Kitekintő

Jön az elektromos Iveco Crossway LE

Az amerikai-olasz CNH Industrial csoport még tavaly októberben jelentette be, hogy legfontosabb haszongépjármű-gyártó érdekeltségének autóbuszos üzletága, az Iveco Bus új alacsony belépésű elektromos modellel lép a piacra. A tisztán elektromos hajtású, főként elővárosi forgalomra ajánlott újdonság a 2007-ben az akkori Irisbus palettáján megjelent Crossway LE alapjaira épül. A 2022-ben debütáló új típus már idén elérhető lesz a piacon, az első sorozatgyártású példányok szállítását pedig 2023 közepére ígéri a cégcsoport.

A Crossway sorozat elektromos változatáról még mindig elég szűkszavúan nyilatkozik a gyártó, egyelőre csupán annyit lehet tudni, hogy az Iveco Bus sokoldalú elővárosi-helyközi sikertermékének, alacsony belépésű akkumulátoros változata lesz. A Crossway típuscsalád tagjai jelenleg négyféle hosszváltozatban (10,7, 12, 13 illetve 14,5 méter) készülnek az Iveco Bus csehországi gyárában. A típus népszerűségét jól mutatja, hogy a folyamatos korszerűsítés mellett immár 15 éve gyártott modellből napjainkra több, mint 50 ezer példány talált gazdára. A tavaly ősszel átadott 50 ezredik jubileumi példány éppen egy alacsony belépésű Crossway LE volt, amely hamarosan a hagyományos dízelmotoros és CNG-hajtás mellett tisztán elektromos hajtású kivitelben is elérhető lesz. Emellett az idén más újdonság is várható a cég kínálatában, az Urbanway, a Crealis és a Crossway LE modellek ugyanis már lágyhibrid hajtásrendszerrel is elérhetőek lesznek.

Az „e-Crossway”-ben az Heulieztől örökölt Iveco e-Way-típuscsaládtól eltérően nem a francia Forsee Power, hanem az amerikai Microvast vontatási akkumulátorait találjuk majd. A hírek szerint 400-466 kWh összkapacitású, nagy energiasűrűségű újgenerációs akkupakkok összeszerelése házon belül, a szintén a CNH Industrial kötelékébe tartozó, és nem mellesleg a világ második legnagyobb motorgyártójának, az FPT (Fiat Powertrain Technologies) Industrial torinói üzemében fog történni – erre egyébként egy 2019-ben megkötött megállapodásnak köszönhetően kerülhet sor.

 A címlapkép illusztráció, forrás: Iveco Bus

Címkék