Magazin

Fotós napot szervez a BKV Óbudán az Ikarus 415 tiszteletére

Amint arról beszámoltunk, harmincöt év szolgálat után tegnap végleg elbúcsúzott Budapest utazóközönségétől az Ikarus 415-ös utolsó, még napi közforgalomban használt példánya. A típus szerelmeseinek azonban 2022. június 18-án, azaz most szombaton több 415-öst is lehetősége lesz lencsevégre kapni az óbudai autóbuszgarázsban. A BKV által szervezett rendezvény ingyenes, azonban létszámkorlátozott és előzetes regisztrációhoz kötött, érdemes tehát sietni.

Az Ikarus 415-ös 1987-től kezdve harmincöt éven keresztül volt a BKV közforgalmú autóbusz-állományának egyik meghatározó járműtípusa. Valaha összesen 175 példány szolgált belőle a fővárosban, jellemzően a budai oldalon, ám az elmúlt évek járműbeszerzéseinek hatására az utóbbi időben már egyre ritkábban lehetett találkozni a belvárosból teljesen kiszoruló típussal Budapest útjain. 2022 tavaszára mindössze egyetlen működőképes busz maradt forgalmi állományban, és elérkezett az idő a végleges „nyugdíjazására”. A távozó autóbuszt – az eredetileg BU 04-68, majd BPO-701, MTZ-650, végül pedig BPI-415 forgalmi rendszámú, 1992-ben készült példányt – utolsó forgalmi állapotában őrzi meg a közlekedési társaság retró- és későbbi nosztalgiaközlekedés céljából.

Utolsó útját követően, most szombaton az Óbuda Autóbuszgarázsban tervezetten együtt lesz látható többek között a BKV forgalmi állományából utolsóként kivont kocsi, a BKV korábban restaurált, első szériás nosztalgia 415-öse, a BKV oktatóbusza, valamint a Volánbusz Zrt. (ex-Somló Volán) és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (ex-Vértes Volán) megőrzött Ikarus 415-ösei, további autóbuszok társaságában.

A 2022. június 18-án, szombaton 9 és 11 óra között tartandó fotós eseményre (cím: 1037 Budapest III., Pomázi út 15) összesen 200 érdeklődő (fél óránként 50 látogató) regisztrálhat online erre a linkre kattintva (helyszíni regisztráció nincs).

Fontos információk a fotós napról:

  • Az eseményre kötelező az online regisztráció.
  • Helyszíni regisztráció nincs, a BKV csak a fenti linken fogad előzetes jelentkezést.
  • Családok, baráti társaságok esetén is minden látogatónak külön szükséges regisztrálni.
  • A telephelyre csak a regisztráció szerinti idősávban van módja a közlekedési társaságnak beengedni a látogatókat.
  • Egyszerre 50 regisztrált fő tartózkodhat a telephelyen, így az új turnus beengedését csak az előző turnus távozása után tudják megkezdeni.
  • Az eseményen csak a fotózásra kiállított járművekről lehet felvételeket készíteni, egyéb programot, telephelybejárást ezúttal nem tart a BKV.
Címkék