Magyar gyártók, További gyártók

Modernizált selyemhernyó – Hunnoid bemutató

Az idén áprilisban megrendezett XXI. Országos Személyszállítási Konferencia és Busexpo szakkiállításon találkozhattunk először a százhalombattai KF Service Solutions – Kamion Fényező  Kft. újdonságával, a Hunnoid fantázianevű, a világon egyedülálló duplacsuklós midibusszal. A nem mindennapi jármű Facebook-oldalunk látogatóinak körében is igen élénk érdeklődést váltott ki, a busz képére érkező lájkok és kommentek száma rekordmagasságokba csapott. Voltak, akiknek nagyon tetszett, mások kissé hitetlenkedve méregették, de egy biztos, senki sem maradt érdektelen a Hunnoiddal kapcsolatban. Az extravagáns busz a mi fantáziánkat is erősen mozgatta, így a gyártónál tett látogatásunk után elsőként mutatjuk be a látványos jármű legfontosabb részleteit.

A 2000 májusában alapított KF Service Solutions – Kamion Fényező Kft. kezdetben Budapesten, majd rövid ideig Csepelen működött, jelenlegi telephelyét 2007-ben nyitotta meg. Fő profilja teherautók és autóbuszok karosszériájának javítása és fényezése, valamint ezek műszaki vizsgáztatása. A jelenleg közel 90 főt foglalkoztató vállalkozásnak nem ez az első kiruccanása az autóbuszgyártás világába, igaz, eddig valamivel kisebb méretkategóriában játszottak. Miután 2011-ben menedzselésük alá került a J-BUS márka, a cég tevékenységi köre kisáruszállítók mini- és midibusszá történő átépítésével egészült ki. Az újdonságot jelentő duplacsuklós midibusznak eredetileg az Innoid nevet szánták, melyet később módosítottak a Magyarországra jobban utaló Hunnoidra. A projekt első kézzel fogható eredménye a most bemutatásra kerülő prototípus, melynek kifejlesztését a magyar állam is támogatta az Új Széchenyi Terv keretében.

Tekeredik a kígyó

Két csuklószerkezet, három tengely, mindez 11 méteren: első hallásra szokatlan kombináció

Mivel jelenleg Magyarországon a menekültkérdést feszegető, oda-vissza üzengető plakátoknál csak a midibuszgyártók szaporodnak nagyobb ütemben, a KF Service Solutionsnek valami igazán ütőssel kellett előrukkolnia, hogy felhívja magára a figyelmet. Ez tökéletesen sikerült is, hiszen a duplacsuklós midibusz koncepciója eddig legfeljebb a fantasztikumok világában fordulhatott elő, ott is csak kellő mennyiségű gondolatserkentő pirula elfogyasztása után. Most azonban itt áll előttünk teljes valójában a megtestesült jármű, amely ráadásul jelentős részben a magyar ipar hírnevét öregbíti.

A Hunnoid le sem tagadhatná a származását, még akkor sem, ha nagyon szeretné: a kiindulási alapot a Fiat Ducato kisáruszállító 2006 és 2014 között gyártott harmadik generációja szolgáltatja, a gépészeti főegységeken túl a B-oszlopig a jármű komplett eleje is a talján kisbuszból származik. Innen hátrafelé azonban sajtolt lemezekből álló karosszéria helyett a normál autóbuszokra jellemző, négyszög keresztmetszetű acél zártszelvényekből készült vázszerkezet alkotja a jármű felépítményét. Az enyhén ívelt oldalfalú karosszéria teljes egészében saját tervezésű és gyártású, a KF Service Solutions százhalombattai üzemében látta meg a napvilágot. A homlokfalon a szélvédő felett elkülönített helyet alakítottak ki a külső utastájékoztató kijelző fogadására. A bemutatóbuszban itt egy folyadékkristályos egységet találunk, de természetesen a vevő kívánságaitól függően bármilyen, méretben megfelelő kijelző beépíthető.

