Kitekintő

Ötszáz autóbusz legyártásával számol 2020-ban az Heuliez

Akár félezer új autóbusz is készülhet idén a kisszériás prémium városi típusokra szakosodott Heuliez rorthais-i (Franciaország) gyárában. A 2020-ra előirányzott mennyiség több, mint egyharmada tisztán elektromos hajtással kerül majd forgalomba a tervek szerint. Az Iveco Bus zászlaja alatt működő, hozzá hasonlóan a CNH Industrial csoporthoz tartozó francia buszgyártó sikeres évet tudhat maga mögött összesen 439 eladott járművel, az idei esztendőre pedig ennél is jobb, akár a korábbi csúcsot jelentő 2013-as év termelését is meghaladó darabszámokat vizionál a francia cég vezetése.

Heuliez GX 337 ELEC Linium inverz pantográfos OppCharge gyorstöltővel

A zéró emissziós városi autóbuszok iránti érdeklődés felfutásával minden eddiginél nagyobb eladásokban bízik az Heuliez vezetése. A piaci tendencia alakulását jól mutatja, hogy a 2020-ban megépülő autóbuszoknak várhatóan már több, mint az egyharmada a GX sorozat lokális emisszió nélküli, tisztán elektromos meghajtású változataiból kerül majd ki. A mennyiség helyett a minőségre törekvő francia buszgyártó a „korán ébredők” közé tartozik: sokáig egyedüliként kínált elektromos hajtású busztípusokat a cégcsoporton belül, ma pedig az éjszakai töltésre optimalizált plug-in töltős változatok mellett normál- és inverz pantográfos gyorstöltésre alkalmas kivitel is szerepel a kínálatában. Ebbe a piaci szegmensbe érkezett tavaly a kétféle hosszváltozatban (9,5, illetve 10,7 méter) rendelhető GX 137 ELEC midi villanybusz is, melyet az októberi Busworld 2019 kiállításon láthatott először a nagyközönség. Ezen a modellen mutatkozott be a Linium fantázianevű BRT-kivitel stílusát idéző új homlokfal, amely várhatóan júliustól az Heuliez valamennyi típusán megjelenik majd, beleértve a hagyományos dízelmotoros és CNG-hajtású kiviteleket is.

A 2019-es év újdonsága a GX 137 midibusz elektromos kiadása volt az Heulieznél

Szintén a tavalyi év krónikájához tartozik az ugyancsak a CNH Industrial érdekeltségébe tartozó Iveco Magirus AG ulmi tesztpályáján októberben felállított hatótáv-rekord, melynek során egy teljesen szériakivitelű, 350 kWh összkapacitású akkumulátorcsomaggal szerelt Heuliez GX 337 ELEC Linium bemutatóbusszal 527 kilométert sikerült megtenni egyetlen feltöltéssel. Ez még akkor is elismerésre méltó teljesítmény, ha a rend kedvéért hozzátesszük, hogy a kiemelkedő eredményt utasok nélkül és a valós városi felhasználástól lényegesen eltérő körülmények között, több, mint 46 km/h átlagsebességgel sikerült produkálni. Az Heuliez a szintén francia Forsee Power vontatási akkumulátorait használja villanybuszaiban (az Alstom ugyanezeket választotta a rendhagyó felépítésű Aptis villanybuszhoz), a legkisebb midiváltozat esetében 245, míg a szólónál 385 kWh jelenti a maximálisan beépíthető kapacitást – ez természetesen az egész napi folyamatos üzemre szánt, nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkukkal szerelt verziókra értendő, a végállomásokon való gyors rátöltésekre tervezett változatok ennél szerényebb kapacitású, de jóval több töltési-lemerítési ciklust elviselő lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorokkal készülnek.

A csuklós Heuliez GX 437 ELEC kizárólag LTO-akkumulátoros gyorstöltős verzióban érhető el

Az Heuliez gyártókapacitásainak kihasználtságán sokat lendíthet az is, hogy az Iveco Urbanway szériával szoros rokonságban álló, főként Nyugat-Európában sikeres GX sorozat elektromos kiviteleit időközben az anyacég is felvette a kínálatába Iveco e-Way néven. Az átcímkézett változat, amely a típusjelzést leszámítva egy az egyben megegyezik az eredetivel, szintén a brüsszeli Busworld seregszemlén ünnepelte hivatalos premierjét. Az e-Way kezdetben kizárólag a villanybuszok gyártására már jól berendezkedett Heulieznél készül majd, míg az Iveco buszgyártó divíziójának nagyobb termelőegységei, például a csehországi Vysoké Mýtoban működő egykori Karosa-gyár egyelőre kitart a nagy sorozatban értékesíthető, hagyományos(abb) hajtásmódú típusok mellett.

A képen látható Linium designcsomagos változat mellett a GX széria alapkivitelű villanybuszai is kaphatók lesznek Iveco logóval

A francia buszgyártónál most azt remélik, hogy a kedvező piaci helyzetben sikerül megdönteni, de legalábbis beállítani a 2013-as termelési rekordot, amikor több, mint 500 autóbusz készült a nyugat-franciaországi Rorthais-ban található üzemben. A kapacitás lekötöttsége egyenletesnek mondható, a tervek szerint 2020-ban naponta akár három autóbusz is kigördülhet a gyárkapun. A meglévő rendelésállományból jelentős részt tesznek ki a nagy volumenű holland és francia szállítások. Az év első felében folytatódik a Qbuzz holland kirendeltsége által megrendelt, konnektoros és pantográfos gyorstöltővel egyaránt felszerelt 59 darab GX 437 ELEC csuklós villanybusz átadása Groningen-Drenthe tartományban, ezek egy része már forgalomba is állt. Ezen kívül várhatóan mintegy 100 új szóló elektromos Heuliez autóbusz érkezik az év folyamán a RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens) közlekedési társaság flottájába az európai szaksajtóban nagy visszhangot kiváltó 800 darabos párizsi villanybusz-tender keretében, ahol az Heuliez mellett az Alstom és a Bolloré elektromos hajtású típusai kapnak lehetőséget a bizonyításra. Még 2017 novemberében számoltunk be arról, hogy a csuklós változatból elsőként a norvég Tide Buss AS rendelt komolyabb darabszámot – ezek a kocsik január első napjaiban érkeztek meg rendeltetési helyükre, a norvégiai Trondheimbe.

Azok, akik szívesen megnéznék a gyárat működés közben, az alábbi bemutató videón keresztül nyerhetnek bepillantást az Heuliez autóbuszok születésébe:

Fotók: Heuliez Bus

Címkék