Magazin

Újabb 50 darab Volvo 8900 LE beszerzéséről kötött megállapodást a Volánbusz

Kereken 50 darab alacsony belépésű, háromtengelyes Volvo 8900 LE szállításáról állapodott meg a Volánbusz Zrt. és a Volvo Buses magyarországi képviselete augusztus 1-én. Az autóbuszok megvásárlására vonatkozó közbeszerzési eljárás június végén zárult le, ezen a svéd gyártó mellett az Iveco és az EvoBus-csoport (Mercedes-Benz, Setra) helyi forgalmazója is megmérettette magát, a véghajráig viszont már csak a Volvo Hungária Kft. jutott el. A szerződés megkötése azonban korántsem jelenti azt, hogy a buszok belátható időn belül meg is érkeznek a közlekedési céghez, a beszerzésük ugyanis kormányzati jóváhagyáshoz kötött.

A Volvo magyarországi importőre 8 260 403 784  forintos ajánlattal győzött a Volánbusz tavaly ősszel kiírt pályázatán, ez az ár magában foglalja a buszok 10 évre vetített szűkített élettartam-költségét is. Magát az 50 darabos flottát a nyertes ajánlattevő az eredetileg becsült árnál 25 millió forinttal drágábban, nettó 4 250 366 500 forintért szállíthatná le, nettó 85 millió forintos darabonkénti vételáron.

Az új háromtengelyesek megvásárlására vonatkozó pályázat a Volánbusz többi buszbeszerzéséhez hasonlóan feltételes eljárásként lett meghirdetve, vagyis a járművek lehívására csak akkor kerülhet sor, ha a beszerzéshez szükséges beruházási hitel felvételéhez a kormány is hozzájárul. Ez azonban egyelőre sem ennél az eljárásnál, sem pedig a már szintén megkötött szerződéssel rendelkező, 100 darab Credobus Inovell és 40 darab Mercedes-Benz Intouro M beszerzését célzó tender esetében nem történt meg.

A gazdasági helyzetre való tekintettel megkerestük a Volánbuszt az említett beszerzések jövőjével kapcsolatban, akik továbbirányítottak minket a tulajdonosi jogkört gyakorló Technológiai és Ipari Minisztériumhoz, innen viszont mostanáig nem kaptunk választ kérdéseinkre. Amint ez megtörténik, természetesen frissítjük cikkünket.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék