Magazin

Megérkeztek a Volánbusz vadonatúj Mercedes-Benz Intourói

Hét megye autóbusz-közlekedését korszerűsíti az a 32 darab új, helyközi kivitelű, Mercedes-Benz Intouro M, amelyek beszerzésére a Volánbusz egykori flottakezelő társasága, a Volán Buszpark Kft. 2021 szeptemberében kötött megállapodást az Omnibus Hungária Kft.-vel. A járművek a napokban érkeztek meg a közlekedési társasághoz, és 16-26 éves buszok kiváltásával fiatalítják az állományt. Újdonságuk az a vezetéstámogató biztonsági rendszer, amely a gyalogosokat és a kerékpárosokat is érzékeli, s adott esetben vészfékezéssel segít a jármű vezetőjének elkerülni a balesetet.

A Volán Buszpark Kft. 2021 áprilisában írt ki közbeszerzési eljárást összesen 79+8 darab, M3/II osztályú (főként ülő utasok szállítására kialakított), helyközi kivitelű, normál padlómagasságú autóbusz beszerzésére. Az eljárás eredményeként a Kravtex Kft. tavaly szeptemberben és októberben 55 darab Credobus Inovellt adott át a Volánbusznak, ez év április 1-ig pedig megérkeztek az Omnibus Hungária Kft. által szállított Mercedes-Benz Intouro M jelzésű, azaz 13,09 méter hosszú autóbuszok is.

A Mercedes-Benz sokoldalú helyközi típuscsaládjának aktuális, harmadik generációjából kikerülő járművekbe a 2022. év elejétől érvényes szabályozásnak megfelelően már Euro 6 E környezetvédelmi besorolású motor került, 73 utast szállíthatnak (5 fő/m2 állóhely-kihasználással számolva), vírusellenes aktív szűrős légkondicionáló berendezéssel, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal felszereltek. A normálpadlós kialakításnak köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér (6,5 m³ térfogatú) is az utasok rendelkezésére áll.  Az autóbuszok a legfejlettebb vészfék-asszisztens rendszerrel, az Active Brake Assist 5-tel felszerelve kerülnek forgalomba, amely kategóriájában világelsőként a Mercedes-Benz megújúlt Intouro típuscsaládjában mutatkozott be. Ez a vezetéstámogató biztonsági rendszer már a gyalogos és kerékpáros közlekedőket is érzékeli, és szükség esetén akár vészfékezéssel igyekszik elkerülni az álló vagy mozgó személyekkel ill. akadályokkal történő ütközést. Emellett a buszokban sávtartó asszisztens, keréknyomás-ellenőrző rendszer és elektromos rögzítőfék is segíti a gépkocsivezetők munkáját. A járművek műszaki jellemzőit részletesen ebben a cikkünkben szedtük össze, az első fotókat pedig itt közöltük a Volánbusz új szerzeményeiről.

 

A regionális illetve országos forgalom kiszolgálására szánt járművekből 10 kocsi Pest megyében, 11-11 darab pedig az ország keleti, illetve nyugati régiójában áll forgalomba. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 6, Győr-Moson-Sopron megyében 5, Heves megyében 3, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2, Veszprém megyében 4, Zala megyében 2 autóbusz fiatalítja a járműállományt, a megyeszékhelyekről vagy nagyvárosokból kiinduló helyközi autóbuszvonalakon szolgálva az utasok kényelmét. A Pest megyébe érkező 10 új autóbusz pedig az 51-es úton Bács-Kiskun megyébe közlekedő Budapest–Bácsalmás, Budapest–Baja, Budapest–Kalocsa, Budapest–Jánoshalma járatok kiszolgálási színvonalában jelent előrelépést. A beszerzés értéke 1,96 milliárd forint, az autóbuszok darabonkénti vételára nettó 62,9 millió forint.

A Volánbusz 2018-ban elindított, nagyarányú jármű-fiatalítási programjának eredményeként eddig – a már teljesített és teljesítés alatt álló megbízásokkal együtt – 1924 korszerű autóbusz került beszerzésre, s idén akár további 1000 darab jármű is érkezhet, így a társaság reményei szerint 2022 végére a teljes autóbusz-állomány 40%-a megújul.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék