Kitekintő

Több, mint félezer kilométert ment egy feltöltéssel a Heuliez villanybusza

Néhány nappal ezelőtt 527 kilométeres hatótáv-rekordot állított fel az Iveco Magirus AG ulmi próbapályáján az avantgárd formavilágú Heuliez GX 337 ELEC Linium villanybusz egy teljesen szériakivitelű, 350 kWh összkapacitású akkumulátorcsomaggal szerelt példánya. A Heuliez városi-elővárosi felhasználásra ajánlott GX sorozata az olcsóbb Iveco Urbanway típuscsalád közeli rokona, ám attól eltérően karosszériája teljes egészében rozsdamentes acélból készül, és kizárólag a nyugat-franciaországi Rorthaisban gyártják.

Maga a rekorder jármű ismerős lehet olvasóinknak, ugyanis jó néhány nyugat-európai városban megfordult már és ebből kifolyólag többször szerepelt a Magyarbusz [Info] felületein is. A 12 méter hosszú, kétajtós, 29 ülőhellyel rendelkező extravagáns bemutatóbusz az elmúlt egy évben Németországban turnézott, ahol több, mint 27 helyi közlekedési cégnél próbálták ki hosszabb-rövidebb ideig, tavaly pedig mi is találkoztunk vele Hannoverben, a szeptemberi IAA Nutzfahrzeuge 2018 kiállításon. A gyártó németországi képviselete nemrégiben gondolt egy nagyot: a biztató hatótáv-eredményeket látva egy hivatalos tesztfutást szerveztek a konszerntárs Iveco Magirus ulmi tesztpályáján, melynek célja az 500 kilométeres lélektani határ elérése volt a vontatási akkumulátorok egyszeri feltöltésével, ideálisnak mondható körülmények mellett.

Az Iveco Magirus tesztpályáján suhan a Heuliez látványos Linium optikai csomaggal feldobott demóbusza

A kísérlet október 10-én délelőtt, pontban 10 órakor vette kezdetét szeles időben, szemerkélő eső mellett, de alapvetően kedvező időjárási viszonyok között, teljesen feltöltött akkumulátorokkal. A teszt 10-15 °C közötti hőmérsékleten, továbbra is helyenként szitáló esőben és kitartó szélben folytatódott egészen 21:41-ig. A majdnem 12 órán át tartó vállalkozást végül siker koronázta: az oválpályán szorgalmasan köröző autóbusz a teszt során összesen 527 kilométert tett meg, ami minimálisan akár még több is lehetett volna, hiszen az akkumulátorokban még ekkor is volt 4%-nyi töltöttség. A félnapos nyúzópróbát 46,6 km/h átlagsebességgel teljesítette GX 337 ELEC, miközben összesen hét alkalommal cseréltek pilótát.

A busz teljesen széria kivitelű, szó szerint az utcáról érkezett a tesztpályára

Mielőtt bárki elhúzná a száját, hogy a félezer kilométert meghaladó hatótávolságot „csak” zárt tesztpályán érték el, érdemes megjegyezni, hogy a francia villanybusszal már valós, utcai körülmények között is produkáltak szép eredményeket: augusztus végén a bajorországi Hafenlohrban teljesen normál városi felhasználás mellett 416 kilométert sikerült kihozni belőle egyetlen feltöltéssel úgy, hogy 6%-nyi szufla még ekkor is maradt az akkumulátorokban.

A borongós idő ellenére a teszt közel ideális körülmények között zajlott

A Heuliez a végállomásokon történő gyors rátöltés helyett egyértelműen az éjszakai, járműtelepen végzett töltés mellett teszi le a voksát, ennek megfelelően nagy energiakapacitású akkumulátorokkal szereli típusait. A GX 337-esbe beépített lítium-nikkel-mangán-kobalt oxid (NMC) akkumulátorcsomagot a – természetesen francia – Forsee Power vállalat szállítja. Az akkumulátorok nagy része, szám szerint hat egység a tetőn, a maradék kettő pedig a busz hátuljában, a magasra tolt hátsó szélvédő alatt helyezkedik el. A 195 kW csúcsteljesítményű állandó mágneses központi villanymotor a BAE Systems terméke. Az akkupakkok célszerű elhelyezésének köszönhető kedvező súlyelosztás elősegíti a nagy utaskapacitást, ami a gyáriak saját elmondása szerint már több fontos tenderen a franciák felé billentette a mérleg nyelvét a konkurencia buszaival szemben.

A rekorder bemutatóbusz, ahogyan mi láttuk a 2018-as hannoveri IAA-n

A mostani rekord azt mutatja, hogy legalább 500 kilométeres hatótávolságban kell gondolkodnia annak, aki igazán nagyot szeretne villantani az elektromos városi buszok mezőnyében a közeljövőben. Az idei Busworld egyik legnagyobb durranásának ígérkező vadonatúj Ebusco 3.0 is hasonló számokat ígér, így alaposan fel van adva a lecke az elektromobilizációra kissé ráérősen reagáló nagy európai buszgyártóknak. Hozzá kell tenni persze, hogy a Heuliez és az Ebusco villanybusza is a magasabb árfekvésű, prémiumkategóriás típusok közé tartozik a városi-elővárosi szegmensben. A villanybuszos műfaj hatótáv-világrekordját egyébként a Proterra Catalyst E2 tartja, amely 2017 szeptemberében 1101 mérföldet (közel 1762 kilométert) tett meg egy feltöltéssel az Indiana állambeli (USA) Navistar Proving Grounds tesztpályán – igaz, ott egy 660 kWh összkapacitású akkupakkal felvértezett, nem teljesen szériakivitelű buszról volt szó, „kímélő” üzemmódban.

Kívülről is jól látszik, hogy nem egy mindennapi járműről van szó

Az Ivecóhoz hasonlóan a CNH Industrial csoporthoz tartozó Heuliez természetesen az október 18. és 23. között megrendezésre kerülő brüsszeli Busworld 2019 kiállításon is képviselteti majd magát. A francia buszgyártó standján az elmúlt évekhez hasonlóan idén is elektromos hajtású modellek állnak majd a középpontban.

Fotók: Jochen Grau/Magyarbusz [Info]

Címkék