Kitekintő

Már ötszáz legyártott akkumulátoros villanybusznál tart az Heuliez

Szimbolikus mérföldkő elérését ünnepelheti az Heuliez, elkészült ugyanis a félezredik tisztán elektromos hajtású autóbusz a CNH Industrial csoporthoz tartozó francia buszgyártó rorthais-i üzemében. Idén már nem ez az első hasonló esemény a cégnél, márciusban adták át ugyanis az ezredik példányt a GX 137 jelű városi midibuszból.

A félezredik villanybusz egy, a Keolis Pays d’Aix társaság (a Keolis csoport délkelet-franciaországi leányvállalata) részére készült, kétajtós GX 337 ELEC, amely a megrendelőnek való átadását követően a 92 települést magába foglaló Aix-Marseille-Provence régióban közlekedik majd. A jubileumi példány egy 46 darabos széria tagja, amelyből az első 37 kocsi még az idei év végéig, a fennmaradó kilenc villanybusz pedig 2024-ig áll forgalomba. A 12 méter hosszú jármű mozgatásához szükséges villamos energia tárolásáról lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorok gondoskodnak, melyek töltése éjszaka, a járműtelepen zajlik majd, konnektoros töltő segítségével.

Az Iveco e-Way testvérmodellje (pontosabban annak eredetije) két éve azzal került be a nemzetközi szakmai hírekbe, hogy 527 kilométert teljesített egyetlen feltöltéssel az Iveco Magirus AG ulmi tesztpályáján. Ezt idén júliusban 543 kilométerre tornázta fel a típuspár egy másik példánya, immáron valós üzemi körülmények között ugyancsak Németországban, a Verkehrsbetriebe Bachstein társaságnál. A GX 337 ELEC éjszakai plug-in töltésre optimalizált változata tavaly a legkelendőbb villanybusznak bizonyult hazájában, 45,8%-os piaci részesedéssel kategóriáján belül. A Párizs buszközlekedésének elektromos alapokra helyezését célzó Bus2025 program második felvonásában a RATP közlekedési vállalat nemrég újabb 180 darabot rendelt belőle, igaz, egyelőre nem tisztázott, hogy ezek a kocsik Heuliez vagy Iveco márkajelzéssel hagyják-e majd el a rorthais-i gyárat. A dízel-elektromos hibrid hajtású autóbuszok, illetve trolibuszok terén már több, mint 20 éves tapasztalattal rendelkező Heuliez akkumulátoros villanybuszaival Franciaország mellett Norvégiában, Hollandiában, Luxemburgban, Ausztriában és Németországban is lehet találkozni. A típuscsalád összes eladott példánya együttvéve mostanáig több, mint 13 millió kilométert teljesített a gyártó számításai szerint.

Címlapkép: Heuliez Bus

Címkék