Magyar gyártók, Egyéb gyártók

Idén adják át a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. kétszázadik minibuszát

A magyar autóbuszipar krónikájához a normál méretű típusok gyártása mellett a különféle kisáruszállítók alapjaira épített, személyszállításra átalakított minibuszok készítése is hozzátartozik. Bár a szakmai média hagyományosan a „nagy” buszokra fókuszál, érdemes tudni, hogy ebben a kategóriában is talál hazai típust az, aki ilyen járművek beszerzésén gondolkozik. A műfaj egyik tapasztalt magyarországi képviselője a több, mint 30 éves múltra visszatekintő Kapos Járműgyártó és Javító Zrt., amely 2021-ben a tervek szerint már a kétszázadik minibuszát szállítja majd le partnereinek.

A Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. jelenlegi formájában 1989 óta működik. A kezdetben szinte kizárólag Ikarus autóbuszok felújításával foglalkozó kaposvári cég napjainkban közvetlenül 65 főnek biztosít megélhetést – ők jellemzően hosszú ideje a vállalatnál dolgoznak, több olyan, harminc éves tapasztalattal rendelkező munkatárs is van, aki még tanulóként került oda. Somogy megye egyetlen, a teljes közúti járműpaletta (személyautó, haszonjármű) javítását végző vállalkozásaként a cég tevékenysége a felépítmény- és minibusz/midibusz gyártásra, valamint az ehhez kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásokra – tachográf, klíma, műszaki vizsgáztatás egészen a mezőgazdasági vontatókig – is kiterjed. Mivel a társaság az Iveco kishaszonjárműves divíziójának hivatalos képviseletét is ellátja, értelemszerűen ehhez a márkához a legerősebb a kötődés, és az sem meglepő, hogy legfontosabb partnerük az Iveco hazai importőrének tisztét ellátó Danube Truck Magyarország Kft., amellyel a kaposváriak igen szoros együttműködést tartanak fenn. A járműgyártó részleg legkelendőbb termékei az Iveco Daily alapjaira épített különféle méretű és felszereltségű minibuszok, ezen belül is a 24+1 fő szállítására alkalmas kivitel – jellemzően tankerületi központok, önkormányzatok választják ezt a nagyobb befogadóképességű, de rendszerint szerényebben felszerelt változatot. A Daily ideális alapot jelent az átalakításokhoz, egyrészt az akár 5,1 méteres utastérhossz és 5,6 tonnás gördülő össztömeg, másrészt a hátsó-, és a nemsokára szintén elérhető mellső légrugózás miatt. Mindazonáltal a Kapos Járműgyártónál igény esetén bármilyen más gyártó műszaki bázisára is építenek minibuszokat, a népszerűségi lista második helyén jelenleg a Renault típusai állnak.

A sötétített, kétrétegű oldalüvegezést is Kaposváron ragasztják be a gyári ablakmezőbe

Ebben az évben figyelemre méltó jubileumot ünnepelhet a cég, hiszen ha minden jól megy, idén készül el a kétszázadik minibusz-átalakítás Kaposváron – ennek kapcsán közelebbről is megnéztük az egyik frissen befejezett járművet. Cikkünk képein egészen pontosan a 186. példány látható, amelynek kiindulási alapját definitív módon a Daily adja. Jelenleg egyébként további négy hasonló projekt fut a társaságnál.

A fehér fényezésű kocsi annál is inkább érdemes a bemutatásra, mivel a legnépszerűbb, 7628 mm hosszú, 24+1 üléses, jobboldalt elektromos működtetésű fogasléces tolóajtóval és fix fellépővel szerelt verziót képviseli. Azt már elöljáróban érdemes kiemelni, hogy ezt a járművet eredetileg sem arra szánták, hogy zöldségesfurgonként tengesse életét: az Iveco által előkészített, M3 kategóriára érvényes COC dokumentumokkal (gyári megfelelőségi nyilatkozattal) rendelkező autóbusz-alapra épül, gyári tető-, ablakoszlop-, illetve oldalfal megerősítésekkel, légrugózással, szintén gyárilag visszavágott hátsó kerékjárati ívekkel, Telma örvényáramú retarderrel és 5,6 tonnás megengedett legnagyobb össztömeggel. Ezzel már éppen átcsúszik az 5 tonna feletti autóbuszokat tömörítő M3 kategóriába, azaz a műszaki előírások szempontjából „nagy” busznak tekintendő.

