a cég eladásainak alakulását. Elmondása szerint az Iveco tavaly 22%-os részesedést ért el az Európai Unió buszpiacán, az intercity szegmensben pedig vezető pozíciót mondhat magáénak a dízelmotoros mellett CNG-hajtással is kapható, hamarosan pedig elektromos változatban is bemutatkozó Crossway sorozatnak köszönhetően, amely tavaly a saját kategóriáján belül 47%-os részesedéssel az első helyet foglalta el a kontinensen. A távolsági buszok mezőnyében kevésbé bizonyult ütőképesnek az olasz márka – itt a Magelys turistabusz gyártását el is engedte a cég -, a városi szekcióban viszont egész pályás letámadást indítottak, hiszen a már 2013 óta kapható Urbanway és az elektromos e-Way mellé tavaly megérkezett a Törökországban, az Otokarral kooperációban gyártott Streetway is, amely elsősorban az árérzékenyebb vásárlókat veszi célba.

Az összesen négyféle, 9,5 és 18 méter közötti hosszváltozatban létező e-Way magyarországi bemutatkozását Lukács úr egy új út fontos mérföldkövének nevezte – a forgalmazó nem titkolt szándéka ugyanis, hogy ezzel a típussal „megfelelő” részesedést érjen el a magyarországi villanybusz-piacon. Ennek kapcsán az üzletágvezető felidézett három, a termékcsalád tagjainak hatótávolságát a közelmúltban igazoló németországi eseményt is. Miként arról annak idején portálunk is beszámolt, 2019 októberében az egyik gyári szóló bemutatóbusz az Iveco Magirus ulmi tesztpályáján, közel állandó sebességgel haladva 527 kilométert futott egy feltöltéssel (ezt az eredményt az Iveco következetesen az e-Way sikereként kommunikálja, de valójában egy Heuliez emblémás GX 337 ELEC Linium teljesítette a távot – a szerk.). Ezt megelőzően Hafenlohr városában 416, tavaly júliusban pedig a Verkerhrsbetriebe Bachstein társaságnál két nap alatt 543 kilométert tett meg egy-egy példány az energiatárolók egyszeri feltöltésével, valós forgalmi körülmények között (az utóbbi esetben iskolabuszként). Az eredményeket a TÜV is hitelesítette. Az elektromos hajtású GX ELEC/e-Way széria tagjaiból eddig egyébként összesen mintegy 650 darab készült, amelyek az elmúlt három évben összesen 23 millió utaskilométert teljesítettek hét európai országban.

Avantgárd vendég

Járművek szempontjából a nap fő látnivalóját az új importőr telephelyén felsorakozott S-Way nyergesvontatók és T-Way építőipari teherautók mellett a minibusz-alapként is népszerű Daily megújult kiadása, illetve az autóbuszos divízió büszkesége, az e-Way villanybusz 10,7 méter hosszú változata jelentette. Utóbbi típus most először teszi tiszteletét Magyarországon, és ha már itt van, a hazai forgalmazó mindjárt fel is használja az alkalmat, hogy a járművet bemutassa a potenciális vásárlónak számító Volánbusz Zrt.-nek egy próbafutás keretében, a kormányzati Zöld Busz Programhoz csatlakozva. Az állami busztársaság március 25-től egy teljes héten keresztül Pápán teszteli majd a demóbuszt, amely így már a sajtórendezvény estéjén útnak is indult ideiglenes állomáshelye felé.

A kisebb szériás buszgyártásra berendezkedett francia Heuliez portfóliója az elmúlt években fokozatosan a villanybuszok felé mozdult el – jelenleg kizárólag ilyen modellek alkotják a kínálatot, bár az Iveco France jelen lévő képviselője szerint ez nem biztos, hogy így is marad -, ezt a cégcsoporton belüli kompetenciát pedig egyre inkább felhasználja az anyavállalat is. A 2019-es brüsszeli Busworld Europe kiállításon debütált Iveco e-Way típuscsalád tagjai valójában az Heuliez GX sorozat már régebb óta kínált elektromos hajtású modelljeinek klónjai, ennek megfelelően a 10,7 méteres verzió az Heuliez GX 137 L ELEC ikertestvére. A két modellt csak az embléma különbözteti meg egymástól – illetve még az sem teljesen, hiszen az Iveco logós változat hátfalán is ott ékeskedik a francia származásra utaló „by Heuliez” felirat. A GX széria jelenlegi nemzedékének midiváltozata egyébként a saját kategóriáján belül keresett típusnak számít Nyugat-Európában, tavaly márciusban már az ezredik darabot adták át belőle. Ennek ellenére a korábban számos avantgárd jármű által viselt Heuliez márkanevet a jövőben kizárólag a francia piac számára tartják fenn, minden más országban Iveco termékként kerülnek majd forgalomba a lokálisan zéró emissziós autóbuszok.

