Magazin

Iveco e-Way midibuszt tesztelnek Pápán

A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt részeként egy francia gyártású villanybusz állt forgalomba Pápán. Az Iveco e-Way típuscsalád 10,7 méteres tagját, amely valójában az Iveco buszos divíziójának szárnyai alá tartozó francia Heuliez gyár terméke, április 1-ig lehet kipróbálni a városban. Az autóbuszt március 24-én az ECO-tech visiON Kft., az Iveco hivatalos magyarországi viszonteladó partnerének sajtórendezvényén mi is kipróbálhattuk, a vele szerzett tapasztalatainkról ebben írásunkban számoltunk be.

A Zöld Busz Programot koordináló HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. tájékoztatása szerint a midibusz március 25-től április 1-ig közlekedik Pápán, ez idő alatt ingyenesen lehet kipróbálni a Volánbusz által üzemeltetett 12 helyi viszonylaton. Az ügynökség közleménye kiemeli, hogy az Iveco Bus villanybuszai eddig még nem bizonyítottak az Zöld Busz Programban (sőt, a gyártó nem szerepelt a mintaprojekt minősített partnereinek listáján sem, de úgy tűnik, ez nem jelent akadályt – ezt már mi tesszük hozzá), így a mostani tesztfutás rendkívül jó lehetőség arra, hogy további tapasztalatokat szerezzenek mind általánosságban az elektromos autóbuszok üzemeltetése, mind pedig a konkrét típus üzemi jellemzőinek megismerése terén.

A Zöld Busz Program keretében 2022 és 2029 között a tervek szerint legalább 1100 elektromos meghajtású autóbusz állhat forgalomba a helyi közszolgáltatásban a 180 milliárd forintos, teljes rendelkezésre álló keret felhasználásával. A kezdeményezés első lépéseként elindult mintaprojektek célkitűzése az elektromos buszok helyi közlekedésbe történő beillesztése demonstrációs céllal az ország különböző városaiban. A legfontosabb a tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés- és használat, valamint az infrastruktúra-kiépítés és töltés kapcsán. A kormány kiemelt törekvése, hogy a régióban vezető szerepet vállaljon az elektromobilitás területén.

Fotók: HUMDA

Címkék