Húsz darab Volvo 8900 LE térhet vissza a Volánbuszhoz

A Volánbusz Zrt.  közbeszerzési eljárás keretében megvásárolja azt a 20 darab hosszított kivitelű, alacsony belépésű Volvo 8900-ast, amelyeket még a Volánbusz Zrt. egyik jogelődje, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. szerzett be 2014-ben bérlet formájában.

A DAKK 2014-ben tett közzé ajánlati felhívást 20 darab szóló, alacsony belépésű, kéttengelyes autóbusz beszerzésére 48 hónapos bérlet formájában, melynek eredményeként 20 darab Volvo 8900LE típusú autóbusz érkezett a társasághoz. A kéttengelyes, hosszított kivitelű autóbuszokon a jogelődök, azaz az egykori Bács Volán (2 darab), a Körös Volán (5 darab), a Kunság Volán (5 darab) és a Tisza Volán (8 darab) osztoztak – ugyanebben az évben további 32 darab elővárosi, illetve városközi kivitelű Volvo 8900-ast is forgalomba állított a DAKK, ezeket normál adásvétel formájában szerezte be a cég.

A 48 hónapos futamidejű bérleti szerződés 2018 októberében járt le, és ezzel együtt a bérbe vevőnek a gépjárművekre vonatkozó birtoklási és használati joga is megszűnt. A Volvók helyére az akkor átadás alatt álló 120 darabos Credo Econell flottából érkezett 20 darab a Volán Buszpark Kft.-n keresztül.

A regionális közlekedési központok flottakezelője, a Volán Buszpark Kft. egyszer már kísérletett tett a járművek megvásárlására, de az a közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult, mivel a Volán Buszparknál lefolytatott vizsgálatok keretében elkészült szakértői jelentések szerint abban az eljárásban megajánlott nettó ajánlati ár (darabonként nettó 49.400.000,- Ft) a megajánlott járművek piaci értékénél jelentősen, közel 40 %-kal volt magasabb, továbbá a piacon elérhető, illetve az ajánlatkérő egyes fennálló szerződéseiben alkalmazott kamatfelárak is jelentősen kedvezőbbek voltak, mint a vizsgált eljárásban megajánlott kamatfelár. Ha az ajánlatkérő a tárgyi közbeszerzési eljárásban a piaci áraknál jelentősen magasabb árszinten kötött volna szerződést ilyen feltételek mellett, az a hatékony és felelős gazdálkodás követelményeibe ütközött volna. Mivel a fentebb említett körülmények az ajánlattételi határidő lejártát, az ajánlati kötöttség beálltát követően jutottak az ajánlatkérő tudomására, az ajánlatkérőnek nem volt más jogszerű lehetősége, mint az eljárás eredménytelenné nyilvánítása.

A Volánbusz tavaly decemberben újabb közbeszerzési eljárást indított a már lassan másfél éve kényszerpihenőre küldött, jó műszaki állapotú, átlagosan 300 – 400 ezer kilométer telítettségű autóbuszok megvásárlására. A Volán Buszpark eljárásával ellentétben, a Volánbusz pályázata már eredményesen zárult. A nyertes ajánlattevő, a Volvo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. már jóval kedvezőbb áron, mindösszesen nettó 576 millió forintért –  nettó 28, 8 millió forint darabonkénti áron – ajánlotta meg a 20 darabos Volvo flottát.

Címlapkép: Ujvári Sándor

Címkék