Kitekintő

Tavaly is sikeres évet zárt az Iveco Bus cseh részlege

Bár Iveco Bus csehországi termelése kis mértékben csökkent az előző évhez képest, 2021-ben így is összesen 4365 autóbusz készült a Vysoké Mýto városában található néhai Karosa-gyárban. A sokat látott létesítmény napjainkban az Iveco buszos divíziójának egyik legfontosabb európai bázisa, itt készül ugyanis a cég húzómodellje, az immár több, mint 50 ezer legyártott példánnyal büszkélkedő Crossway típuscsalád.

Mindent egybevetve sikeresnek értékeli a 2021-es évet az Iveco Czech Republic. A koronavírus-járvány okozta nehézségek ugyan 2021-ben sem kerülték el a nagy múltú üzemet, és az egy évvel korábbi, 4522 darabos termeléstől is valamelyest (szűk 3,5%-kal) elmarad a tavaly legyártott összesen 4365 darab autóbusz, a vetélytársak közül feltehetően sokan kiegyeznének ezzel az eredménnyel is. Ennek örömére a cseh részleg pontosan 4365 fa ültetésével járul hozzá a zöld környezet megteremtéséhez és fenntartásához Vysoké Mýto környékén, hangsúlyozva persze, hogy az autóbuszaikban használt motorok is környezetbarát technikával működnek.

Ami a piaci erőviszonyokat illeti, az Iveco Bus a minibuszokat is beleszámítva 39%-ot meghaladó részesedéssel 2020-hoz hasonlóan az elmúlt évet is az első helyen zárta a cseh piacon, bár ez az arány valamivel alacsonyabb az előző évinél (42%). Természetesen ezúttal is a kategóriájában Európa piacvezetői közé tartozó Crossway sorozat volt a siker kovácsa, a legkelendőbb változatnak az alacsony belépésű Crossway LE Line kivitel bizonyult. A kedvező árfekvésű típus idén tisztán elektromos hajtással is bemutatkozik, ami alighanem az Iveco Bus legfontosabb újdonsága lesz a 2022-es évben.

A címlapkép illusztráció, forrás: Iveco Bus

Címkék