Minibusz születik: jól megfigyelhetők a gyári autóbusz-alapra jellemző vázerősítések

Bár nem luxuskivitelű példányról van szó, a fedélzeten így is számos kényelmi felszerelés várja az utazóközönséget. Az M3/III járműosztály adta lehetőségekkel élve az utasok dönthető, szélesíthető, hárompontos biztonsági övvel ellátott utasülésekben foglalhatnak helyet, szórakoztatásukat négy hangszóróval, mikrofonos kihangosítással és 19″-os lehajtható tetőmonitorral kiegészített DVD-lejátszó, a komfortos hőérzetet pedig a vezetőtéri automata légkondicionálót kiegészítő, 8,5 kW hűtőteljesítményű klímaberendezés biztosítja. A kétoldalt végigfutó vonalradiátorok az alapjármű gyári fűtőkörére vannak rákötve, a leghátsó üléssor alatt kárpitozott csomagtér található. A távolsági buszokra érvényes ENSZ-EGB követelményeknek megfelelően a tetőn menekülőnyílásként szolgáló, elektromos működtetésű füstüveg tetőszellőzőt (alapesetben ez mechanikus kivitelű) is kialakítottak.

Az utasülések a kategóriában megszokott 2+1 soros elrendezésben kerültek beépítésre

A napokban átadásra kerülő, Tempo 100-as minősítéssel is rendelkező minibusz orrában a Daily sorozathoz rendelhető nagyobbik, 2998 cm³-es, 180 lóerős (132 kW), 430 Nm csúcsnyomatékú négyhengeres Iveco F1C dízelmotor teljesít szolgálatot, hatfokozatú váltóval párosítva. A biztonsági felszereltségből természetesen nem hiányoznak az alapjárművel érkező korszerű aktív vezetéstámogató elektronikák sem: sok más egyéb hárombetűs funkció mellett az ABS, az ASR, az ESP, a tempomat, a vészfékasszisztens és a visszagurulás-gátló is megtalálható a listán.

A mindenkori vevők kívánságaihoz igazodva opcióként persze további extrák is választhatók a kaposvári minibuszokhoz, ilyen például a nagyobb teljesítményű, 13,5 kW-os monoblokk tetőklíma, a hűtőláda, az egyedi légbefúvást lehetővé tévő szervizpanelek a csomagtartó polcok alsó felületén, a fedélzeti WiFi, vagy éppen a 230 V-os és a minden ülésosztáshoz kérhető USB-csatlakozók. A gazdagabban felszerelt változatokat sportegyesületek is előszeretettel vásárolják. Az alapjárművek átépítése során valamennyi műveletet – ideértve a beépülő üvegszálas műanyag- és alumínium elemek tervezését, gyártását és a teljes készre szerelést, valamint a légkondicionáló és a fűtésrendszer telepítését – a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. saját szakembergárdája végzi. A cég az elkészült járműre (beleértve az átalakítást is) két év teljeskörű, az átépítés anyagaira és munkájára pedig egy év kilométer-megkötés nélküli garanciát vállal.

A belső tér kialakításának minden egyes munkafolyamata Kaposváron zajlik

Az eredeti karosszéria megtartásával készülő minibuszok mellett az utóbbi években már saját tervezésű felépítménnyel szerelt típusokat is kínál a kaposvári cég. Ezen a téren idén komoly fejlesztések várhatók, amelyeket a vállalat teljes egészében saját forrásból finanszíroz. Az első önállóan karosszált modell az akár 30 személy szállítására is alkalmas, alapvetően távolsági kivitelű Compacto midibusz volt, amelyből jelenleg a negyedik példány áll összeszerelés alatt. A projekt továbbvitele során fontos szerepet kapott a jármű saját tömegének csökkentése. A korábbi kiviteleknél erősebb motorral és automata sebességváltóval szerelt legújabb Compactót a tervek szerint május végén adják át a megrendelőnek.

A 2021-es esztendő másik kiemelt újdonsága a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. első elővárosi jellegű autóbusza lesz, amelynek bemutatása az év második felére várható. Ez a változat Iveco Daily 65C18 alapokra épül majd, alacsony belépésű hátsó szekcióval a kerekesszékes utasok számára, ezen kívül a vonaljárati felhasználást segítő elektronikus külső viszonylatjelzőkkel is felszerelik. Az elérhető karosszériaváltozatok gyarapodása mellett a kaposváriak nyitnak az alternatív hajtásmódok felé is: az Iveco földgázüzemű termékvonalára építve a jövőben CNG-hajtású modellekkel bővül a cég kínálata.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Kapos Járműgyártó és Javító Zrt.

Címkék