Magazin

Újabb 190 autóbusszal frissülhet a Volánbusz flottája

Értesüléseink szerint összesen 190 új autóbusz, egészen pontosan 100 darab Credobus Inovell 12, 50 darab háromtengelyes Volvo 8900 LE és 40 darab Mercedes-Benz Intouro M beszerzésére adja hivatalosan is áldását napokon belül a kormány. Az autóbuszok megvásárlására vonatkozó közbeszerzési eljárások még a nyár végén lezárultak, sőt, a szerződéskötésekre is sor került már a Volánbusz és a három tendergyőztes, a Kravtex-Kühne Csoport, a Volvo Hungária illetve az Omnibus Hungária között, de mivel a beszerzések finanszírozása részben beruházási hitelből valósul meg, a járművek lehívásához szükség volt a kormányzat hozzájárulására is – ami a pletykák szerint a napokban meg is történt. A szerződések összértéke nettó 13 378 816 500 forint.

A Kravtex nettó 6 456 450 000 forintért szállíthatja le az újabb, ezúttal 100 darabos Inovell-flottát, a buszok darabonkénti nettó vételára közel 64,6 millió forint. A járművek a korábbi szállításokkal megegyező felszereltséggel érkeznek, azaz utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel, valamint az üléseken elhelyezett USB-töltőpontokkal is felszerelik majd őket. Az Inovellek átadása várhatóan meg az idén lezárulhat, mivel a győri buszgyártó saját kockázatra már korábban gyártásba vette a járműveket.

 

Az Omnibus Hungária a 40 darab Mercedes-Benz Intouro M helyközi autóbuszt nettó 2 672 000 000 forintért ajánlotta meg. A Daimler Truck AG törökországi gyárában készülő kocsik nettó 66,8 millió forintos egységáron, az idén forgalomba helyezett példányokéval azonos specifikációval érkeznek a társasághoz. Ezeket a buszokat is felszerelik légkondicionálóval, fedélzeti kamerarendszerrel, utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal is. Az Intourók aktív biztonsági felszereltségének részét képezi majd a Mercedes-Benz Active Brake Assist 5 (ABA 5) nevű, álló és mozgó objektumokat egyaránt felismerő korszerű balesetmegelőző rendszere is. Emellett a buszokban sávtartó asszisztens, keréknyomás-ellenőrző rendszer és elektromos rögzítőfék is segíti majd a gépkocsivezetők munkáját.

Felszereltség tekintetében a Volvo Hungária által szállítandó legújabb 50 darabos 8900 LE széria tagjai sem különböznek a korábban átadott társaiktól, érdemi eltérést várhatóan csak az immár Euro 6e minősítésű erőforrás jelent majd. Az újabb háromtengelyes-flottát a Volvo nettó 4 250 366 500 forintért szállítaná le, nettó 85 millió forintos darabonkénti vételáron. Ezek a nagy forgalmú elővárosi és regionális vonalakra szánt, 14,8 méter hosszú buszok a Mercedesekhez hasonlóan minden valószínűség szerint csak 2023 első felében érkezhetnek meg Magyarországra, mivel csak a megrendelés jóváhagyását követően kerülnek majd gyártásba.

Fotók: Garamvölgyi Gergő

Címkék