Magazin

Már „szállingóznak” a Volánbusz új Intourói

Információink szerint a napokban megérkezett hazánkba a Daimler Truck AG törökországi üzeméből a Volánbusz a 32 darabos Mercedes-Benz Intouro M flottájának az első öt példánya: a járművek megvásárlásáról még tavaly kötött megállapodást a Volánbusz és a Volán Buszpark Kft. a Daimler Buses hazai képviseletét ellátó Omnibus Hungária Kft.-vel.  A 3 darabos opciós mennyiséggel együtt 32 darab regionális, valamint országos forgalmat kiszolgáló, a Mercedes-Benz Intouro M jelzésű, azaz a típus 13,09 méter hosszú kiviteléből kikerülő autóbuszok nettó 1,96 milliárd forint értékben érkeznek a Volánbuszhoz, darabonkénti vételáruk nettó 62,9 millió forint.

A Volánbusz dinnyesárga flottaszínét viselő járművek néhány napja futottak be a szerződés teljesítésébe bevont egyik alvállalkozó telephelyére, tehát az aktuálisan szállítandó 32 darabos széria első példányainak forgalomba állítására már nem sokat kell várni. Az általunk ismert elosztási tervezet szerint Pest megyébe 10 kocsi kerül majd a nemrég alapos modellfrissítésen átesett Mercedes-Benz Intouro típusból. Az ország nyugati részében forgalomba álló autóbuszokból 5 kocsi kerül a Győr-Moson-Sopron, 4 Veszprém, 2 pedig Zala megyébe. A keleti régióba érkező 11 Intouro közül 6-ot kapna Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 3-at Heves és 2-öt Jász-Nagykun-Szolnok megye. A megújult Mercedes-Benz Intourót az Omnibus Hungária jóvoltából tavaly mi is kipróbálhattuk, a típusról és a tapasztalatainkról ebben az írásunkban lehet bővebben olvasni.

Az autóbuszok műszaki és felszereltségi paramétereiről előzetesen annyit lehet tudni, hogy az 1-1-0 ajtóelrendezésű kocsikat 54+1 ülőhellyel szerelik, teljes befogadóképességük 81 fő. A buszok külső megjelenése viszonylag kevés meglepetést tartogat. A Volánbusznak szánt kocsikat LED-es nappali menetfénnyel, halogén homlokfali fényforrásokkal, hátsó LED-es lámpatestekkel, elektromosan működtethető visszapillantó tükrökkel és két külső viszonylatjelzővel szállítja az Omnibus Hungária.

Az utastérben, ahogy azt a Volánbusz beszerzéseinél már megszokhattuk tolató- és forgalomfigyelő kamerával kiegészített biztonsági kamerarendszer is helyet kap. A fedélzeten egyebek mellett légcsatornákon elhelyezett légbefúvókat és olvasólámpákat, valamint 54 darab USB töltőpontot is találhatunk majd, s ezen kívül a WiFi szolgáltatás előkészítése is gyárilag megtörténik. A vezetőtéri oldalsó ablak és az első utasajtó egyrétegű fűtőszálas, oldalablakok pedig thermopan üvegezést kapnak. Az autóbuszok 6,5 m³ térfogatú csomagtérrel rendelkeznek, itt került elhelyezésre a Fogmaker gyártmányú automata motortéri tűzelfojtó rendszer tartálya is.

A gépkocsivezetők munkáját éppen az új Intouróban debütált, álló és mozgó objektumokat egyaránt felismerő aktív balesetmegelőző elektronika – ami képes automatikusan állóra fékezni az autóbuszt ütközésveszély észlelése esetén -, az  Active Brake Assist 5, röviden ABA 5 néven futó továbbfejlesztett vészfékasszisztens rendszer, sávtartó asszisztens, keréknyomás-ellenőrző rendszer, és elektromos rögzítőfék is segíti.

A Volánbusz új szerzeményei a motorkínálatból a kéttengelyes változatok erőforrásaként elérhető 7,7 literes Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor 299 lóerős (220) változatát kapják, amely már megfelel a 2022. év elejétől érvényes Euro 6 E szabályozásnak. A motor 1200 Nm-es legnagyobb nyomatékát 6+1 sebességes, pedálról és kézi kapcsolóval is vezérelhető, 5 fokozatú, 2650 Nm fékezőnyomatékú intarderrel egybeépített ZF EcoLife 2 automataváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. A utastér belső hőmérsékletéért 32 kW hűtőteljesítményű, 5200 m³ szállítási kapacitású és vírusellenes aktív szűrővel felszerelt Konvekta légkondicionáló, valamint egy 30 kW-os fűtési teljesítményű kiegészítő fűtőkészülék felel. A kocsikat oldalanként 2-2 darab nyitható ablakfelülettel is ellátják.

A „volános” példányok 340 literes össztérfogatú üzemanyagtartály-rendszere kb. 970 kilométeres hatótávot tesz lehetővé, a buszok UITP SORT 3 mérési eljárás szerinti átlagfogyasztását a gyártó 35,15 liter/100 kilométerben adta meg. A nitrogén-oxid redukáló folyadék tartály térfogata 53 liter, ezzel az AdBlue mennyiséggel a járművek kb. 3015 kilométert tudnak megtenni.

Címkék