Formaterv tekintetében a mostani generáció sem marad el felmenőitől: a külső megjelenés kissé megosztó ugyan, de unalmasnak semmiképpen sem mondható, pedig alkalmi tesztbuszunk még csak nem is a leggazdagabban felextrázott kivitelt képviseli. A sajtóbemutatóra delegált gyári tulajdonú, fehér fényezésű demóbusz egyébként Spanyolországból, Barcelona környékéről érkezett a magyarországi vendégszereplésre, és a pápai tesztfutást követően ugyanoda tér is majd vissza. A homlokfal alapvonásait a Linium fantázianevű BRT-típusokról örökítették át a designerek, a legömbölyített hátsó rész védjegyének számító kupolaszerű hátsó szélvédő pedig még az egykori ősmodellen, a Renault R312 típuson mutatkozott be – ez a részben kényszer szülte, de látványos megoldás gondoskodik arról, hogy a fény fentről is bejuthasson az utastérbe.

Oldalnézetből a feláras, háromszögletű üvegezett kiszögellések adnak némi játékosságot az egyenes övvonalnak, a karosszéria végeinél a kétoldali szerelőajtók lakkfekete színű, dombornyomott mintás díszítése pedig hatásosan feledteti, hogy az ablaksáv valójában már korábban véget ér. Említést érdemel az Heuliez GX (és a műszakilag közeli rokonnak számító, de rozsdamentes helyett hagyományos szénacél vázszerkezetű Iveco Urbanway) típuscsalád egy másik formai jellegzetessége is, a vízszintesen kettéosztott oldalborítás. Ennek magyarázata nem is annyira a formatervezők fantáziájában, mint inkább a gyártástechnológiában keresendő – ezen típusok főbb vázelemeit ugyanis hegesztés helyett részben már kiszerelt állapotban, csavarozással állítják össze, és a fenék- illetve oldalvázat összekapcsoló masszív kötőelemek ezen a területen találhatók. A megoldás pozitív hozadéka, hogy sérülés esetén a kisebb műanyag panelek könnyen és gyorsan cserélhetők.

Az e-Way 10,7 méteres változatát kissé szokatlan arányok jellemzik, emiatt első ránézésre nem könnyű eldönteni, hogy teljes méretű szóló típussal, vagy éppen midibusszal van dolgunk, hiszen 10 745 mm-es hosszával a jármű éppen a két kategória határán balanszíroz. A mindössze 2350 mm-es szélesség és az ebből fakadó belső térérzet viszont egyértelműen az utóbbi irányába tolja el az egyensúlyt. Az utastérbe két darab kétszárnyú, elöl bolygó-, hátul pedig lengő-toló mechanikájú utasajtón át vezet az út – leginkább a vezetőfülke környékén érződik a karosszéria korlátozott szélessége, az eleve keskeny, befelé nyíló első utasajtó után jócskán összeszűkül a tér, amin nem segít a tűzoltókészülék kevéssé szerencsés elhelyezése sem. Visszafogott külső méretei ellenére a 10,7 méteres e-Way a típuscsalád többi tagjához hasonlóan teljes hosszban alacsonypadlós konstrukció hagyományos, 22,5″ tárcsaméretű kerekekkel (igaz, a hátsó futómű esetében némi trükközéssel, amint azt látni fogjuk), igény esetén pedig akár háromajtós kivitelben is rendelhető. A konkrét bemutatópéldány esetében Hanover Displays gyártmányú LED-es mátrixtáblákon jeleníthető meg a viszonylatszám és az aktuális útirány – a szokásos módon a homlokfalon és a jobboldali egységen ezek mindegyike olvasható, hátul pedig egy kis méretű, csak a járatszám kiírására szolgáló kijelző került beépítésre.

Felszereltség szempontjából a demóbusz a spórolás és a presztízsmegoldások érdekes kombinációja, hiszen míg például a ködlámpák hiányoznak a homlokfalról, a részben üvegezett peronrész megcsillant valamit az Heuliez buszaira jellemző extravaganciából. Az utasteret vidám színek uralják, a padlószinten elhelyezett négy elsőbbségi utasülés élénkzöld, a többi pedig kék árnyalatot kapott, a kapaszkodókba rejtett kék hangulatvilágítás is tetszetős. A fedélzeten 17 darab ISRI CityLine típusú párnázatlan utasülést helyeztek el, ezek alakjuk és keménységük miatt legfeljebb rövid távra kényelmesek igazán. Az állóhelyek száma a gyári tábla szerint 56, kerekesszékes-férőhelyből pedig mindjárt kettőt is kialakítottak a peronrészen, biztonsági övvel és kihajtható védőkorláttal ellátva. Magasabb árfekvésű típusról lévén szó, a mozgáskorlátozottak közlekedését a második ajtónál elektromos működtetésű rámpa segíti, amelyet a Masats szállít.

A beltérben több szokatlan megoldással is találkozhatunk, ilyenek például a jobb hátsó kerékdobon elhelyezett másfeles ülések. A kapaszkodók vonalvezetése és helyenként elhelyezése is sajátos, a peronrészen a függőleges kapaszkodók a dobogómentes ülésekhez hasonlóan az oldalfalhoz vannak rögzítve. A beltéri vizuális utastájékoztatást a demóbuszon a minimumra redukálták, nem maradtak viszont el a manapság már szinte elengedhetetlen USB-töltőpontok az utazóközönség mobil eszközei számára – ezeket az e-Way esetében az ablakoszlopokon helyezik el. A baloldalt három, jobboldalt két nyitható ablakfelület elhúzható helyett csak kibillenthető kivitelű, de nagyobb melegben természetesen a légkondicionáló is rendelkezésre áll.

