Kitekintő

Tízdarabos megrendelést kapott Norvégiából a Heuliez

Az Iveco Bus égisze alatt működő, fennmaradását a rossznyelvek szerint csak a francia nemzeti büszkeségnek köszönhető Heuliez bejelentette első komolyabb darabszámú megrendelését új fejlesztésű zéró emissziós csuklós autóbuszára. Az egykori Irisbus Citelisen alapuló, tisztán elektromos hajtású GX 437 ELEC modellből összesen 10 darabot vásárol a norvég Tide Buss közlekedési társaság Trondheim városa számára, amely az elkövetkezendő években hajt végre jelentős flottakorszerűsítést.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a dízelmotoros városi autóbusz-állománya fokozatos leváltásának részét képező tender keretében a Tide Buss 25 darab Volvo 7900 Electric szóló elektromos autóbuszt is vásárol, így a beszerzéssel rögtön két európai buszgyártó is eddigi legnagyobb megrendelését könyvelheti el nemrég bevezetett elektromos típusára. A Tide Buss a fenntartható közlekedés és az alternatív hajtásmódok meghonosításának egyik első számú európai úttörőjeként jelenleg Norvégia legnagyobb villanybusz flottájával büszkélkedhet. A zéró emissziós Heuliez csuklósok a helyi 12-es vonalon (Dragvoll – Sentrum – St.Olavs/Oya) közlekednek majd Trondheimben.

Egyelőre nem tisztázott, hogy ilyen tetszetős külső megjelenéssel kapja-e a buszokat Trondheim

A 18 méter hosszú elektromos csuklós buszok fedélzetén több, mint 130 utasnak jut hely, ezzel a francia típus az egyelőre viszonylag kevés tagot számláló kategória élvonalába tartozik. A buszokat légkondicionálóval és a hideg éghajlathoz igazodó, növelt teljesítményű fűtőrendszerrel szereli a Heuliez. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Citelist idéző hagyományos karosszériaelemekkel, vagy pedig a BRT-rendszerekhez passzoló, futurisztikus Linium designcsomaggal szállítja-e a buszokat gyártó.

Az akkumulátorok töltése a végállomásokon történik majd, néhány perces gyorstöltéssel

A teljes egészében rozsdamentes vázszerkezetű buszok 105 kWh kapacitású lítium-titanát-oxid akkumulátorait a szintén francia Forsee Power cég szállítja, mellyel a Heuliez 2015 óta folytat együttműködést az elektromos közlekedési rendszerek fejlesztése terén. A Trondheimbe szállítandó buszok töltése a végállomásokon kialakított pantográfos gyorstöltőről történik majd OppCharge interfészen keresztül, ami lehetővé teszi az eltérő típusú autóbuszok közös állomásról való töltését. A buszok mozgatásáért 200 kW maximális teljesítményű elektromotor felel. Az új GX 437 ELEC csuklósok a tervek szerint 2019 második negyedévében, várhatóan augusztusban kerülnek leszállításra.

Ez a hibrid GX 437 hátsó kialakítása, az elektromos változaté lényegében megegyezik ezzel

A Heuliez az elmúlt öt évben komoly tapasztalatot szerzett az elektromos hajtásrendszerek terén, 2013 óta több, mint 600 darab dízel-elektromos hibrid hajtásrendszerrel szerelt autóbuszt állított forgalomba, 12 méteres szóló- és 18 méteres csuklós kocsikat egyaránt. A gyártó néhány évvel ezelőtt, jelentős pénzügyi befektetéssel átfogó kutatás-fejlesztési projektet indított, melynek keretében egy elektromos töltőállomásokkal ellátott tesztpályát is kiépített a franciaországi Rorthais-ban található fejlesztőközpontjában, hogy valós körülmények között lehessen tesztelni az autóbuszokat. A cég a 2017-es kortrijki Busworld fesztiválon is képviseltette magát, igaz, mindössze egyetlen járművel, a Trondheimbe szállítandó típus szóló változatával, a GX 337 ELEC Linium villanybusszal.

Fotók: Heuliez Bus

Címkék