Kitekintő

Új elektromos helyközi és városi típusokat mutatott be az Iveco Bus

Két új, tisztán elektromos hajtású „nagybusszal” bővíti kínálatát az Iveco buszos részlege melyeket az olasz gyártó Párizsban, a „Feel the BLUE pulse” elektromobilitásra fókuszáló rendezvényén mutattak be hivatalosan. Az egyik, az alacsony belépésű Crossway LE Elec debütálásáról, amely az Iveco Bus első 100%-ban elektromos hajtású helyközi modellje, már korábban is lehetett tudni, de az Iveco és a török Otokar együttműködésében gyártott Streetway elektromos változatának érkezését mindeddig titkolta a gyártó. A párizsi eseményen emellett bemutatkozott az Iveco Franciaországban gyártott városi E-Way sorozatának egy, NMC-akkumulátorral szerelt példánya és az Iveco eDaily is.

A villanyhajtású helyközi újdonság az Iveco sokoldalú elővárosi-helyközi sikerszériáját, a cég csehországi Vysoké Mýto-ban található gyárában készülő Crossway típuscsaládját egészíti ki, amelyet hosszú hatótávjának köszönhetően a városi felhasználás mellett elsősorban helyközi – elővárosi és regionális – forgalomra ajánl a buszgyártó. Ennek megfelelően a gázüzemű Crossway LE CNG megerősített tetőkonstrukcióját és vázszerkezetét hasznosító típus egyaránt specifikálható M3/I és M3/II járműosztály szerint is. A súlymegtakarítás érdekében a jármű  padlója nem rétegelt farostlemezből, hanem üvegszálas szendvicspanelekből készül.

A Crossway LE Elec egyelőre 12 050 és 12 950 mm hosszú karosszériaváltozatokban kerül bevezetésre, de várhatóan érkezik majd egy 14,5 méteres, háromtengelyes variáns is. A típus a nagyobb utazósebesség miatt megfelel az egyszintes M3/II osztályú – helyközi – buszokra már kötelező érvényű a tetőszilárdságra vonatkozó ENSZ-EGB 66-os borulásvédelmi, az ENSZ-EGB 118-as tűzvédelmi és az ENSZ-EGB 29-es fülke-ütközésbiztonsági előírásnak. A 12 méteres változat fedélzetén akár 44, a 13 méteresén pedig akár 48 utasülés is elhelyezhető, a teljes utaskapacitás a városi verzió esetében – a típushoz kínált legkisebb akkupakk beépítése esetén – elérheti akár a 100 főt is.

Az elektromos Crossway a Siemens központi villanymotoros ELFA III hajtásrendszerét hordozza, amelynek lelkét az inverterek mellett egy 330 kW csúcsteljesítményű Siemens állandómágneses szinkronmotor jelenti. A villanyhajtású típusba az amerikai Microvast 180 Wh/kg energiasűrűségű, 650 V névleges feszültségen üzemelő lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkumulátorai kerülnek, amelyek akkumodullá történő összeszerelése házon belül, a cégcsoporthoz tartozó FPT (Fiat Powertrain Technologies) Industrial torinói üzemében zajlik. Az egyenként 69,3 kWh kapacitású és 389 kg tömegű modulokból a városi verzióba 5, 6 vagy 7 egységből álló, azaz rendre 346, 416 vagy 485 kWh összkapacitású akkucsomag is rendelhető, a helyközi kivitel viszont csak a 6 és a 7 modulos pakkal elérhető. Az eBS 69 energiatároló 1 C sebességgel tölthető (ami azt jelenti, hogy az akku egy óra alatt teljesen feltölthető vagy kisüthető), és IP67 illetve IP6K9K védelmi osztályú, magas szintű tűzvédelemmel rendelkezik. Az akkumulátor-rendszer aktív víz-glikol keverékű folyadékhűtést alkalmaz, amely az energiatároló hőszigetelésével együtt lehetővé teszi az akkumulátorcellák ideális hőmérsékleti tartományban történő működését, optimalizálja a teljesítményt és növeli azok élettartamát, ami akár 6000 töltési ciklus is lehet 80%-os DoD (depth of discharge) beállításnál. A 485 kWh-ás akkumulátorkapacitással a villanyhajtású Crossway a gyártó közlése szerint akár 400 kilométert is képes megtenni egyszeri feltöltéssel; ez történhet plug-in, 150 kW-os maximális töltési teljesítménnyel, valamint lefelé, illetve felfelé nyíló pantográfos töltési megoldással is, de az utóbbi csak a 13 méteres kivitelhez rendelhető (ugyanis az áromszedők elhelyezésére csak a hosszabb verzió tetején van lehetőség).

