További félszáz autóbusszal bővül a Volánbusz járműparkja

A Volánbusz Zrt. közbeszerzési eljárások keretében megvásárolta azt az 51 darab autóbuszt, amelyek korábban a társaság egyik jogelődjénél, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központnál teljesítettek szolgálatot bérlet keretében. A beszerzések eredményeként 20 darab Volvo 8900 és 31 darab Mercedes-Benz Tourismo RH M/2A típusú jármű folytatja szolgálatát immár a Volánbusz tulajdonában. A korszerű, alacsony futásteljesítményű autóbuszok átlagéletkora 5 év. A társaság kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utasigények legmagasabb szintű kiszolgálása.

Húsz darab használt Volvo 8900-as típusú autóbusz beszerzéséről kötött szerződést a Volánbusz Zrt. a Volvo Hungária Kft.-vel. A 89 férőhelyes, alacsony belépésű, kéttengelyes, hosszított kivitelű járműveket 2014 októberében helyezték először forgalomba a Volánbusz dél-alföldi jogelődjénél, beszerzésük akkor 48 hónapos bérlet formájában valósult meg. Az autóbuszokon a DAKK Zrt. jogelőd társaságai, az egykori Bács Volán (2 darab), a Körös Volán (5 darab), a Kunság Volán (5 darab) és a Tisza Volán (8 darab) osztoztak. A 48 hónapos futamidejű bérleti szerződés 2018 októberében járt le, és ezzel megszűnt a DAKK Zrt.  gépjárművekre vonatkozó birtoklási és használati joga is – az autóbuszok ezután visszakerültek a bérbeadóhoz. A Volvók helyére az akkor átadás alatt álló 120 darabos Credo Econell flottából érkezett 20 darab a Volán Buszpark Kft.-n keresztül. A Volvo 8900-asok megvásárlására a Volánbusz tavaly decemberben indított közbeszerzési eljárást, és miután az nemrégiben eredményesen zárult, most közel másfél éves kényszerpihenő után újra forgalomba állhat a keveset futott 20 darabos flotta.

Az autóbuszok Euro 6-os környezetvédelmi besorolású Volvo D8K dízelmotorral és nagy teljesítményű klímaberendezéssel rendelkeznek. Második ajtajuknál mechanikus rámpa található, így kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Fedélzetükön a hangos utastájékoztatást lehetővé tévő járművezetői mikrofon és beépített erősítő mellett a kor kívánalmainak megfelelően van mód vizuális információátadásra is. A régi-új Volvók nem térnek vissza eredeti rendeltetési helyükre: a járművekkel április közepétől az ország nyugati felében találkozhatnak majd az utasok, tíz-tíz busz érkezik majd Veszprém és Zala megyébe.

A Volánbusz flottáját erősíti az a 31 darab használt, normálpadlós, szintén hosszított kivitelű előző generációs Mercedes-Benz Tourismo RH M/2A autóbusz is, amelyek beszerzéséről az EvoBus Hungária Kft.-vel kötött szerződést a közlekedési társaság. A 2015 novemberében forgalomba állított kéttengelyes járművek 52 ülőhellyel rendelkeznek, valamennyi üléspárt két levegőbefúvóval, két olvasólámpával és leszállásjelzővel látták el. Az utasteret meleg időben légkondicionáló berendezés hűti, a    Euro 6-os környezetvédelmi besorolású. E járművek továbbra is a keleti régió városaiban, Baja, Hódmezővásárhely, Kalocsa, Kecskemét, Kiskunhalas, Makó, Szeged és Szentes helyközi közlekedésében teljesítenek majd szolgálatot.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék