Kitekintő

Rekordot döntött 2022-ben az Iveco Bus cseh gyárának éves termelése

Tavaly is jó évet zárt az Iveco Bus csehországi részlege, hiszen minden eddiginél több, összesen 4767 autóbusz készült a Vysoké Mýto-ban található egykori Karosa-gyárban, ami 9%-ot meghaladó növekedést jelent az egy évvel korábbi, 4365 darabos eredményhez képest. Az Iveco buszos divíziója jelenleg piacvezető pozíciót foglal el Csehországban.

Az elismerésre méltó termelési darabszám természetesen ezúttal is a népszerű, sokféle változatban kapható és kedvező árfekvésű Crossway sorozat sikerének köszönhető, amelyre továbbra is élénk kereslet mutatkozik Európa-szerte. Az alacsony belépésű és normálpadlós kivitelben is létező, akár kifejezetten iskolabuszként is specifikálható típuscsalád tavaly újabb taggal bővült a Crossway LE Hybrid személyében (a Voith DIWA NXT automataváltóhoz társítható 48 V-os lágyhibrid rendszert az Urbanway sorozat szóló és csuklós változata is megkapta), amelynek CNG-hajtású verziója a 2023-as Év Fenntartható busza (Sustainable Bus of the Year) díjat is bezsebelte a helyközi kategóriában. Ezt az elismerést egyébként már 2020-ben is elnyerte az Iveco Bus, akkor a normálpadlós, ugyancsak gázüzemű Crossway Natural Power típussal.

A Crossway széria tavalyi újdonsága a lágyhibrid verzió volt – ha minden igaz, idén már jön a tisztán elektromos kiadás is

A csehországi gyárban a tavalyi év folyamán készült el a 150 ezredik autóbusz, a tervek szerint 2023-ban már a lokálisan zéró emissziós gyártása is megkezdődik az üzemben, itt készül majd ugyanis a Crossway sorozat idén bemutatásra kerülő tisztán elektromos hajtású változata. A környezettudatosság más téren is szerepet kap a létesítmény életében: a gyár karbonlábnyomának ellensúlyozására tavaly megkezdett hagyományt folytatva ebben az évben is a legyártott autóbuszokéval azonos számú, vagyis ezúttal összesen 4767 fát ültetnek majd Vysoké Mýto városi erdőgazdaságával együttműködve.

Fotók: Iveco Bus

Címkék