Magazin

Tavaszra érkeznek meg a Volánbusz vadonatúj Volvo, Mercedes-Benz és BYD buszai

Az év végéig a Volánbusz részére átadásra kerülő 164 darabos „oroszlános” gázbusz flotta mellett további 138 darab autóbusz teljesítés alatt álló beszerzéséről lehet tudni az állami buszflottát illetően az elkövetkezendő fél évben: nevezetesen 48 darab BYD villanybusz, 50 darab háromtengelyes Volvo 8900 LE és 40 darab Mercedes-Benz Intouro M biztosan érkezik a Volánbusz flottájába, a társaság közlése szerint 2023 tavaszáig. Emellett egy két részre osztott, 114 darabos elővárosi csuklós tender – ennek megnyerésében bízva már meg is kezdték a Kravtexnél egy Credobus Econell 18 Next széria gyártását – és egy 59 darabos normálpadlós autóbuszokra kiírt közbeszerzés is folyamatban van, eredményességük és kormányzati hozzájárulás esetén ezek a buszok is befuthatnak még a jövő év folyamán.

A kormány október közepén összesen 190 új autóbusz, egész pontosan 100 darab Credobus Inovell 12, valamint 50 darab háromtengelyes Volvo 8900 LE és 40 darab Mercedes-Benz Intouro M beszerzéséhez adta hozzájárulását. Ennek eredményeként a Volánbusz élesíteni tudta azokat a már nyár folyamán megkötött, nettó 13,4 milliárd forint összértékű szállítási szerződéseket, amelyek hatályba léptetése csak a pénzügyminiszter áldásától függött. A flotta több mint felét, azaz a saját kockázatra már jóval korábban gyártásba vett Inovelleket a Kravtex-Kühne Csoport időközben már át is adta. A Volvo Buses lengyel üzemének és a Daimler Truck török gyáregységének viszont nem megy ilyen gyorsan a szerződések teljesítése, hiszen amellett, hogy ezek a cégek jellemzően nem termelnek a saját „udvarukra”, a kormányzati hozzájárulás késlekedése és a feszített, előre megtervezett gyártási ütemtervük miatt az autóbuszok csak az ősz vége felé lettek gyártásba véve, így beletelik egy kis időbe, mire a Volánbusz rendelkezésére tudják bocsátani a megrendelt járműveket.

A kocsik átadásának várható szállítási ütemezéséről – beleértve az év elején megrendelt, a Zöld Busz Program keretében beszerzésre kerülő 48 darab BYD villanybuszt is – megkérdeztük a Volánbuszt is. Érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a 40 darab normálpadlós Mercedes-Benz Intouro M és az 50 darab alacsony belépésű, háromtengelyes Volvo 8900 LE típusú autóbuszt előreláthatólag február és április között veszik át. A járművek a szükséges eszközök felszerelése, telepítése után állhatnak forgalomba. A társaság a 48 darab BYD K9UD típusú elektromos autóbusz érkezését 2023 februárjának végére ígérte Győrbe, Zalaegerszegre, Szolnokra, Szegedre és Egerbe is.

A villanybuszok üzemeltetéséhez szükséges töltő infrastruktúra kiépítése is folyamatban van, Győrben például gyakorlatilag már be is fejezték a Mobiliti Volánbusz szakemberei a 13 töltőberendezés telepítését.

Felszereltség tekintetében az Omnibus Hungária által szállított Mercedes-Benz Intourók az idén forgalomba helyezett példányokéval azonos specifikációval érkeznek a társasághoz, és a Volvo Hungária által szállítandó legújabb 50 darabos 8900 LE széria tagjai sem különböznek a korábban átadott társaiktól, érdemi eltérést csak az immár Euro 6e minősítésű erőforrás jelent majd. Az Intourókat 66,8 millió forintos, a 8900-asokat pedig 85 millió forintos darabonkénti vételáron szerzi be a busztársaság – mindkettő viszonylag kedvezőnek mondható.

Fotók: Garamvölgyi Gergő

Címkék