Amint azt már a bevezetőben említettük, a KF Service Solutions – Kamion Fényező Kft. 2011 óta kishaszonjárművek átépítésével is foglalkozik, a vállalkozás elsősorban Mercedes-Benz Sprinter és Volkswagen Crafter alapokra építi típusait. Mindebből az is következik, hogy a fejlesztők akkor sem jönnek zavarba, ha a leendő megrendelő a Ducato helyett esetleg más kisáruszállító műszaki bázisán képzelné el a Hunnoidot. Ennek révén a duplacsuklós jármű könnyen az esetleg már meglévő flottába illeszthető. Az első prototípusnál főként a fronthajtás egyszerűsége miatt döntöttek a Ducato alapok mellett a mérnökök.

A jármű legkülönlegesebb része természetesen az egyedülálló, szabadalommal védett kettős csuklószerkezet. Az alapkoncepció értelmében a busznak minden olyan helyen gond nélkül kell tudnia közlekedni, ahol egy személyautó elfér. Ennek révén a Hunnoid alkalmas olyan helyek közösségi közlekedésének lebonyolítására is, amelyeket busszal eddig nem, vagy csak nehézkesen lehetett megközelíteni. A jármű legnagyobb gyakorlati előnye tehát a kategóriában egyedüláló fordulékonysága, melyet a prototípuson többfelé olvasható jelmondat („Kanyarban a legjobb”) is büszkén hirdet. A 11 méter hosszú jármű személyautókéval vetekedő fordulókörrel rendelkezik, ami kiválóan alkalmassá teszi a szűk utcákban való manőverezésre. Teszi mindezt úgy, hogy eközben tengelyterhelése jóval elmarad egy azonos méretű kéttengelyes autóbuszétól , így nem teszi rövid idő alatt nyomvályússá az utakat sem.

Egyedi a jármű hátfala, a Fiatos hatást a Ducato eredeti hátsó lámpáinak használata okozza

Mindhárom kocsirész kényszerkapcsolatban van egymással, így a tolatás nem jelent nagyobb kihívást egy normál kétrészes csuklóshoz képest. A csuklószerkezetben található szabadalmaztatott mechanizmus révén a jármű nem tud Z alakban becsuklani. Ráadásul a Hunnoid útfekvése és stabilitása jobb a hagyományos csuklós buszokénál, mivel kanyarban az egyedi kerék- és csuklóelrendezésnek köszönhetően az alátámasztási pontokat (a kerekek útfelülettel való érintkezési pontjait) összekötő szakaszok jobban lekövetik a karosszéria körvonalát.

A hátfal első ránézésre szintén az olasz donort idézi, de ez csak a Ducato eredeti hátsó lámpáinak használata miatt tűnik így, valójában egyedi gyártású műanyagelemek borítják a jármű hátulját. Az önmagában is figyelemfelkeltő külső designt egy látványos matricázással fejelték meg a KF Service Solutions munkatársai, az ablaksáv körüli lendületes vonalú feketítés nagyon feldobja a prototípus megjelenését. A díszítést a Hunnoid nagyméretű, H-betűt formázó logója egészíti ki.

Nem kevésbé figyelemfelkeltőek az óriási rovarcsápokra emlékeztető visszapillantó tükrök, pontosabban a tükörházak acélszerkezeteket idéző tartói. Az eredeti Ducato tükrök kukázására a közforgalmú autóbuszokra vonatkozó előírások teljesítése miatt volt szükség. Az összképet a könnyűfém felnik teszik teljessé, ami szintén nem mindennapos látvány egy autóbuszon.

Party time!

A Hunnoid végig alacsonypadlós utasterébe két darab teljes szélességű, elektromos működtetésű ajtón át juthatunk be, ezek közül az egyik az első-, a másik pedig az utolsó kocsirészen található. Az első utasajtóhoz kézi működtetésű mozgáskorlátozott-rámpát szereltek. Az átépítés során megtartották a Ducato eredeti első ajtajait is, így a buszvezetőnek külön ajtó áll rendelkezésére.

