Magazin

Ikarus-fesztivált rendeznek a hétvégén Kőbányán

A Közlekedési Múzeum szervezésében szombaton és vasárnap Ikarus-fesztivált tartanak Kőbányán, az egykori Északi Járműjavító Dízelcsarnokában. A Közlekedési Múzeum leendő otthonában augusztus utolsó hétvégéjén a legendás márka típusainak kisebb arzenálját lehet majd megtekinteni, hiszen összesen tizenkét veterán, vagy youngtimer korú Ikarus autóbuszt állítanak ki – közölték portálunkkal a szervezők a mai napon.

Az időszaki kiállítás mozdonyai mellett ezúttal az Ikarus buszok is főszerepet kapnak

A mindkét napon 12 és 19 óra között nyitva tartó rendezvény látogatói megtekinthetik többek között a múzeum gyűjteményfejlesztési programja keretében frissen restaurált, címlapképünkön is látható Ikarus 66-ost, amely az egész kiállítás talán legnagyobb attrakciója lesz. A nagyközönség számára most először látható oldtimer autóbusz több éven át tartó restaurálási munka során kapta vissza eredeti állapotát. A kultikus 55/66-os típuspár elterjedt becenevét, a „farost” a kifejlesztésekor újszerűnek számító farmotoros elrendezés, illetve az ehhez kapcsolódó jellegzetes, a járműtestből hátra kinyúló motorsátor ihlette. Látható lesz továbbá a gyár exportsikereit megalapozó Ikarus 311-es, valamint egy IFA alapokra épített Ikarus 211-es autóbusz – ez a két jármű szintén a Közlekedési Múzeum tulajdona, utóbbi felújításával ugyancsak nemrég készültek el.

A Közlekedési Múzeum korhűen felújított Ikarus 66-osa a hazai nosztalgiabusz-állomány legújabb ékessége

Rajtuk kívül a helyszínre érkezik egy Ikarus 180-as, az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár első sorozatban gyártott elővárosi-városi csuklós busztípusának egy példánya is, egy-egy Ikarus 60-as és 260-as, valamint egy Ikarus EAG E15-ös midibusz és egy, a Volkswagen LT 55 kisteherautó alapjaira épített Ikarus 521-es városi minibusz is a BKV Zrt. jóvoltából. A rendezvényen szintén kiállításra kerülő Ikarus 266-ost és 55-öst a Volánbusz Zrt. bocsátja rendelkezésre. Szombaton az Aeropark kiállítóhelyet működtető Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) csodálatosan restaurált muzeális Ikarus autóbuszai is ott lesznek az eseményen: a néhai Malév Air Tours állományából származó Ikarus 250-es és Ikarus 350-es távolsági buszok mellett a Magyar Honvédség egykori Ikarus 250-es vezérkari tárgyalóbusza teszi majd teljessé a felhozatalt. A Lanta Kft. jól ismert veterán Ikarus 620-asa ugyancsak megcsodálható lesz a Dízelcsarnokban.

A szervezők szombaton betűkereső játékkal, kitűzőkészítéssel és színezéssel várják a gyerekeket, az időszaki kiállításban pedig kurátori tárlatvezetéseket tartanak. A Dízelcsarnokban álló autóbuszok vezetőfülkéjébe be is lehet majd ülni, így bárki kipróbálhatja, milyen lehetett egy Ikarus volánja mögött dolgozni.

A közelmúlt technikai színvonalát az egykor a Malév Air Tours flottájában szolgált Ikarus 350-es idézi majd fel

A Népliget és a Kőbányai úti helyszín között az Ikarus gyár egyik legismertebb típusa, egy Ikarus 55-ös („Bözsi”) nosztalgiabusz is közlekedik majd szombaton. A Volánbusz Zrt. által üzemeltetett járatra külön retúrjegyet kell váltani online elővételben, vagy a készlet erejéig a járművezetőnél. Az Ikarus-hétvégén való részvételhez a „Volt egyszer egy Északi…a történet folytatódik” című időszaki kiállításra kell a kívánt napra jegyet vásárolni, így a mozdonyok mellett most az autóbuszok is megtekinthetők lesznek ugyanazzal a jeggyel. Az eseménnyel kapcsolatos további információkat ide kattintva olvashatják az érdeklődők.

Címlapkép: Vitézy Dávid

Címkék