Magazin

Két duplacsuklós autóbusszal és sok más érdekességgel jön a BKV kelenföldi nyílt napja

Május 11-én, a közlekedési kultúra napján folytatódik a BKV nyílt nap sorozata, ezúttal a 75 éves kelenföldi autóbuszgarázs nyitja meg kapuit a közlekedésbarátok előtt – tájékoztatta portálunkat a fővárosi közlekedési társaság.  Az egész napos, ingyenes rendezvényen különleges járművek, vezetett csarnoklátogatás és KRESZ-pálya várja a látogatókat, a Magyar Közlekedési Szövetség és a BKV közös szervezésében pedig kerekasztalbeszélgetést hallgathatnak meg az érdeklődők a közlekedésbiztonságról. A regisztrációhoz kötött programokra – tesztvezetés, vezetett túra a szerelőcsarnokban – már lehet időpontot foglalni a BKV weboldalán.

Különleges járművek, vezetett csarnoklátogatás, KRESZ-pálya és tesztvezetés is várja a közlekedésbarátokat a BKV egész napos, 10:00-tól 16:00-ig tartó (belépés 15:30-ig) ingyenes rendezvényén, a kelenföldi autóbuszgarázs nyílt napján szombaton. A látogatók – előzetes időpontfoglalással – vezetett túrákon vehetnek részt a szerelőcsarnokban, illetve autóbusz-szimulátoron, sőt, valódi oktatóbuszokon is kipróbálhatják, hogy menne nekik az autóbusz-vezetés. Erre a három programra a linkekre kattintva, vagy közvetlenül a társaság weboldalán lehet regisztrálni.

A BKV két különleges, duplacsuklós buszát is megnézhetik majd a közösségi közlekedés rajongói a főváros legrégebben működő autóbusz-telephelyén. Kelenföldön állomásozik ugyanis az az Ikarus 293-as duplacsuklós autóbusz, amelynek egyetlen – napjainkban Teheránban megtalálható – eredeti példánya 1988-ban gördült ki az Ikarus mátyásföldi gyáregységének kapuján. A különleges jármű replikája két éve készült el a BKV-nál több éves munka eredményeként, két Ikarus 280-as normál csuklós autóbuszból. A rendezvény másik duplacsuklós autóbusza a már szintén jól ismert, 2021-től játszóbuszként funkcionáló Van Hool newAGG300-as lesz, amely már évek óta a kisgyermekek kedvence a BKV nyílt napjain.

A magyar jogszabályok hiányosságai miatt nem adható forgalomba a BKV duplacsuklós Van Hool newAGG300-asa, ám a gyerekek körében töretlen népszerűségnek örvend

A nosztalgiaflottából többek között az egykori MALÉV Air Tours szellemét megidéző háromtengelyes Ikarus 396-os turistabuszt, az Ikarus 405-öst vagy az Ikarus 415-öst tekinthetik meg közelebbről a közlekedésbarátok. A rangidős Mávag TR5-össel utazni is lehet majd a telephelyen belül, a hazia csuklósbusz-gyártás történetében mérföldkőnek számító Ikarus 180-ason pedig egy kelenföldi garázstörténeti tárlatot lehet majd megtekinteni. Az érdeklődők retró Ikarusokkal juthatnak el az Etele térről és a Móricz Zsigmond körtérről a telephelyre, a járatok 10:00 és 15:30 között félóránként indulnak. A közkedvelt járművekkel visszafelé is lehet majd utazni, 10:20-tól – szintén félóránként – indulnak a járatok a buszgarázstól.

Különleges magyar járműtörténeti emlék a MALÉV Air Tours egykori Scania alvázas Ikarus 396-osa (Fotó: liberatus.eu)

Május 11-e 2015 óta a közlekedési kultúra napja, a biztonság- és környezettudatosan, udvariasan közlekedő emberek ünnepnapja – emlékeztet a BKV. Ebből az alkalomból a társaság a Magyar Közlekedési Szövetséggel közösen kerekasztal-beszélgetést szervez a közlekedésbiztonságról. A 10:30-kor kezdődő rendezvényen a Magyar Autóklub, a Budapesti Autósok Közössége, a Közlekedéstudományi Egyesület, a Magyar Közlekedési Szövetség és a BKV szakemberei vesznek részt. A beszélgetést élőben lehet majd követni a BKV Facebook-oldalán is.

A közlekedési kultúra napjához kapcsolódik az a járművezetői verseny is, amelynek egyik helyszíne a kelenföldi autóbuszgarázs környéke lesz, és elsősorban a buszok fogyasztását mérik majd. Ezzel egyidőben Miskolcon az elektromos busz kategóriában, a BKV Száva villamos kocsiszínében pedig a villamos kategóriában, szimulátoron rendezik meg az energiafogyasztási egyéni versenyt.

A BKV kelenföldi nyílt napjára a már említett retró különjáratok mellett menetrendszerinti járatokkal (7-es és 53-as busz, illetve 19-es, 49-es villamos) is el lehet jutni. A társaság szerint érdemes a közösségi közlekedést igénybe venni, mivel a buszgarázs körül a parkolás helyhiány miatt korlátozott. A BKV Zrt. a programváltoztatás jogát fenntartja.

Fotók: BKV Zrt.

Címkék