A kettéosztott csuklóharmonika révén a busz középső része is kellően világos

A különleges külső megjelenéshez extravagáns belső tér is dukál, így aztán itt is szabadjára engedhették a fantáziájukat a tervezők. A bemutatóbusz utasterének designját az Appaloosa Kft. jegyzi, a cég dolgozóinak kétségkívül az utóbbi évek legemlékezetesebb hazai  autóbusz-utasterét sikerült összehoznia. A beltér hangulata leginkább a budapesti éjszakában állandóan szembejövő bulizós limuzinokét idézi, csak itt visítozó tinilányok helyett potenciális megrendelők alkotják a célcsoportot. A hosszanti irányban hullámvonalként végighúzódó, kanapészerűen összefüggő ülések, a többszínű LED-es hangulatvilágítás, a szokatlan kialakítású kapaszkodórendszer, a szintén nem mindennapi leszállásjelző gombok és a látványos formájú tetőablakok mind-mind a figyelemfelkeltést szolgálják. A menetirányhoz képest 90°-kal elforgatott utasüléseknek köszönhetően az utasfolyosó a jármű szélességéhez mérten meglepően tágas. A Hunnoid ezzel a beltérkialakítással összesen 18 személynek kínál ülőhelyet, de a bemutatóbusz esetében bevallottan nem a funkiconalitáson volt a hangsúly.

Az utastér ebben a formájában természetesen nem alkalmas mindennapi, közforgalmú használatra, de első körben nem is ez a cél. A gyártó megközelítése az, hogy itt most egy egyedi bemutatóbuszról van szó, melynek elsődleges célja a figyelemfelkeltés és a különleges csuklószerkezettel ellátott midibusz-koncepció demonstrálása, erre pedig minden esélye meg is van. A sorozatpéldányok természetesen hagyományos utasülésekkel és rendszeres közforgalmi használatra alkalmasabb utastérrel, masszívabb és más kialakítású kapaszkodórendszerrel készülnek majd, a felszereltség pedig belső utastájékoztató rendszerrel egészül(het) ki.

A már említett nagyobb kanyarstabilitás mellett a kettéosztott csuklószerkezet egy másik pozitív hatása az utastér világossága, amit a mélyre húzott ablaksáv, a világos belső burkolatok és a narancssárga bőrrel bevont utasülések tovább javítanak. Az utastér kellemes hőmérsékletét Konvekta KL30 T típusú légkondicionáló biztosítja.

A sofőrfülkét padlószintbeli különbség és egy burkolatlan fémlemezből készült válaszfal határolja el az utastértől. Utóbbi helyett egy valamivel esztétikusabb megoldás jobban illene a jármű karakteréhez. A műszerfal minimális változtatással került át a Ducatoból, a különbséget mindössze a CD-s rádió helyét átvevő kapcsolósor és a kormánykerék közepén lévő Fiat logót felváltó H betű jelenti.

Kombinatorika

A Hunnoid mozgatásáról a donorként szolgáló kisbuszokban márkától függően 180 Multijet Power vagy 3,0 HDi néven ismert négyhengeres, 2999 cm3 lökettérfogatú, 177 lóerős (130 kW) Iveco F1CE3481E turbófeltöltős dízelmotor gondoskodik, melynek erejét 6+1 fokozatú kézi sebességváltó továbbítja az első kerekek felé. Az erőforrás 1400-as percenkénti fordulaton produkálja maximális, 400 Nm-es forgatónyomatékát.

A csuklóharmonikák külső oldala (majdnem) teljes elkormányzottságnál

A prototípus kocsi elsőkerékhajtású, húzócsuklós konstrukció, de tervben van egy hátsókerékhajtású változat elkészítése is. A bemutatóbuszban alkalmazott futóművek nagy változatosságot mutatnak. Elöl a Ducato eredeti, McPherson rendszerű, független felfüggesztésű tekercsrugós futóművét találjuk, ezzel szemben a merev hidas kialakítású, légrugózású B- és C-tengelyek házon belül készültek. Valamennyi keréknél tárcsafékek biztosítják a megfelelő lassulást. Maga a fékrendszer hidraulikus működtetésű, és szintén a Ducatoból származik, akárcsak a fogasléces, szervórásegítésű kormánymű.

