Magazin

Érkeznek a Volánbusz vadonatúj háromtengelyes Volvói

Amint arról már több alkalommal beszámoltunk weboldalunkon, egy januárban megindított közbeszerzési eljárás eredményeként hamarosan 50 darab háromtengelyes Volvo 8900 LE típusú elővárosi (M3/II osztályú) autóbusz érkezik a Volánbusz kötelékébe. A járművek megvásárlásáról szóló megállapodást a közlekedési társaság szeptember 30-án megszűnt flottakezelője, a Volán Buszpark Kereskedelmi Kft. és a Volvo Buses hazai képviselete, a Volvo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. még július első napjaiban kötötte  meg.  A nettó 4 171 281 500 forint értékű flotta átadását a svéd haszongépjármű-gyártó vállalat 2021 negyedik negyedévére ígérte. 

A félszáz darabos széria a szállítási ütemterv szerint november és december folyamán érkezne a Volvo Buses wrocławi (Lengyelország) üzeméből, s információink szerint a gyártó már meg is kezdte az első példányok leszállítását Magyarországra. Úgy tudjuk, hogy a teljes flotta várhatóan még ebben a hónapban befut a Volvo Buses hazai képviseletéhez. A nagy forgalmú elővárosi és regionális vonalakra szánt, 14,8 méter hosszú autóbuszokból a Volánbusz az ország nyugati és keleti régiójában 20-20-at, míg a középsőben 10-et tervez majd forgalomba állítani.

Ahogyan azt már korábban többször részleteztük, a Volvo B8RLE önjáró alvázára szerelt alumíniumkarosszériás  járműveket Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, 7,7 literes, 320 lóerős (235 kW) Volvo D8K dízelmotorral szállítja a gyártó, amelyhez erőátviteli egységként ZF EcoLife 6AP típusú 6+1 sebességes automataváltó párosul majd, 1500 Nm fékezőnyomatékú, négyfokozatú intarderrel egybeépítve. Az autóbuszokat felszerelik teljes utasteret megfigyelő, tolatókamerával és forgalomfigyelő kamerával kiegészített biztonsági kamerarendszerrel, utasszámláló berendezéssel, GPS-vezérelt audiovizuális utastájékoztató rendszerrel, minden ülésről elérhető USB-csatlakozókkal (üléspáronként 1-1 darab), 30 kW hűtőteljesítményű, 4400 m³ szállítási kapacitású klímaberendezéssel és automatikus fedélzeti tűzoltórendszerrel is. A típust néhány hete mi is kipróbálhattuk a Volánbusz tesztvezetésssel egybekötött sajtótájékoztatóján a Hungaroring területén található Grupama Tanpályán.

A Volvo 8900-as háromtengelyes nyújtott változatából tavaly 15 példány érkezett a közlekedési céghez a mostani tendergyőztessel megegyező kétajtós kivitelből

A hamarosan forgalomba álló 50 darabos állományon túl, a közlekedési társaság október első napjaiban újabb 50 darab alacsony belépésű, háromtengelyes, szóló elővárosi (M3/II osztályú) autóbusz beszerzésére vonatkozó felhívást tett közzé; ez a tender jelenleg még ajánlattételi szakaszban tart. Ezek a járművek eredményes közbeszerzési eljárás esetén előreláthatólag 2022 harmadik negyedévében érkeznének meg a közlekedési társasághoz.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék