Magazin

Nyílt nappal ünnepli 40. születésnapját a BKV Dél-pesti autóbuszgarázsa

Szeptember 2-án, azaz jövő szombaton folytatódik a BKV járműtelephelyein rendezett nyílt napok idei sorozata. Ezúttal a Dél-pesti Autóbuszgarázsban várja számtalan ingyenes, ám online vagy helyszíni regisztrációhoz kötött program az érdeklődőket – írja portálunk részére eljuttatott közleményében a fővárosi közlekedési társaság.

A mai Dél-pesti Autóbuszgarázst 1983. szeptember 28-án adták át, a létesítmény tehát idén már 40 éve szolgálja ki folyamatosan járművekkel Budapest déli és keleti területeinek egy részét. A mostani telephelytől néhány száz méterre már az 1950-es évek végétől üzemelt egy garázs, miután 1957 második felében a Köztisztasági Hivataltól átvett „rozsda- és romhalmazt” – a dolgozók lelkes segítségével – néhány hónap alatt autóbuszokat tároló, karbantartó és üzemeltető teleppé alakították át. Az 1958. április 4-én megnyitott üzemegység akkor – a korszellemnek megfelelően – Kilián György kommunista partizánmártír nevét vette fel. Később, a nyolcvanas évek elején a régi garázstól pár száz méterre, a Nagykőrösi út és a Méta utca kereszteződésénél kezdődött el az „Új Kilián”, a kor színvonalának megfelelő autóbuszgarázs építése, ezúttal is jelentős dolgozói segítséggel. Az üzemegység a rendszerváltáskor kapta mai nevét.

Az Dél-pesti Autóbuszgarázs ingyenes nyílt napjára szeptember 2-án, szombaton 10:00 és 16:00 között várják az érdeklődőket (a belépés 15:30-ig lehetséges) a BKV munkatársai. Az idén 40 éves telephelyre látogatók nem csak az innen nap, mint nap kiálló autóbuszokat nézhetik meg „testközelből”, hanem olyan különleges járműveket is, mint a veterán és youngtimer korú restaurált Ikarus 211 és Ikarus 521 midibuszok, a Malév egykori színtervét viselő, illetve a lőpavilonként szolgáló különleges Ikarus 280-asok, vagy éppen a BKV értékmentési tevékenységének legújabb példányát, amelynek típusát a rendezvény napján és helyszínén fedi majd fel a közlekedési társaság. Lehetőség lesz továbbá az autóbusz-vezetés kipróbálására, néhányan pedig beülhetnek egy önvezető autóba is. Erre a két programra a regisztráció a jövő héten indul, ezért érdemes lesz figyelni a BKV webes felületeit, így például a társaság megújult honlapját, illetve Facebook– és Instagram-oldalait, ahol az online és a helyszíni regisztrációról is tájékoztatást adnak.

Az érdeklődők ezen kívül betekinthetnek a Dél-pesti Autóbuszgarázs mindennapjaiba is, megnézhetik például, hogyan működik a gyakorlatban a Fogmaker automata motortéri tűzoltórendszer – ez a berendezés a mai új autóbuszokon már kötelező tartozék. A nosztalgia járművek szerelmesei csodaszép veteránautókat is láthatnak majd, a gyerekeket pedig a duplacsuklós Van Hool játszóbusz (címlapképünkön) és ugrálóvár várja. A rendezvényen fellép a Jolene Drive zenekar.

A közösségi közlekedés rajongói számára a Dél-pesti nyílt napon lesz először megvásárolható a jelenleg a BKV nosztalgiaflottáját gyarapító BPO-477 rendszámú Ikarus 280-as csuklós autóbusz (280.49 kivitel) 1:87 méretarányú, limitált darabszámú makettje. Számos más ajándéktárgy is várja majd a vásárlókat: mese- és szakkönyvek, hűtőmágnesek, kulcstartók, pólók, baseball sapkák. A gyűjtők számára lesz lehetőség igazi járművekből származó relikviák, így például vészjelző nyomógomb, utastéri kapaszkodó, vagy éppen „Ikarus” feliratú rendszám feletti díszléc vásárlására is. Az ajándéktárgyak megvásárolhatók a BKV webshopjában és üzletében (1072 Budapest, Akácfa utca 22.) is.

A programváltozás jogát a szervezők fenntartják. A rendezvényre nosztalgiajáratokat is indít a BKV Kőbánya-Kispest, illetve Soroksár felől: Kőbányáról 9:30-tól, míg a soroksári Auchan Áruháztól 10 órától kezdve indulnak a Dél-Pesti Autóbuszgarázshoz Ikarus 280-as típusú autóbuszok 15:00-ig, visszafelé pedig 16:35-ig, illetve 16:45-ig. A járműtelepre ezen kívül menetrend szerinti járatokkal (36, 54, 55, 84E, 89E, 198, 294E) is el lehet jutni – ezek igénybevétele mindenképpen javasolt, a buszgarázs körül ugyanis a parkolás nem lehetséges.

Címlapkép: BKV Zrt.

Címkék