Kitekintő

Átadták az 50 ezredik Iveco Crosswayt

Nem mindennapi eredménynek örülhet az Iveco Bus: szeptember 30-án ünnepélyes ceremónia keretében átadták a Crossway típuscsalád 50 ezredik legyártott példányát. A rekordot jelentő mennyiségnek csak egy része viseli az Iveco emblémát, hiszen ebbe beleértendők a korábban Irisbus logóval készült példányok is, ám ez semmit sem von le a világszinten is jelentős piaci siker értékéből.

A Crossway túlzás nélkül valódi sikerterméknek számít az elővárosi-helyközi szegmensben. Az Iveco Bus alig több, mint két éve ünnepelte a 40 ezredik darab átadását, mostanra pedig elkészült a típus 50 ezredik példánya is a csehországi Vysoké Mýto-ban található egykori Karosa gyárban. A létesítmény az utóbbi időben kizárólag a Crossway sorozat tagjainak gyártására koncentrál, átlagosan 20 új autóbusz hagyja el az üzemet naponta, az éves termelés pedig jóval 4000 jármű felett mozog. Az Iveco Czech Republic közvetlenül több, mint 3800, alvállalkozóin keresztül pedig további 1700 főt alkalmaz, ezzel napjaink egyik legnagyobb ipari munkáltatója Csehországban.

A jubileumi példány egy alacsony belépésű, 1-2-0 ajtókiosztású Crossway LE Line, amely a jövőben Ausztria legnagyobb busztársaságánál, az ÖBB Postbus állományában szolgál majd Linz környékén. Az Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, 360 lóerő (265 kW) teljesítményű Iveco Cursor 9 dízelmotorral szerelt, 12 méter hosszú és 45 ülőhellyel rendelkező helyközi autóbusz egy még 2016-ban aláírt, összesen 200 darab Crossway és Crossway LE szállítására vonatkozó szerződés keretében érkezik az osztrák szolgáltató flottájába. A természetesen légkondicionált jármű valamennyi ülésénél USB-aljzatokat helyeztek el, az utazóközönségnek szánt információk pedig egy beltéri TFT-monitoron jeleníthetők meg. A jármű kulcsát Sasha Kaehne, az Iveco Bus nehézjárműves üzletágának vezetője és Karel Zamastil gyárigazgató adta át jelképesen a leendő üzemeltetőnek.

A Crossway 2006-ban jelent meg az akkori Irisbus palettáján a kiöregedő Karosa típusok utódjaként. Az alacsony belépésű változat 2007 óta része a kínálatnak, ami a 2013-as ráncfelvarrás óta Iveco márkajelzés alatt fut. A típuscsalád rendkívül kedvező árfekvésének és viszonylag sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően nem csak Európában, hanem egyes afrikai piacokon is nagy népszerűségnek örvend. A Crossway sorozat tagjai jelenleg négyféle hosszváltozatban (10,7, 12, 13 illetve 14,5 méter), különböző felszereltségi csomagokkal (Line, Pro, valamint a csak az alacsony belépésű kivitelhez elérhető City és a kifejezetten iskolabuszként kínált Pop) készülnek, a felhozatalt pedig az emelt padlószintű, távolsági jellegű Evadys csúcsmodell aktuális generációja teszi teljessé. A hagyományos dízelmotoroson kívül CNG-hajtással is kapható széria különféle változatai a típus másfél évtizedes pályafutása során több nemzetközi szakmai díjat is begyűjtöttek, legutóbb az „Év Fenntartható Autóbusza 2020” címet ítélték oda a biogáz üzemű variánsnak.

Fotók: Iveco Bus

Címkék