A járművezető az Ikarus villanybuszaiból is ismert masszív, jól áttekinthető ACTIA Podium 2 típusú műszerfal mögött foglal helyet, az Heuliez modelljeire jellemző módon kifejezetten magas üléspozícióban. Az elsősegélydoboz, illetve az utastájékoztató rendszer és a rádió kezelőszerveinek elhelyezése sem teljesen szokványos, előbbi a pilóta a feje mögött, utóbbiak pedig a szélvédő feletti keresztcsatornán találhatók. Klasszikus értelemben vett retarder nincs a buszban, a lassítófék funkció viszont nem hiányzik, sőt, az ennek szerepét ellátó regeneratív fékezés háromféleképpen is aktiválható: mindenekelőtt „egypedálos módban” a gázpedál felengedésével, de a fékpedál lenyomásakor is a pedálút első részében valójában a villanymotor generátoros üzemmódja lép működésbe a pneumatikus üzemi fék helyett. Végezetül pedig ott a kormánykeréktől jobbra elhelyezett, három erősségi fokozatba állítható kézi működtetésű elektromos fékkar is, amellyel a jármű akár teljesen állóra is fékezhető.

A hazánkba érkezett bemutatóbuszba 350 kWh összkapacitású, Forsee Power ZEN 35 típusú modulokból álló lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkumulátorcsomag került, ami a karosszéria viszonylag kis méreteivel párosulva tisztességes hatótávot ígér – a gyártó szerint akár 360-380 kilométer is teljesíthető egy feltöltéssel. Egészen mostanáig ez volt a típushoz elérhető legnagyobb akkupakk, összesen tíz modulból áll – a tető hátsó részén húzódó „búbban”, valamint az egykori motortér felső részében is energiatárolók találhatók. Hamarosan viszont a midiváltozat is megkapja a 12 méteres verzió esetében tavaly bevezetett újgenerációs, egységenként már 42 kWh kapacitású ZEN 42 modulokat, amelyek túl azon, hogy nagyobb hatótávot, vagy azonos hatótáv mellett öttel több utas szállítását teszik lehetővé, csereszabatosak is elődeikkel. A CCS Combo 2 rendszerű, lassú- és gyorstöltésre is alkalmas plug-in töltőcsatlakozóhoz ennél a kivitelnél a hátfalon található nyíláson át lehet hozzáférni, de az interfész kérhető a karosszéria jobb oldalára is. Az e-Way sorozat 12 és 18 méteres változatai ezen kívül hagyományos (felnyíló) vagy inverz (megállóhelyi töltőoszlopon elhelyezett, lefelé nyíló) pantográfos gyorstöltésre optimalizált verzióban is elérhetők, a gyakori töltést-kisütést jobban viselő lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorokkal szerelve. A 10,7 méter hosszú variánst egy 160 kW csúcsteljesítményű, 2500 Nm maximális nyomatékú Siemens központi szinkron villanymotor mozgatja.

A busz alatt elöl Iveco RI 75 U típusú független felfüggesztésű, hátul pedig ZF AV 133 jelű hajtott portálfutóművet találunk. A magyarországi importőr rendezvényén bemutatott példányt Michelin gumiabroncsokkal szerelték, a mellső tengely esetén a városi buszokon megszokott 275/70 R22,5, hátul viszont 455/45 R22,5 méretben – a típus egyik műszaki különlegessége ugyanis, hogy hátsó tengelyre dupla kerekek helyett extra széles, ún. super single abroncsok kerülnek, az utastérben kompenzálva ezzel valamelyest a karosszéria keskenységét.

Amint azt fentebb már említettük, cikkünk főszereplője az előttünk álló hét során Pápán győzheti meg képességeiről az utazóközönséget és a Volánbusz illetékeseit. Az Iveco buszos ágazata eddig mérsékelt aktivitást mutatott a városi buszokra kiírt magyarországi tendereken, inkább csak alkalmi jelleggel indult egyes pályázatokon – a gyártó hivatalosan nem szerepel a kormányzati Zöld Busz Program mintaprojektjének minősített partnerei között sem -, az ECO-tech visiON Kft. eltökéltségét látva azonban változhat a helyzet. Ettől persze még korántsem biztos, hogy az új forgalmazónak sikerül majd elérnie a kitűzött értékesítési célokat, hiszen a francia gyártás miatt nem olcsó mulatság egy e-Way. Ezt a jelek szerint az Ivecónál is felismerték, értesüléseink szerint ugyanis terv szintjén már felmerült elektromos buszok gyártása a csehországi Vysoké Mýto városában található üzemben is, bár ez várhatóan először inkább az elővárosi-helyközi szegmenst érinti majd.

Címkék