Magazin

Ismét egy Iveco e-Way tesztbusz turnézik hazánkban

A tavaly tesztelt 10,7 méteres midi változat után egy újabb villanyhajtású Iveco e-Way próbázik a Volánbusznál: az ECO-tech visiON Kft., az Iveco hivatalos magyarországi viszonteladójának közreműködésével hazánkba érkezett, az Iveco Czech Republic tulajdonában lévő, 2023-as évjáratú jármű először Kaposváron mutatkozott be a Kaposvári Közlekedési Zrt.-nél, ezt követően került Székesfehérvárra, ahol az állami busztársaság július 21-ig teszteli a város 10 és 16 jelzésű viszonylatán. A busz a kéthetes „volános” próbafutás után Pakson folytatja magyarországi turnéját, ott másfél hetet tölt majd el a Paksi Közlekedési Kft. üzemeltetésében.

Az  összesen négyféle, 9,5 és 18 méter közötti hosszváltozatban létező e-Way sorozatból ezúttal egy 12 méteres (12 060 mm) hosszú példány látogatott el hazánkba, amely valójában az Iveco buszos divíziójának szárnyai alá tartozó francia Heuliez (ejtsd: „öliéz”) gyár 2019 óta kapható GX ELEC sorozatú villanybuszainak átemblémázott terméke. Az Iveco logós változat az eredetihez hasonlóan Franciaországban, az Heuliez rorthais-i üzemében készül, erről tanúskodik a típus hátfalán elhelyezett „by Heuliez” felirat is. Az autóbusz karosszériája integrál-fenékvázas konstrukció, s külön érdekesség, hogy a kataforetikus merítőkádas korrozióvédelemmel ellátott szénacél szerkezetű fenékvázra az öt panelből – első, hátsó, bal, jobb, felső – álló rozsdamentes acélprofilokból készült hegesztett vázszerkezetet hegesztés helyett, részben már kiszerelt állapotban, csavarozással rögzítik rá. A fenék- illetve oldalvázat összekapcsoló masszív kötőelemek a vízszintesen kettéosztott oldalborítás alatt találhatók.

A bemutatóbuszba a telephelyi lassú töltésre optimalizált, a francia Forsee Power ZEN sorozatú, 147 Wh/kg energiasűrűségű, 42 kWh kapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid  kémiájú ZEN 42 moduljai kerültek, azokból is 9 egység, amelyek összesen 378 kWh összkapacitással bírnak – a szóló változatba a Forsee modulokból maximálisan 11 építhető be. Az e-Way/GX ELEC  páros emellett már elérhető az amerikai Microvast NMC vontatási akkumulátoraival is, amelyek a francia akkugyártó megoldásánál nagyobb energiasűrűséget (180 Wh/kg) és tárolókapacitást is biztosítanak, ráadásul az egyenként 69,3 kWh kapacitású modulokból felépülő akkupakkok összeszerelése már házon belül, szintén a cégcsoporthoz tartozó FPT (Fiat Powertrain Technologies) Industrial torinói üzemében történik.

A jármű mozgatásáról a Siemens központi villanymotoros ELFA 3 hajtásrendszere gondoskodik, amelynek lelkét az inverterek mellett egy 160 kW folyamatos-, és 220 kW csúcsteljesítményű Siemens PEM 1DB2016 6NB06 állandómágneses szinkronmotor jelenti. Az autóbusz csak plug-in, legfeljebb 100 kW maximális teljesítménnyel tölthető, ez Székesfehérváron a város Ikarus 120e villanybuszaihoz telepített 120 kW teljesítményű, CCS-Type 2 combo csatlakozóval ellátott MVM Titán töltőberendezésekkel történik a Volánbusz Börgöndi úti telephelyén.

A három, pneomatikus működtetésű ajtóval szerelt jármű 75 –  26 ülő és s 49 álló – utas szállítására alkalmas, s a fedélzeten lehetőség van a középső ajtóval szemben 1 csökkent mozgásképességű utas szállítására is (ez esetben 45 főre csökken a szállítható álló utasok száma). Mivel magasabb árfekvésű típusról van szó, a mozgáskorlátozottak közlekedését a második ajtónál elektromos működtetésű rámpa segíti, amelyet a Masats szállít. A fedélzeten szálcsiszolt kapaszkodók, USB-töltőpontok (20 darab) és üvegezett peronrész várja az utazókat. Emellett a felszereltség részét képezi a LED-technikát alkalmazó külső-belső világítás, BUSTEC utastájékoztató rendszer, a SUTRAK légkondicionáló, tolatózóna-figyelő kamera és az Intellibus telematikai rendszer is.

Az Iveco és az Heuliez GX ELEC és e-Way sorozatú villanybuszaiból 2019 óta már közel 900 példányt állítottak forgalomba Európa útjain, s mostanáig összesítve több mint 42 millió kilométert teljesítettek 14 ország 60 üzemeltetőjénél. Az elmúlt fél évben befutott, a flamand De Lijn 500 darabos, valamint az olasz Busitalia 150 és az Autoguidovie 120 darabos keretmegállapodásait is beleértve pedig már a 2000-et közelíti a megrendelt vagy leszállított E-Way/GX ELEC villanybuszok száma.

Fotók: Milan Kudlaňák

Címkék