Egyéb gyártók

Egyedi építésű Iveco Daily a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt.-től

Újabb egyedi igények szerint átépített, luxuskivitelű Iveco Daily minibuszt adott át a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. A cég a nagyobb befogadóképességű Compacto midibusz fejlesztése mellett a jövőben erre a típusra is nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni.

A buszhoz a Daily 50C17H jelű, magasított kivitele szolgált alapjárműként, amely a piacon jelenleg elérhető leghosszabb raktérrel – 5125 mm – rendelkezik. A hosszabb karosszéria tágas lábtér kialakítását teszi lehetővé, az ülésosztás a 21+1 fős alapkivitel esetében 800 mm.

A feltűnésmentes külsőhöz egyedi beltér társul

 

A most átadott jármű a Kaposvári Kosárlabda Klub részére készült. A főként sportolók utaztatására tervezett minibusz összesen 18 személy szállítására alkalmas, kényelemben pedig felveszi a versenyt bármelyik hasonló felépítésű konkurens típussal.

Az utastér kialakításánál nagy hangsúlyt fektettek a minőségi kidolgozásra. A fedélzeten kényelmes, egyedi tervezésű, a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. által képviselt márkájú távolsági utasülések kaptak helyet. A busz a megrendelő igényeinek megfelelően az alapkivitelénél nagyobb lábteret biztosító, 950 mm-es üléskiosztással készült. Finom részlet, hogy az ülések kárpitját a Kaposvári Kosárlabda Klub logója díszíti. A főbb belső burkolóelemek – így például a műanyag oldal- és homlokfali burkolatok, a klímacsatorna, valamint a mennyezeti panel – a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. saját termékei. A klímacsatornába LED-es, szintén a gyártó által forgalmazott szervizszettek kerültek beépítésre. Az oldalüvegeket az eredeti ablakkivágásokba illesztették, így a tetőszilárdsági jellemzők megegyeznek a gyári kivitelű Daily adataival.

Elegáns utastér fogadja a sportolókat

Az utasok kényelméről számos extra gondoskodik, ilyen például egyebek mellett a vezeték nélküli internethálózat, a laptopok töltésére szolgáló 220 V-os csatlakozók, illetve a valamennyi ülőhelynél megtalálható USB-csatlakozók a mobil eszközök számára. A fedélzeti multimédia rendszer lehetővé teszi lenyitható tetőmonitoron keresztül az út során szórakoztató tartalmak megtekintését, vagy éppen mérkőzésre tartva korábbi mérkőzések elemzését. A fűtést 5,2 kW-os Webasto Airtop fűtőkészülék biztosítja két oldali vonalradiátoros kialakításban, nyári melegben 10,5 kW-os klímaberendezés gondoskodik a hűvös levegőről.

Mivel a busz rendeltetéséből adódóan jelentős mennyiségű csomag szállításával kell számolni, a típusnál megszokott hátsó süllyesztett csomagtér helyett ezúttal vonóhorog beépítése mellett döntöttek a tervezők, melynek segítségével a jármű utánfutó vontatására is alkalmas.

Összesen 18 személyt szállíthat a kaposvári minibusz

Erőforrásként az FPT négyhengeres, 170 lóerős (125 kW), háromliteres turbódízele szolgál. Az Euro VI-os besorolású motor maximális nyomatéka 400 Nm, melyet 1400 és 3000 közötti percenkénti fordulaton ad le. A motor nyomatékát 6+1 fokozatú kézi váltó továbbítja a kerekekhez.

A Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. idei másik nagy dobása, a szintén Daily alapokra épülő Compacto fejlesztése időközben a tervek szerint halad. A bemutatóbusz vázszerkezete elkészült, jelenleg az egyedi üvegek prototípusainak gyártása van folyamatban. A kaposvári cég leendő csúcsmodelljének számító midibusz bemutatója idén őszre várható.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Kapos Járműgyártó és Javító Zrt.

Címkék