A bemutatóbusszal a telephelyen egy rövid próbautat is megtehettünk, melynek keretében olyan sarkalatos pontnak számító manővereket próbálhattunk ki, mint a tolatás vagy a lehető legszűkebb íven történő megfordulás. A korábban már említett becsuklásgátló mechanizmusnak köszönhetően a tolatás nem igényel természetfeletti képességeket, egy csuklós buszokhoz szokott sofőr könnyedén elboldogul a Hunnoiddal is. A fordulókör átmérőjére egyelőre még nincs pontos adat, így a kedves Olvasó kénytelen nekünk elhinni: a Hunnoid valóban elképesztően kis sugarú körön képes megfordulni.

Az még egyelőre a hatósággal való tisztázásra szorul, hogy milyen vizsga szükséges a normál csuklósoknál egyébként lényegesen rövidebb Hunnoid vezetéséhez, azonban azok az üzemeltetők, akik eddig is megkövetelték a D+E kategóriás jogosítványt a csuklós buszaik vezetéséhez, valószínűsíthetően a Hunnoid esetében is el fogják várni ugyanezt a sofőreiktől.

Ilyen már volt: duplacsuklós magyar autóbusz

Bár a Hunnoid kétségkívül úttörő konstrukciónak számít, mégsem ez az első alkalom, hogy duplacsuklós autóbusz készül Magyarországon. Az Ikarus 1988-ban fejleszette ki saját duplacsuklós autóbuszát, amely a 293-as típusszámot kapta. A több mint 22 és fél méter hosszú járművet az Ikarus elsősorban ráhordó vonalakra és széles nagyvárosi sugárutakra ajánlotta. A 293-as a rendkívül sikeres 280-as típus továbbgondolásával készült, motorja az alapmodellhez hasonlóan az első kocsirészben, a padló alatt kapott helyet.

Az egyetlen Ikarus 293-as nem sokkal elkészülte után, az Ikarus gyár udvarán (Fotó: Ikarus archívum)

A busz két csuklószerkezete eltérő kialakítású volt, az első becsuklásgátlóval ellátott, golyókoszorús, míg a második királycsapos szerkezetű. A leghátsó tengely a 280-ashoz hasonlóan kormányzott volt, így a busz hatamas méreteihez képest viszonylag kicsi, 24 méter átmérőjű körön tudott megfordulni.

A prototípus kocsi számos hazai és külföldi bemutatót megjárt, azonban korlátozott felhasználhatósága miatt végül mindössze egyetlen példány készült belőle. A bemutatókat követően Magyarországon előbb Budapesten a BKV-nál, majd később Pécsett tesztelték, mindkét városban utasok nélkül. Ezt követően visszakerült az Ikarus gyárba, ahol eredeti Rába motorját MAN-re cserélték. Végül a kilencvenes évek elején Iránba került, és itt is közlekedett egészen a néhány évvel ezelőtti selejtezéséig. A típust, amely mind a mai napig a valaha gyártott leghosszabb magyar autóbusznak számít, egy korábbi cikkünkben már részletesen bemutattuk, további részletek itt olvashatók róla.

Sokoldalú felhasználhatóság

A Hunnoid ára a jelenlegi tervek szerint a körülbelül a fele lesz egy normál méretű szóló autóbuszénak, így számos üzemeltető számára kínálhat megfontolandó megoldást. A gyártó alapvetően három fő felhasználási területre ajánlja a típust. A szűk utcákkal megáldott történelmi városrészek képezik a Hunnoid elsődleges vadászterületét, az ikercsuklós midi jól kanyaroghatna számos európai város, így például Nürnberg, München stb. keskeny óvárosi  utcáin. A jármű ezen kívül optimális választás lakóparkok és kisebb települések utasforgalmának lebonyolítására is. Ezekhez a felhasználási területekhez célszerű lenne elektromos hajtást társítani, erre vannak is már elképzelések a KF Service Solutions háza táján.

Információink szerint a prototípus kocsi egyelőre nem vesz részt utasforgalmi teszten, hanem folytatja bemutatókörútját. Legközelebb az október 28. és 30. között megrendezendő budapesti Automotive Hungary szakkiállításon láthatja a nagyközönség a nem mindennapi járművet. A Hunnoid jól mutatja, hogy egyedi ötletekből továbbra sincs hiány hazánkban, őszintén reméljük, hogy sok vevőt sikerül meggyőznie képességeiről Európa-szerte.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Címkék