A másik fontosabb újdonság, amelyet az Iveco bemutatott párizsi rendezvényén, az a gyártó 2021-ben piacra dobott belépő kategóriás, teljes hosszban alacsonypadlós Streetway típuscsaládjának villanyhajtású változata, amely az Otokar elektromos e-Kent modelljének alapjait hasznosítja. Az Iveco-Otokar együttmüködésben gyártott, alacsonyabb árfekvésű Streetway Elec villanybusz célközönségét a gyártó szerint elsősorban Afrika, a Közel-Kelet, Ázsia és természetesen Közép-, illetve Kelet-Európa városainak közlekedési társaságai jelentik.

Az elektromos Streetway hajtásáról az Otokar e-Kentben is alkalmazott, a Voith által szállított VEDS hajtásrendszer gondoskodik, mégpedig a közepes méretű busztípusokhoz tervezett VEDS MD (mild duty) kivitel, a közvetlen hajtást pedig egy 310 kW teljesítményű központi villanymotor biztosítja. A hajtáslánc fontos részét képező akkumulátorok a Streetway esetében is a Microvasttól érkeznek és ugyanúgy 5, 6, valamint 7 modulos konfigurációban is elérhetők. Az energiatárolók feltöltése egyelőre kizárólag hagyományos konnektoros töltési megoldással történhet, ami maximum 5 órát vesz igénybe. A típussal megtehető hatótávot, a legnagyobb, 485 kWh-ás csomaggal 400 kilométerre becsüli a gyártó. Az akár 90 fő befogadására is alkalmas Streetway két- és háromajtós kivitelben is rendelhető, és a motorsátor-mentes kialakításnak köszönhetően a busz hátuljába egy teljes értékű, ötfős sorülés is elhelyezhető.

A villanyhajtású típusok bemutatása mellett az Iveco az elektromos e-Way sotozatát érintő két fontos fejlesztést is bejelentett. Az egyik ilyen újítás a Microvast NMC energiatárolóinak alkalmazása, amely kiviteltől és megrendelői igénytől függően 5-9 modulos változatban is elérhető a típuscsaládhoz. A cégcsoporthoz tartozó francia Heuliez által gyártott Heuliez GX sorozat éjszakai töltésre optimalizált konnektoros változataiba, illetve a szintén a francia gyártónál készülő Iveco logós testvérmodell, az e-Way-típuscsalád midi és szóló kiviteleibe eddig a francia Forsee Power ZEN sorozatú lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkujai kerültek, amelyeknél a most bevezetésre kerülő megoldás nagyobb energiasűrűséget és tárolókapacitást biztosít. A négyféle hosszváltozatban elérhető e-Way család legkisebb tagja, a 9,5 méteres midiváltozat kizárólag az 5 modulos, 346 kWh-ás csomaggal rendelhető, a bő egy méterrel hosszabb 10,7 méteres e-Way „nagymidi” viszont akár a 6 modulos, 416 kWh összkapacitású akkupakkal is választható. A töltés ezen két változat esetében kizárólag hagyományos plug-in töltőcsatlakozón keresztül történhet.

A 12 méteres e-Way modellbe 5, 6 és 7 modulos, azaz 346, 416 vagy 485 kWh összkapacitású energiatáróló is kerülhet, a csuklós kivitel pedig, beleértve a Linium fantázianevű BRT-dizájcsomagos verziót is, 6-9 egységből álló, 416, 485, 554 és 624 kWh-ás akkucsomaggal érhető el. A hagyományos konnektoros töltési megoldás mellett mindkét kivitel rendelhető pantográfos töltési lehetőséggel is.

Emellett az e-Way típuscsalád a ZF 8,2 tonna teherbírású, független felfüggesztésű RL 82 EC futóművén túl megkapja a Siemens új ELFA III hajtásrendszerét is: a kéttengelyes változatokba 185 kW, a csuklósokba 330 kW teljesítményű villanymotor kerül.

Címkék